Nikolaj Lie Kaas

Foto: All Over Press

En af de mest populære danske skuespillere, som i sine bedste præstationer evner både romantikken, gyset og humoren ...

Nikolaj Lie Kaas har siden sin filmdebut i ungdomsfilmen ”Drengene fra Skt. Petri” stort set ikke sat et ben forkert i branchen. Det har gjort ham til en af de mest populære danske skuespillere, som i sine bedste præstationer evner både romantikken, gyset og humoren.

Det var ikke just den nemmeste start, den lidt nørdede og indadvendte Nikolaj Lie Kaas fik på tilværelsen. Hans skuespillerforældre, Preben Kaas og Anne Mari Lie mødte hinanden i 1970, og rejste kort tid efter til USA, hvor de giftede sig i Las Vegas.

Men forholdet og familielivet var ikke videre lykkeligt for skuespillerparret, der begge kæmpede med indre dæmoner og et skrantende helbred.

Preben Kaas forlod derfor Anne Mari Lie et par år efter Nikolaj var blevet født, og fra da af var han stort set ude af Nikolajs liv. Indtil en dag i 1987, hvor Nikolaj læste om sin fars selvmord i avisen.

Selv om Nikolaj Lie Kaas' mor ikke var venlig stemt over for mindet om sin eks-mand, spurgte hun alligevel sønnen, om han ville deltage i sin fars begravelse. Men nej.

- Hans skæbne er sørgelig, tenderende til noget sølle. En situation, hvor man ikke rigtig har et forhold til nogle af sine børn. Jeg er for lang tid siden kommet overens med det, men mine søskende - som har kendt ham - står med et tomrum, fortæller Nikolaj Lie Kaas ærligt i en biografi om sin far.

Nikolaj var den yngste af fem børn, og moren, der tog sig af Nikolaj i tiden efter farens selvmord, var svært præget af rygsmerter efter en diskusprolaps. Smerterne blev til sidst så meget, at Nikolajs mor - seks år efter hendes eksmand tog sit eget liv - også valgte at begå selvmord.

Anne Mari Lies selvmord var på den ene side et kæmpetraume, på den anden side et form for wake-up-call for Nikolaj, som boede hos en plejefamilie – morens veninde - i tre år efter.

- Jeg droslede meget ned for mig selv. Begyndte at lytte til folk og blev mere ordentlig. Jeg havde virkelig været Karl Kæk og fremme i skoene altid. Men fik en vis form for ydmyghed serveret og tænkte: Okay, måske er jeg alligevel ikke Guds anden søn. Måske handler hele verden faktisk ikke om mig, sagde han Politiken i 2011.

Nikolaj Lie Kaas’ skuespillerkarriere startede også lidt tilfældigt. Som 17-årig blev han inviteret til casting på en film om 2. Verdenskrig, som hed ”Drengene fra Sankt Petri”.

Forud for prøvefilmingen havde Nikolajs plejebror mødt en af filmens castere ved en reception, og da Nikolaj blev bedt om at komme igen, efter han havde aflagt prøve første gang, var rollen hjemme.

Det skulle vise sig at være heldigt for alle parter, for i 1991 vandt Nikolaj Lie Kaas både en Bodil og en Robert for bedste mandlige birolle i filmen, hvor han spillede teenage-modstandsmanden Otto.

Siden har Nikolaj Lie Kaas spillet alt fra tøffelhelten Stefan i ”Blinkende Lygter” til den bitre Carl Mørck i ”Kvinden i Buret” og ”Fasandræberne”, ligesom han har medvirket i flere danske TV-serier, og også har haft adskillige flirter med Hollywood, blandt andet skurkerollen i filmatiseringen af Dan Browns ”Engle & Dæmoner”.

Nikolaj har samtidig et særdeles godt tag på humoren, og hans komiske talent blev endnu mere tydeligt, da han i 2012 var vært for ”Zulu Comedy Galla”, og optrådte med sangen ”Fugt i Fundamentet” sammen med skuespillerkollegaen Rasmus Bjerg. Til formålet havde de to gakkede herrer opfundet duoen ”Nik & Ras”, som hurtigt blev afsindigt populær.

