Mads Mikkelsen

Foto: All Over Press

Mads Mikkelsen er en af de største og mest berømte skuespillere, den danske filmstand nogensinde har avlet...

Mads Mikkelsen er en af de største og mest berømte skuespillere, den danske filmstand nogensinde har avlet. Han har spillet alt fra hårdkogt psykopat til homoseksuel soulmate, og hvad enten det er i filmens eller fjernsynets verden, så formår han at tryllebinde publikum gang på gang.

Du kender ham som kriminalassistenten Fischer i ”Rejseholdet”, som den generte, men kærlige Jacob i ”En Kort En Lang”, som den umoralske, ildelugtende Svend Sved i ”De Grønne Slagtere” eller som skydegale Arne i ”Blinkende Lygter”. Kært barn har som bekendt mange navne, og Mads Mikkelsen har vitterligt stået bag nogle af de mest ikoniske danske karakterer i mands minde.

Senere kom det internationale gennembrud, som begyndte med skurkerollen i James Bond-filmen ”Casino Royale” og som har bragt Mads til HBO, hvor han ind til 2015 havde titelrollen i den svært populære amerikanske TV-serie ”Hannibal”. Mads har selv en god – og meget simpel - forklaring på, hvorfor han er kommet så langt, som han er.

- Jeg er et talent, har han ’beskedent’ sagt i et interview på internet-TV-siden, winnerslab.tv. Han uddybede dog straks den lidt overlegne kommentar:

- Det var ikke noget, jeg havde en fornemmelse af, før jeg startede på det, jeg laver. Det var jo ret sent – som 31-årig. Men det er jo ikke bare talent, der gør, at jeg er kommet dertil, hvor jeg er, sagde Mads Mikkelsen og forsatte.

- Jeg var heldig at være med på en god bølge – med von Trier og Refn og hele dogme-striben. Pludselig så de udenlandske instruktører danske film, og det var jo mit held, lød forklaringen til winnerslab.tv.

Selv om han på den måde forsøger at være ydmyg over for de tilfældigheder, der også har været med til at forme hans karriere, så ved han også, hvilke egenskaber ved ham selv, der har gjort, at han er kommet så langt.

- Personligt fik jeg succes, fordi jeg er meget dedikeret. Jeg er nærmest pernitten. Hvis det ikke fungerer, bliver jeg både irriterende og insisterende for at nå det bedste resultat, sagde han til winnerslab.tv.

HBO-serien ”Hannibal”, som Mads begyndte på i 2013, handler om psykiateren og seriemorderen Hannibal Lecter fra den uhyggelige film, ”Ondskabens Øjne”, fra 1991.

Serien tager udgangspunkt i hvad den hyperintelligente kannibal-seriemorder foretog sig inden handlingen fra filmene med Anthony Hopkins finder sted.

Her har Mads fået æren af at spille den legendariske rolle som den kloge, men psykotiske Hannibal, og Hannibal er i serien – meget lig Mads – omgærdet af stor mystik.

Men her stopper sammenligningerne så også, for Hannibals store karakterbrist er egentlig mest, at han spiser mennesker for sjov, hvor Mads Mikkelsens største ”fejl” – i hvert fald i pressens optik – er, at han er et utroligt pressesky og privat menneske.

Det beviste han, da hans agent i sidste øjeblik i 2013 stoppede et meget imødeset og kærkomment portrætprogram om Mikkelsen, med den simple begrundelse: - Fordi vi kan.

Portrætprogrammet var blevet lavet på baggrund af to lange interview med Mads, som var blevet foretaget af journalisten Ole Kolster. De lange interview skulle bruges som indgangsvinkel til et portrætprogram, kaldet ”Mads Mikkelsen – gangster og cowboyhelt”, som skulle sendes på TV2. 

Mads’ agent, Ulrich Møller-Jørgensen, mente imidlertid ikke, at TV2- journalisten, som havde lavet portrættet, havde overholdt de aftaler, som var gået forud. Journalisten havde – ifølge agenten – fået lov til at lave et kort nyhedsindslag, som han så lavede om til et 50 minutters portræt. Det fik Ulrich Møller-Jørgensen til at stoppe programmet på dagen, hvor det skulle sendes.

- Vi havde givet lov til et nyhedsindslag, men ikke til en længere udsendelse. Ergo har de taget røven på os. Derfor er det stoppet, var Mikkelsens agent citeret for i Ekstra Bladet og Politiken dagen efter programmet var taget af.

Hovedpersonen selv udtalte sig vanen tro ikke i sagen, og lod sin agent tage sig af slåskampene i pressen, men programmet blev aldrig sendt.

Men hvis der en person i Danmark, der kan få Mads Mikkelsen op af stolen, så er det SE og HØRs tidligere chefredaktør, Henrik Qvortrup.

Qvortrup var ifølge Mads stærkt medvirkende til at sprede usandheder om Mads’ tidligere år i karrieren. Usandheder, som så blev brugt imod hans børn.

- Hvis jeg møder Henrik Qvortrup, så banker jeg ham. Jeg vil hellere have to måneder i fængsel, sagde Mads Mikkelsen hårdt og kontant filmmagasinet Ekko i 2006, mens Qvortrup tog truslen med ophøjet ro.

- Jeg er kun engang før i min karriere blevet truet med tæsk, og det var af Biker-Jens, så man må sige, at Mads Mikkelsen har bevæget sig ind i et udsøgt selskab, sagde tidligere chefredaktør for SE og HØR, Henrik Qvortrup.

