Det frække3. april 2021

Dansk coach om MeToo: - Vi kan ikke fjerne seksualiteten på jobbet

Lucy Vittrup, forfatter og coach, vil hjælpe virksomheder med at tackle sexisme og sexchikane: Sex skal ikke tabuiseres
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/unnamed_1.jpg

Vi kan ikke tage seksualiteten af som en frakke, vi hænger på knagen, inden vi går i møde.

Forårsudsalg: Spar 60 procent på dit sexlegetøj hos Sinful

Det er coach og forfatter Lucy Vittrups udgangspunkt for, hvordan vi bør tackle #metoo og sex på arbejdspladsen:

- Hvis vi havde turdet tage samtalen om seksualitet på arbejdspladsen, dengang arbejdsmarkedet blev mere kønsmæssigt blandet, så er jeg sikker på, at vi ville have undgået en del af det, vi se nu, siger Vittrup

Hun har skrevet bogen ‘Erogi - gør din seksualitet til din personlige styrke’ og tilbyder nu kurser til firmaer, som vil tage både MeToo og seksualititen alvorligt. Vittrup kalder kurset ‘Fra sexisme til respektisme.’

Tabu

Seksualitetsdebattøren mener, at samtalen omkring #meoo er for hård:

- En polariseret debat inviterer ikke til løsninger. Frygt for at se i øjnene, at det, som Sofie Linde satte i gang ikke, kun handlede om magt, men også helt konkret om sex, vil stå i vejen, for at vi få løst problemet. Virkelig mange af de sager, der har været fremme, taler for sig selv: Slikken i øret, tage på låret, bede om oral sex osv. Det handler også om sex!

Vittrup påpeger, at samtaler om tabuer er vejen frem:

- Når vi tager samtaler om det, som vi helst ikke vil se på, så sker det jo som regel det, at vi bliver bevidste om dynamikker, som er ubevidste. Og når vi er blevet bevidste om ‘minefelterne’, så kan vi løse udfordringerne på vejen. Det er ikke raketvidenskab. Vi skal bare have modet til at tage samtalerne ude i virksomhederne. Om seksualitet og nok også om alkohol.

Bedst i test: Find Danmarks mest effektive sexlegetøj

Hvis vi ikke gør noget ved det, ser Vittrup mange negative konsekvenser:

- Mennesker bliver skadet, de er bange for at gå på job, det skader trivsel - og performance - og skandaler rammer ledere. Mit ønske er at lave arbejdet præventivt i stedet for, at vi skal feje op efter bomberne er sprunget.

Kultur

Lucy Vittrup arbejder konkret med at forstå, hvilken kultur man har i firmaet og hvilken kultur man ønsker:

- Fx ved alle, at jargonen i en salgsafdeling ofte er anderledes end i laboratorieafdelingen. I nogle virksomheder krammer man - i andre vil det være dybt grænseoverskridende. Alle disse nuancer skal bare italesættes udfra de værdier, man har.

- De færreste har en værdi om at være respektløs og grænseoverskridende. Når vi italesætter værdierne og sætter dem sammen med adfærden, så får vi et billede af, hvordan vi reelt omgås. Og så kan vi formulere, hvordan vi reelt ønsker at omgås.

Flirt

Man skal tale om følgende, ifølge Lucy Vitrrup:

Hvordan forvalter vi fysisk berøring? Hvordan bruger vi vores seksualitet som magt i hverdagen? Hvad er flirt egentlig for en størrelse hos os, og kan der være tale om ‘kollegial flirt’, som fremmer samarbejde? Hvad mener vi i vores virksomhed med forskellige emojis, og accepterer vi sms’er uden for arbejdstid?

- Det kan virke enkelt, men ingen taler om det - og så har vi problemerne. Samtaler om de konkrete adfærdsmæssige ting i hverdagen åbner for samtalen om de dybereliggende strukturer, som kan lede til, at grænser bliver groft overskredet ubevidst, siger Vittrup.

- Det er det ubevidste element, som vi skal have lavet om på. Og så skal der selvfølgelig udvikles et sprog for at udtrykke grænser på en måde, der ikke føles for mærkelig eller svær.

Se den frække hitliste: Det køber danskerne

Sponsoreret indhold