Jokeren

(Foto: Kaspar Wenstrup)

 Jokeren alias Jesper Dahl og hans kæmpehit ”Spændt op til lir’” bragede ud i Danmark efter udgivelsen i 1998...

”Det er lørdag aften, jeg har lige fået løn – så København, be’ din sidste bøn!”. Jokeren alias Jesper Dahl og hans kæmpehit ”Spændt op til lir’” bragede ud på samtlige radiostationer i Danmark efter udgivelsen i 1998, og markerede også den hårdkogte rappers helt store gennembrud.

Den hårde attitude og tårnhøje selvtillid, som Jokeren rappede med i ”Den Gale Pose” var da heller ikke taget ud af ingenting. Inden Jesper Dahl slog igennem i Danmark, tilbragte han nemlig sin karrieres første år i USA, hvor han producerede for rap-legender som Ice Cube og Eazy-E, hang ud med de tunge drenge i Los Angeles’ farlige gader, og sniffede kokain med guldkæde- og pistolbærende gangstere.

I folkeskolen var Jesper Dahl med egne ord ”lidt af en rod”. Han blev fuld første gang som 12-årig, fordi han stjal altervin, da han gik til præst - og det på trods af, at han voksede op i et akademikerhjem i Hillerød med begge sine forældre. Han blev efterhånden mere skoletræt, samtidig med at interessen for rapmusikken voksede, men han formåede alligevel at få en HF-eksamen, inden han drog til USA for at forfølge drømmen om en musikkarriere. Han tog afsted som 19-årig med rapgruppen ”Madness 4 Real”, der også bød på en ung Blæs Bukki, som senere var med til at danne en anden populær rapgruppe – ”Malk De Koijn”.

Efter at være kommet hjem til Danmark, skrev Jokeren sammen med Den Gale Pose under på en kontrakt med Warner Musics danske afdeling, som i 1998 udgav albummet ”Sådan Er Reglerne”. Albummet blev solgt i 38.000 eksemplarer og indeholdt nummeret "Spændt Op Til Lir", der for alvor gjorde ”Den Gale Pose” - og især Jesper Dahl og hans alter ego Jokeren – landskendt.

I tiden med ”Den Gale Pose” lagde Jokeren heller ikke skjul på, at det var byture, damer, sprut, narko og livet i overhalingsbanen, der var i fokus.

Til det danske grammy show i 1999 troppede hele ”Den Gale Pose” eksempelvis op i lirede jakkesæt og med let-på-klædte damer under armen. Forrest på scenen støttede Jokeren sig til en såkaldt ”alfonsstok”, mens han rappede hittet “Spændt op til lir”.

At alle nu kendte til navnet Jokeren, udnyttede rapperen til at lancere en solokarriere med albummet ”Alpha Han”, der ligeledes spyttede hits af sig som ”Havnen”, der var en hyldestsang til Christianshavn, og ”Kvinde din… Møgluder”. Sidstnævnte sang var rettet til Jokerens eks-kæreste, sangerinden Szhirley, som han fra 1999 og knap fire år frem dannede par med. I sangen revsede han deres forhold og Szhirley, som han følte sig uretfærdig behandlet af.

- Det var ikke den sjoveste skilsmisse. Vi elskede jo stadig hinanden, men det kunne bare ikke fungere. Jeg blev nødt til at give slip på kærligheden, fortalte en ærlig Szhirley om bruddet til Billed-Bladet.

Men sangens indhold gjorde ikke Szhirley ked af det. Tværtimod.

Den til tider beskidte tekst gjorde hende faktisk både glad og stolt, selvom den indeholder strofer som: ”Pludselig kan jeg se dine fejl og mangler - ikke en prinsesse, bare en ho ligesom alle andre”.

- Det er den største kærlighedserklæring, jeg kan forestille mig. At han har været både så modig og ærlig at skrive den sang om sin egen smerte, efter jeg endte det med ham. Det kan jeg kun have den største respekt for, har sangerinden senere fortalt til B.T.

Sologennembruddet med ”Alpha Han” blev ifølge Jokeren selv også til et personligt nedbrud. Han kunne sagtens leve af at lave musik, men samtidig var han blevet en langt mere offentlig person – på godt og ondt - og dén rolle havde han svært ved at håndtere.