Lidt hæder og ære i offentligheden vil Mads da gerne kendes ved, så da han i 2010 blev tilbudt Ridderkorset, takkede han ja med det samme – modsat kollegaen Jesper Christensen og nationalskjalden Kim Larsen, som begge to ikke kunne se sig selv som fornemme riddere af Dannebrog.

- Om jeg blev glad for at få ridderkorset? Jeg sagde sgu' da bare 'yes' med det samme. Det er da en ære. Og hun var helt bestemt en flink dame, udtalte Mads Mikkelsen bagefter til Ekstra Bladet, med henvisning til Dronning Magrethe.

Mads Mikkelsen har i mange år også måtte lægge øre til titlen som ’Danmarks mest sexede mand’. Men den tid er ifølge skuespillen ovre, og det er han godt tilfreds med, hvis man skal tro hans ord til ekstrabladet.dk i 2012.

- I Danmark blev jeg 10 år i træk kaldt ’den mest sexede mand i Danmark’, men det sker heldigvis ikke mere. Så det er nok kun et spørgsmål om tid, før folk holder op med at kalde mig James Bond-skurken, lød det fra smilende fra Mikkelsen, der nu nok stadig af mange betragtes som lidt af en lækkermås.

Selv om Mads Mikkelsen er gift, er der ikke tale om et ægteskab i klassisk forstand. Verdensstjernens kone afslørede eksklusivt over for Se og Hør, hvordan det er at leve med Danmarks nok mest feterede skuespiller.

Faktisk bor de slet ikke sammen, fordi Mads Mikkelsen hele tiden er væk. Og konen Hanne har svært ved at tro på, at de kommer til at bo sammen igen for alvor:

- Jeg ser ikke Mads og jeg bo sammen 12 måneder om året i Danmark. Mads er en international skuespiller, og han elsker at arbejde i udlandet, lød det fra Mads Mikkelsens bedre halvdel, Hanne Jacobsen, til SE og HØR.

Hun har dog flere gange rykket familien hen til den beliggenhed, som var tættest på Mads, når han var på arbejde i udlandet. Familien har f.eks. boet midlertidigt i Toronto i forbindelse med optagelserne af ”Hannibal”.

Mads Mikkelsen og Hanne Jacobsen blev gift tilbage i 2000, og sammen har de børnene Carl og Viola. I 2014 købte Mads og konen en millionvilla på soløen Mallorca, som i de senere år sluppet af med dets grisefest-image og tiltrukket flere danske og internationale stjerner.

Familien har i forvejen en 10-værelses villa i Hellerup, som parret købte tilbage i 2008, men det var altså ikke helt nok.

De mange millioner, som Mikkelsen har spyttet i de store og fashionable boliger, stammer dels fra hans reklamefilm for blandt andet Star Tours og BoConcept, men selvfølgelig også for hans medvirken i de store Hollywood-produktioner gennem årene.

Mads Mikkelsens bror, Lars Mikkelsen, nyder ligeledes stjernestatus både inden- og udenfor landets grænser.

Senest har storebror Lars spillet skurk i den populære serie ”Sherlock”, ligesom han også har haft en prominent skurkerolle i ”House of Cards” på Netflix. Men søskendejalousi er der alligevel ikke blandt de to berømte brødre.

- Mange tror - uvist af hvilken grund - at der skulle være en eller anden form for jalousi imellem os. Men det er der absolut ikke. Den slags bruger vi ikke kræfter på. Jalousi møder man alle steder, så hvorfor skulle vi dog udsætte hinanden for det på hjemmefronten. Hvad der sker ude, tager vi med et gran salt. Men på hjemmebanen passer vi på hinanden, sagde Lars Mikkelsen til Ekstra Bladet om forholdet til sin bror.

Hjemmebanen kom brødrene Mikkelsen også tilbage til, da de i 2010 besøgte Nykøbing for at spise stegt flæsk med deres mor, Bente.

Bente havde i tiden forinden fortalt i SE og HØR, at hun ikke så meget til sine berømte sønner. De boede i København og havde rygende travlt med deres karrierer. Derfor blev mor derfor ind i mellem glemt.

Brødrene hørte mors bøn, og da de tog revanche, havde Mads konen Hanne og deres børn Viola og Carl med, mens Lars troppede op med Anette Støvelbæk samt deres børn Lou og Thor.

Børnene fik lov til at hjælpe med i køkkenet, mens en gråskægget og hueklædt Mads Mikkelsen nød anonymiteten i provinsbyen. Restaurantejeren fik dog lov til at tage et billede af den lille familie – der alligevel kun måtte sælges til den lokale avis.

Da flæsket var sat til livs og de yngste havde fået lov til at hjælpe til i køkkenet, skrev de berømte brødre flittigt i caféens gæstebog. "Tak for kanon stegt flæsk til os alle.. ", var ordene fra manden, der er vant til at skøjte rundt på Hollywoods røde løbere, Mads Mikkelsen.

 

Tidslinje:

 

 

 

Mads Ditmann Mikkelsen
22. november 1965
56 år
Bente Christiansen (mor)
Henning Mikkelsen (far)
Lars Mikkelsen (bror)
Viola (datter, f. 1995)
Carl (søn, f. 1998)
Gift med Hanne Jacobsen
Film og TV

Find din favorit kendis her:

Close