Det frække10. juni 2022

Dansk sexolog er bekymret over sexkrisen

Ny undersøgelse peger på nedgang over hele sexlinjen, hvilket er foruroligende for sexologen Michael Loua
Sexologen mener, at der er grund til at bekymre sig over sexkrisen.
Sexologen mener, at der er grund til at bekymre sig over sexkrisen.
 FOTO: colourbox.com

En helt nyt videnskabeligt studie, der fokuserer på sexadfærd i USA fra 2009 til 2018, viser, at alle aldersgrupper er mindre seksuelt aktive nu.

Det skrev vi om i går i artiklen Slattent: Vi både knalder og onanerer mindre.

Sådan kommer du igennem sexkrisen: Brug dette

En helt nyt videnskabeligt studie, der fokuserer på sexadfærd i USA fra 2009 til 2018,

I 2009 meldte 24 procent af deltagerne, at de slet ikke havde haft penis-i-skede samleje i det forløbne år. Det tal var i 2018 steget til 28 procent.

Bæredygtigt sexlegetøj kan hjælpe på både klimakrise og sexkrise

For unge mellem 14 og 17 havde 21 procent dyrket sex i 2009 løbet af året. I 2018 var det tal 11 procent.

Det samlede antal årlige knald blandt voksne er dalet:

Fra et gennemsnit på 63,2 årlige samlejer til 47, lidt mindre end en gang om ugen. Her skal man altså huske på, at det er et samlet billede, for nogle har sex hver dag, andre altså slet ikke.

Også teens har mindre sex - fra 14,37 knald i 2009 til 4,32 i 2018.

Frækt undertøj booster alles sexlyst

Bekymret

Vi tog fat i danske Michael Loua, klinisk sexolog, for at få et bud på, hvad der er på færde:

- Jeg vil ikke give bud på grunde til det registrerede fald. Der kan være 1.000 grunde, bio-psyko-sociale, fra religiøs fremgang til brugen af smartphones i perioden 2009-2018, som i øvrigt er FØR coronapandemien. Vi skal se det som en tendens, der er konsistent i de undersøgte lande . som USA, UK, Tyskland og Australien, så hvorfor ikke i Danmark.

Skal vi være bekymrede over det fald i seksuel kontakt, som undersøgelsen dokumenterer?

- JA! På individplan skal den enkelte gøre, som det behager. Hvis sex er rart, gi den gas, hvis sex er ubehageligt eller smertefuldt, lad være! Eller lav det om. Sex må ikke være ubehageligt!

- På samfundsplan er faldet i seksuel aktivitet et problem. Ikke bare på grund af faldende fødselstal, men også fordi seksuel kontakt er en vedvarende træning af vores evne til at indgå i nære relationer, siger Loua.

Denne maskine giver det bedste blæs i Danmark

Kontakt

Michael Loua anfører, at cores nervesystem er skabt til at reagere på tæt kontakt:

- Det ’larmer’ med forskellige former for ubehag, når fremmede kommer for tæt på. Det ved alle, som har kørt med en propfuld bus. Adskillelse og fravær af kontakt, fx som det sker ved isolationsfængsel, gør mennesker mærkelige. Vi kommer ud af træning.

- Vores sexliv er en dojo, et træningsrum for menneskelig kontakt, hvor vi lærer at navigere, når andre er meget tæt på. Gennem sex lærer du om dine egne grænser, du træner respekt for dig selv og den anden. Du lærer hvad der er rart og hvad der er ubehageligt, og du lærer, hvordan du skal håndtere og forhandle dette, forklarer sexologen.

- Vores reaktioner på overvældende nærvær og behag/ubehag er menneskelige kontaktfærdigheder, som er gode at kende, når vi er sammen med andre; i familien, på arbejdet og i fritiden. Hvis vi som samfund har færre seksuelle kontakter, mister vi også nogle af mulighederne for at træne sociale færdigheder. Sex er ikke bare velvære og opbygning og udløsning af spænding, det er også en læreplads for nærvær, siger Michael Loua fra elskeriet.dk.

Sponsoreret indhold