– Jeg var på kokain og drak samtidig. Som et ungt menneske slog det mig ikke, at jeg skulle gå hjem fra byen. Jeg bedøvede mig, så jeg kunne holde folk og verden ud. Min kæreste og familie har skubbet på, så en dag sagde jeg til mig selv, nu tager du dig sammen skipper. Jeg har været clean i snart et år og rører ikke alkohol, fortalte Jesper Dahl til Kristeligt Dagblad i 2006.

Samme år blev Jokeren kæreste med fotografen Kamilla Bryndum, som han to år senere fik datteren Chili Talulah med. Den lille familie flyttede til Østerbro og skulle være borgerlige.

Drømmen om et almindeligt liv med far, mor og børn brast dog hurtigt for Jokeren.

- Vi troede jo, at det skulle være os for evigt, så vi købte en lejlighed ved Nordhavn Station. Det er edderbankemig dødens pølse. Jeg fandt ud af, at når jeg går og skifter bleer det meste af dagen, så kan man ikke bare sætte sig ned og skrive, for så tænker man på bleer, fortalte han i 2009 til Politiken.
 
På trods af bruddet er de tidligere kærester i dag stadig på god fod og gode til at dele deres datter imellem sig.
 
- Vi er moderne deleforældre, og man kan meget nemt ende i en Onkel Far-rolle, hvor den står på Tivoli-ture, og man disker op med biografbilletter.
 
- Derfor fokuserer jeg meget på at lave det almindelige med min datter. Gå på legeplads. Lave kastanjedyr. Tegne sammen. Se nogle finkede pigeserier og lære, hvem hendes yndlings-Monster High-figur er, har Jokeren fortalt til Politiken.
 
På tv-fronten har Jokeren heller ikke ligget på den lade side. Hans medvirken i ”Toppen af Poppen” i 2011 med eks-kæresten Szhirley, hvor de talte ud om deres forhold, var meget omtalt, og senest har rapperen selv været vært for et program, der tog seerne med helt ind i hjertet på de mest skræmmende byer og bandemiljøer i verden. Det kom der 11 afsnit af programmet ”Farezonen” ud af, som blev sendt på Kanal 5.
 
Helt færdig med byture, damer og stoffer var Jokeren da heller ikke – trods tidligere udtalelser. I 2011 kunne SE og HØR nemlig vise billeder af ham i fuld færd med at sniffe kokain af en kvindelig fans bryst på et toilet på et morgenværtshus.
 
- Han var helt vildt påvirket af både stoffer og alkohol, så det var ikke den vilde samtale, der fulgte efter. Jeg fik ingen autograf, men et kys og nogle sjove billeder, udtalte pigen, der gerne ville forblive anonym efterfølgende.
 
Senere samme år mødte Jokeren topmodellen Louise Pedersen, og så var der for alvor kærlighed i luften. De blev hurtigt kærester, alt gik godt, og det hotte par flyttede i sommeren 2013 sammen i Louise Pedersens hus i Græsted i Nordsjælland.
 
Men et halvt år efter gik Jokeren og topmodellen fra hinanden. Kærligheden var igen gået i stykker. Bruddet var en realitet.
 
I dag er rapperen igen singlefar, laver tv og musik, skriver digte og tegner, og her veksler han stadig mellem sit borgerlige jeg – Jesper Dahl - og sit brovtende, rappende alterego ”Jokeren”. Især når han udgiver noget.
 
- Jokeren er en machohelt, som Jesper tog på sig som 14-årig. Det var en ordentlig rustning, som jeg voksede indeni og langsomt fyldte ud. Det med druk og dæmoner og det dystre var for mig, Niarn og L.O.C. en periode, som dansk rap skulle igennem. Vi skulle tude igennem over, hvor hårdt det var at være rebel, lød det fra rapperen, da han som 41-årig gjorde status over sit liv og sin karriere til Politiken.
 
I dag har den kendte rapper lagt sit liv om. Det betyder, at han blandt andet har valgt at sige 'ja' til at deltage i TV2's populære danseprogram.
 
Når en række danske kendisser til efteråret skal lære jive, rumba og vals for åben skærm i "Vild med dans", er rapperen Jokeren nemlig en af deltagerne.
 