Det er heller ikke første gang, at Nikolaj og Rasmus Bjerg har arbejdet sammen. Nikolaj Lie Kaas har også skrevet og instrueret den utrolig sjove doku-sitcom, ”Mr. Poxycat” (Rasmus Bjerg), om en misforstået tryllekunstner og dennes vej mod anerkendelse i ’showbiz’.

Nikolajs helt store force - mener han selv - er hans alsidighed, når han skal spille en rolle.

 - Jeg er heldigvis så privilegeret, at jeg bliver taget alvorligt i begge lejre - både den alvorlige og den sjove. Det ligger der en force i. Mit drive er at få lov at spille så mange forskellige typer som muligt. Det er jo alle de fælles følelser, vi har i kroppen. Ting, vi alle sammen består af, fortalte Lie Kaas til DSB’s Ud og Se.

I 2014 udkom filmen ”Dirch”, hvor Nikolaj Lie Kaas fik den store ære at portrættere én af Danmarks mest elskede ikoner. Og trods talentet var det aldeles store sko at fylde ud, syntes Nikolaj.

- Vi var meget opmærksomme på, at vi ikke skulle lave en kopi af Dirch, for det vil altid blive en sølle udgave – det skulle være vores egen. Og jeg kan se nu, at der er nogle ting, jeg simpelt hen ikke kan leve op til ved den kære Dirch. Og sådan skal det også være. Det er jo derfor, man laver en film om ham. Og ikke om mig, sagde han til Politiken i forbindelse med filmens premiere.

Nikolajs afdøde far – Preben Kaas - havde i sin tid havde skrevet flere af de ’sketches’, som Dirch Passer blev populær på, og selvom der findes et pressebillede af en meget ung Nikolaj Lie Kaas ved siden af Dirch Passer, så kan Nikolaj ikke huske, at han nogensinde har mødt det store idol.

Men faktisk var én af Dirch Passers mest populære sketches, ”Hoppegyngen”, inspireret af en spæd Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg har fået at vide, at "Hoppegyngen" er skrevet med udgangspunkt i mig, fordi jeg lige var født der i 1973, hvor hoppegynger var populære, og jeg var meget glad for at hoppe i min. Jeg tror, den startede dér for min far, fortalte Nikolaj til Billed Bladet.

På hjemmefronten i Hellerup er Nikolaj gift den smukke Anne Langkilde, der arbejder som make-up-artist og stylist. Det var gennem arbejdet i 2002, at parret mødte hinanden, da Anne skulle style Nikolaj i forbindelse med et job, og de faldt hurtigt for hinanden derefter.

Vielsen fandt sted i 2008 på Københavns Rådhus, og det var efter sigende Klaus Bondam, der stod for ceremonien.  

Successen, Nikolajs prestigefyldte roller i Hollywood og modtagelsen af Ove Sprogøe-prisen for sin gigantpræstation i rollen som Dirch Passer, er ikke nødvendigvis noget, der imponerer hans afkom. Også selvom ”Dirch” var den mest sete danske film i 2014.

- Altså, vi har to små børn, og de er da ligeglade med alt, der ikke handler om dem. Engang med tid en vil de måske synes, at det er sjovt at høre mig prale – men lige nu? Glemt det! grinede den charmerende skuespiller til SE og HØR.

De to døtres manglende interesse i farmands arbejde får dog ikke skuespilleren til at vende familien ryggen.

- Jeg er stolt at min hjemmebane. Den betyder alt. Både fagligt og privat, smilede Nikolaj Lie Kaas.

 

Tidslinje:
 

Nikolaj Lie Kaas
22. maj 1973
48 år
Preben Kaas (far), Anne Mari Lie (mor), Jeppe Kaas (halvbror) Gerda Sofie (datter, f. 2006), Esther Mari (datter, f. 2010),
Gift med Anne Langkilde
Skuespiller, film, TV

Find din favorit kendis her:

Close