Det frække1. marts 2025

Laver du også disse farlige fails med dit sexlegetøj?

Pas på: Du kan blive syg af sexlegetøj, hvis du ikke følger eksperternes råd
Woman taking pulse vibrating g-spot stimulator.
Du bør følge disse anvisninger, hvis du ikke vil risikere infektioner, svamp og det, der er værre.
 FOTO: Colourbox.com

Du ligger i sengen og føler dig lidt småliderlig, du er også lidt doven, så du finder dit velafprøvede sexlegetøj frem fra sengebordskuffen eller under madrassen.

Bagefter er du også lidt doven, så dimsen ender samme sted, som du fandt den.

Klitorisstimulatoren, der revolutionerede kvindeonani

an være dovenskab eller blot vanens magt, der gør, at du ikke køber en ny gadget, men faktum er, at du risikerer infektioner, svamp og det, der er værre, hvis du ikke vasker dit sexlegetøj grundigt før og efter brug - og skifter det ud med jævne mellemrum.

Det hævder lægen Hana Patel på baggrund af en undersøgelse af briternes sexlegetøjsvaner - og uvaner.

Undersøgelsen med 2877 repræsentativt udvalgte deltagere peger på, at næsten 1 ud af 10 briter haft deres legetøj i et årti. 50 procent har aldrig har udskiftet deres sexlegetøj. Og mange bruger dem, selvom de er beskadigede.

De gamle vibratorer, dildoer, buttplugs og masturbatorer kan give infektioner og øger vores eksponering for skadelige kemikalier.

- Med tiden kan materialerne i noget legetøj, især dem, der er lavet af porøse stoffer som gummi eller gelé, blive nedbrudt og huse et væld af bakterier. Det kan føre til bakteriel vaginose, urinvejsinfektion eller svamp.

Vask sexlegetøj med dette produkt

- Derudover kan små revner, ridser eller andre skader på legetøjets overflade skabe grobund for skadelige patogener. Brug af nedslidt legetøj også øge risikoen for irritation, allergiske reaktioner eller endda eksponering for skadelige kemikalier som ftalater i materialer af lavere kvalitet, siger Patel, der også peger på risikoen for kønssygdomme, hvis man deler sit sexlegetøj med andre.

Seks måneder

På Danmarks største sexshop Sinful.dk i Aahus sidder marketingansvarlig Rune Kjelsmark og nikker bekræftende:

- Hana Patels råd om at skifte sexlegetøj af gummi og jelly ud efter 6-12 måneder giver rigtig god mening, fordi materialerne er mere porøse. De har mikroskopiske åbninger, hvor væsker og bakterier kan trænge ind, og derfor er de sværere at gøre helt rene - selv med en god sexlegetøjsrens. Med tiden kan de også begynde at nedbrydes, blive klæbrige, misfarvede eller få en anderledes lugt.

Hvor hurtigt det sker, afhænger af flere ting, ifølge Kjelsmark:

- Hvor ofte produktet bruges, hvordan det rengøres, og hvordan det opbevares. Hvis sexlegetøj af gummi eller jelly ikke bliver rengjort grundigt efter brug, eller hvis det ligger i et fugtigt eller varmt miljø, kan det nedbrydes endnu hurtigere - og så kan det blive en sundhedsrisiko.

- Det giver derfor god mening at anbefale en relativt kort levetid for sexlegetøj, der er fremstillet af disse materialer. Det er desuden en god idé at holde øje med sit sexlegetøj og skifte det ud, hvis det begynder at ændre tekstur, bliver revnet, klæbrigt eller lugter anderledes - også selvom der ikke er gået seks måneder endnu, påpeger Rune.

Han mener, at det vigtigste er at bruge sin sunde fornuft:

- Hold øje med dit sexlegetøj, og hvis det begynder at se slidt ud, lugte eller føles anderledes, er det tid til at skifte det ud. Hvis du vil have noget, der holder længere, så gå efter silikone, glas eller metal, der både er mere holdbart og mere hygiejnisk.

Sponsoreret indhold