Nik

Foto: All Over Press

Blå Kings-rygende og rødvins-drikkende halvdel af popduoen Nik & Jay...

Popduoen Nik & Jay tordnede ind på hitlisterne i 2002 og gik langsomt, men sikkert fra at være danskernes hadeobjekt nummer ét til at modtage en ærespris af selveste statsministeren for deres bidrag til den danske musikscene små ti år senere. Historien om Niclas og Jannik fra Værløse er da også på mange måder todelt. De er vokset op sammen, har gået i skole sammen, lavet musik sammen, turneret sammen og boet sammen i flere år. Og det stopper nok ikke lige foreløbig.

Der var fem skatere i den lille sjællandske forstad Værløse, og Jay var en af dem. Nik stod dengang kun på rulleskøjter og var derfor ikke ligeså cool som Jay, syntes han selv. Jay gik på en anden skole end Nik, samlede på fisk til sit akvarium og var lidt mere nede på jorden, mens Nik hørte punk og festede på bymidten.

- Nik og hans venner drak rimelig meget igennem, og han ville nok gerne være lidt vildere end han i virkeligheden var. Vi kommer jo fra nogle ret pæne hjem. Men jeg kunne skate og Nik kunne holde fest, så vi var en god kombination, har Jay senere fortalt til Ekstra Bladet om det dengang spirende venskab.

De to drenge havde også spillet fodbold sammen, men det var først, da de begyndte at lave musik sammen og stillede op til DM i Rap, at grundstenen til den dynamiske bling-bling-duo, Nik & Jay, blev støbt.

Deltagelsen i DM i rap var dog på ingen måde en succes. Jannik og Niclas stillede op i 1998 og 1999 under navnet "Bagmændene", og udgav også flere sange under det navn, men sangene er for længst blevet kasseret. Der var brug for nytænkning, og drengene relancerede derfor sig selv som popduoen Nik & Jay – med kæmpestore armbevægelser, bandana og diamanter i ørerne.

Efterfølgende flyttede de ind i et billigt studie i Vanløse sammen med de to jævnaldrende producere, Jon Andersson Ørom og Johannes Jules Wolfson (Jon & Jules), som de stadig arbejder sammen med i dag.

Inden de slog igennem som Nik & Jay forsøgte de sig også med bredere, mere triviel pop: nemlig i det danske Melodi Grand Prix. Her stillede drengene op som et boyband sammen med to andre ukendte fyre og endte med at blive nr. 11, hvor kun 10 kom med til selve grand prix’et.

Det lader dog ikke til, at Nik & Jay er specielt stolte over deres medvirken. Produceren Chief 1 var med i projektet, og efter sigende skulle alle spor fra den hemmelige Grand Prix-sang være slettet fra arkiverne, afslørede Chief 1 portrætprogrammet "Historien om Nik & Jay".

Men uanset hvad man syntes om fænomenet og jantelovs-haderne Nik & Jay, kunne deres succes ikke diskuteres. Kæmpehits som ”Hot”, ”Boing!”, ”Kan du høre hende synge” og ”Lækker” var allevegne - i radioen, på diskoteker og festivaler, og hvor end drengene gik, skulle der skrives autografer til kåde teenagepiger.

Nik & Jay kunne med andre ord ikke træde forkert, og lidt efter lidt kom stort set hele familien Danmark – fra teenager til bedstemor – med på teksten til sange som ”En dag tilbage”.

- Vi er i en situation lige nu, hvor vi godt kan finde på at sige nej til et job til 200.000 for 20 minutter, udtalte Jay uden at blinke til B.T. i 2007.

Successen var altså til at tage og føle på. Og selvom det ikke var hele 97 % af Danmarks befolkning, der kendte til Nik & Jay, som de ellers påstod i en sang – så var de to blærerøve fra Værløse for alvor blevet allemandseje.

De kastede om sig med penge i byen, legede byggematadorer, investerede i lejligheder i København, ville have deres eget tøjmærke, sælge fashionable smykker, dyre solbriller og var på mange måder blevet forretningsmænd med et Nik & Jay-imperium, som bare ikke kunne blive stort nok.

Men som med så meget andet, varede lykken ikke ved. Drengene var ikke byggemoguler, lejlighederne havde svært ved at blive solgt under finanskrisen, folk købte ikke deres produkter – udover musikken - og stress og presset for at overgå sig selv tog ligeså stille over. Forretningen ”Nik & Jay” var simpelthen blevet for omfattende.

For Jay blev en optræden på Skanderborg Festival i 2009 skelsættende. Den angst, han havde udviklet, resulterede i, at han ikke længere nød at være på scenen. For Nik var vendepunktet ikke ligeså åbenlyst, men han havde i flere år dulmet sine nerver med masser af alkohol – og måtte efterhånden erkende, i takt med Jays åbenbaring, at den ekstravagante livsstil i offentlighedens søgelys også havde knækket ham mentalt.

