Det frække7. april 2023

Leg dig til et bedre forhold

Et parforhold bør ikke føles som hårdt arbejde
En legende tilgang til forholdet får det hele til at glide meget bedre.
En legende tilgang til forholdet får det hele til at glide meget bedre.
 FOTO: Colourbox.com

‘All work and no play makes Jack a dull boy’

Det er kedeligt at kede sig, det er hårdt at arbejde, det er sjovt at have det sjovt. Derfor er et forhold, hvor I kan lege sammen, det bedste sikring mod nedtur og brud.

Let's Play Together: Sexet legetøjsbox fra Sinful

Det mener sociolog og forfatter Deborah Cohan, der fortæller, hvordan legesyg indstilling til livet og især kærligheden kan få parforholdet til at blomstre.

Mens arbejde hviler på pligter, strukturer, hierarkier og mål, der skal nås, er leg forbundet med frihed, eksperimenter, eventyr, spontanitet og kreativitet.

I leg kan selvfølgelig sagtens være regler, og den legende tilgang kræver da også både tillid og tryghed for at kunne fungere optimalt. Fordelen er, at et forhold med leg føles lettere og mere rummeligt og frit.

Så hvis du konstant føler, at dit forhold kræver hårdt arbejde blot for at få det til at overleve, bør du lære lidt af de legesyge par her.

Fire typer

Ifølge psykologen Rene Proyer er der fire forskellige typer leg, som forbedrer kommunikation, modstandsdygtighed og den generelle tilfredshed med forholdet.

Den partnerorienterede legesyge, der kan være kærligt drilleri.

Den sorgløse legesyge, hvor man ser på livet mere som et spil end som en kamp.

En sexpude giver nyt liv til game stillinger

Intellektuel legesyge, hvor man leger med ideer og løser mysterier.

Den finurlige legesyge, hvor man kan lide usædvanlige aktiviteter, personer og ting.

Her er tegnene

Cohan lister således seks elementer, der kendetegner det legesyge forhold:

Gennem leg lærer vi at give slip. Det hjælper også, når man indgår i og går ud af et forhold. Og når vi leger, er det også også mindre vigtigt at have ret, så man kan indrømme, hvis man har taget fejl eller gjort noget forkert.

Den perfekte date night med indbygget leg: Den fjernstyrede trussevibrator

Leg booster kreativitet, som stimulerer legesyge. En god cirkel.

For at holde tingene spændende og friske, er man nødt til at være nysgerrig på sin partner og sig selv og forholdet. Man må stole på processen i at konstant lære nyt om kæresten.

I et forhold vil man gerne dele, hvad man ser og oplever, med kæresten. Cohan kalder det ‘hey se der!’ - man gør partneren opmærksom på noget (en flot solnedgang, en sjov ting på facebook, hvad som helst). Og partneren bliver ikke irriteret over blive afbrudt, men derimod nysgerrig på, hvad du har opdaget.

Det handler om villigheden til at være åben og modtagelig overfor partnerens invitation til leg.

Leg i sengen er helt åbenlyst en kæmpe styrke. Man udforsker, man griner, tør lidt mere, fordi legeelementet gør det knap så farligt at blotte sig og være sårbar. Og sårbarhed er afgørende for at udvikle intimitet.

Fokus

Alt i alt handler det altså ikke om at sætte tid af til leg hver onsdag, hvor man går til dans (selv det også godt være en god ide), når alle pligter og arbejde over overstået, men om at gøre legen til omdrejningspunktet for tilgangen til forholdet.

Så bliver legen en oase i en ørken af sure pligter, legen bliver den trygge havn, vi kan søge tilflugt, når livets orkan raser.

Og som alle, der har haft et grineflip med kæresten, ved, så er der få ting så forløsende og samhørighedsskabende som et godt grin.

Fire frække sparetips, der booster dit sexliv

Cohan bruger sig selv som lysende eksempel: Den evigt bekymrede pige, der drømte om, at livets hårde kampe en dag ville høre høre op, mødte en fjollet, sjov dreng til et liv med legedates, og sammen lavede de sjov og ballade.

Den danske sexolog og parterapeut Amanda Lagini har tidligere fortalte SE og HØR, hvordan date nights fremmer forholdet: En date night kan kaldes en legeaftale for voksne.Sponsoreret indhold