Ved koncerten på Skanderborg Festival optrådte Nik ædru for første gang i sin karriere. Koncerten forløb ellers fint, folk var tilfredse, konfettien fløj, pigerne jublede og det hele spillede.

Men efter koncerten følte de to popstjerner intet. Og de gjorde noget, som de aldrig havde gjort før. De tog direkte hjem, i stedet for at feste videre. De besluttede sig for at gå hver til sit og trække stikket ud i to måneder.

- For mig var det ikke kun et spørgsmål om musikken. Det var nærmest eksistentielt for mig. Jeg havde været festen, siden jeg som 13-årig gik rundt i forstaden. Og jeg indså, at jeg som alle andre drikker af en grund. Jeg levede et liv, hvor jeg gik i seng klokken 3 om natten, vågnede klokken 11, træt helt ind i knoglerne, var ugidelig og slæbte mig selv rundt på tre pakker smøger og alkohol, har Nik fortalt til Berlingske om nedturen og erkendelsen af, at han drak for meget.

Nik hørte af og til stemmer, kunne ikke sove og opsøgte derfor en række psykologer for at finde ud af, hvad der var galt med ham.

- De sagde til mig, at de nu ville fortælle mig det mest skræmmende, jeg nogensinde havde hørt: ”Du skal til at finde ud af, hvem du er.” Først tænkt jeg: ”Ja, ja og hvad så?” Men næste morgen ramte det mig: Okay, livet er slut, jeg ved ikke, hvem jeg er. Jeg kan stadig ikke sove. Hvem er jeg? Fuck! Seriøst, hvem er jeg? Fuck musik, familie og alle de ting – jeg kan intet og jeg er intet, hvis jeg ikke finder ud af, hvem jeg er, når alt er skrællet af. Det har jeg brugt tid på – og jeg tror, at Jay har været igennem det samme, lød det ærligt fra Nik i et interview med Berlingske fra 2011.

Ved at lægge sit liv om fik Nik igen gejsten tilbage og troen på sig selv – uden alkohol. Han begyndte at træne hårdere, stå tidligt op, drikke urte-the og i det hele taget lægge festen på hylden. Nik & Jay skulle igen erobre verdenen, og denne gang med mere dybsindig musik end før.

Drengene var med albummet ”Engle eller Dæmoner” blevet mere voksne, og næste stop var et amerikansk gennembrud i L.A. – med sange på engelsk.

Men i USA er der meget langt mellem Nik & Jays fans, fandt duoen ud af i 2011. Kun omkring 20 mennesker dukkede op for at høre drengene optræde i Los Angeles.

Arrangementet på natklubben Premier i East Hollywood var ellers slået stort op. ”Danish Takeover”, stod der på plakaten, der også lovede hede rytmer ved super-dj’en og tidligere samarbejdspartner Morten Breum. Men det endte altså i det totale flop. De få gæster var næsten alle danske – stort set ingen amerikanere havde fundet vej til baren.

Men i Danmark er Nik & Jay stadig berømte. ”United”-albummet havde adskillige hits i sig, og på hjemmefronten har Nik haft nok at se til – han har nemlig været far siden 2006.

Moren til Niks børn hedder Sofie Mai Søborg, og var Niks hemmelige kæreste gennem flere år. De to mødte hinanden omkring 2005, da Sofie var danselærer i studiet, hvor Nik & Jays pladeselskab holdt til. Kort tid efter blev det annonceret, at Sofie Søborg var gravid, og så kom datteren Scarlett til verden i 2006.

Sofie Søborg har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at forældreparret ikke har i sinde at blive gift, og i 2011 fødte hun Niks anden datter, Isadora.

 

Tidslinje:

 • 1994: Nik & Jay møder hinanden
   
 • 1998-1999: Stiller op til DM i rap under navnet ”Bagmændende”
   
 • 2002: Nik & Jay udgiver første album - ”Nik & Jay”
   
 • 2005: Danner par med Sofie Mai Søborg
   
 • 2006: Får datter, Scarlett, med kæresten Sofie Mai Søborg
   
 • 2011: Får datter, Isadora, med kæresten Sofie Mai Søborg - Nik skal være far igen
   
 • 2011: Nik & Jay vinder ærespris til ”Danish Music Awards”
   
 • 2011: Prøver at slå igennem i Los Angeles – uden held - Nik & Jay: Flopper i USA
   
 • 2013: Seneste album fra Nik & Jay, ”United”, udgives

 

 

 

Niclas Genckel Petersen
Nik
8. november 1980
41 år
Scarlett og Isadora (døtre), Sebastian og Oliver (brødre)
Sofie Mai Søborg
Musiker - Nik & Jay

Find din favorit kendis her:

Close