- Baggrunden for, at jeg har sagt ja til at være med i "Vild med dans" er, at jeg har lagt min livsstil om. Jeg har fået en adhd-diagnose, og det har betydet, at jeg pludselig forstår, hvorfor jeg har haft brug for at fylde mig med så mange rock'n'roll tilsætningsstoffer gennem livet, fortæller han.
 
- Nu er jeg korrekt medicineret, så mit liv ser helt anderledes ud. Det føles lidt som et mirakel. Men det er lidt ærgerligt, at jeg først skulle finde ud af det nu, for jeg forstår mit liv meget bedre, alt fra min skolegang til mit voksenliv giver mening for mig, siger han.
 
Det er langt fra første gang, han er blevet spurgt, om han ville være med i programmet, men først nu synes han, at tiden er rigtig.
 
- De har spurgt mig ti år i træk, og jeg har altid sagt nej, fordi det ikke var der, jeg var i mit liv, men nu glæder jeg mig.
 
- Jeg er flyttet til Frederiksberg med min kæreste og min datter og lever et voksenliv, og det er mine forældres yndlingsudsendelse, så jeg tænkte, det ville være sjovt, siger Jokeren.
 
Den 44-årige rapper har ikke den store danseerfaring at trække på, men alligevel er han ikke nervøs for at stille op i konkurrencen. Han ser det som en mulighed for at vise, at han for alvor er blevet voksen.
 
- Jeg vil gerne vise Danmark, hvordan jeg lever mit liv nu. Hvis man kun hører om mig fra sladderbladene, så ligner det jo en katastrofe, hvilket jeg nu aldrig synes, det har været. Men det ville være rart at se Danmark i øjnene og vise, hvordan jeg er nu, siger han.

Tidslinje:

26-06-2017:Jokeren: Jeg har ADHD

23-06-2017: Jokeren skal være med i "Vild med dans"

26-05-2016: Jokeren er flad: Konkurs

05-05-2016: Jokeren på den forkerte sti: Den gale bane

27-04-2016: Efter kokainkørsel: Jokeren vil være ren som sne

03-02-2016: Jokeren taget med narko og sprut i blodet bag rattet

06-11-2015: "Jokeren" sniffede kokain inden "Aftenshowet"

03-11-2015: Jokeren”: Så meget kan jeg få for at være med i ”Vild med dans”

22-10-2014: Jokeren: - Jeg savner min datter

 

 • 1985: Danner som 12-årig producergruppen Madness 4 Real sammen med Rasmus Berg, Nicholas Kvaran og Blæs Bukki, der dog sidenhen forlader gruppen for at danne Malk De Koijn
   
 • 1992: producerer sammen med Madness 4 real for legender som Ice Cube, Rakim og Eazy-E i Los Angeles
   
 • 1996: Den Gale Pose udgiver debut-albummet Mod Rov
   
 • 1996 Madness 4 Real udgiver debut-ep'en Flere Ho's – nu under navnet Den Gale Pose
   
 • 1996 Vender tilbage til Danmark og starter pladeselskabet 5 Svin Records
   
 • 1998 Udgiver albummet Sådan Er Reglerne, der indeholder landeplagen Spændt Op Til Lir
   
 • 1999: Danner par med sangerinden Szhirley
   
 • 2001 Udgiver albummet Definitonen Af En Stodder
   
 • 2002: Slår op med sangeringen Szhirley
   
 • 2003 Jokeren går solo med albummet Alpha Han, der kaster hittene Havnen og Kvinde Din af sig
   
 • 2004 udgiver sine samlede tekster 2003-1994 – med vilje omvendt kronologisk – i bogen Storby Stodder
   
 • 2005 Starter sit eget pladeselskab Flamingo Records
   
 • 2005 Udgiver Den Gale Pose-opsamlingen Lir & Leftovers
   
 • 2005 Udgiver sit andet solo-album Gigolo Jesus, hvorfra Godt Taget og Gravøl hitter
   
 • 2006 Medvirker i Hella Joof-komedien Fidibus
   
 • 2006: Bliver kæreste med fotograf Kamilla Bryndum
   
 • 2008: Bliver far til Chili Talulah, Kamilla Bryndum er moren
   
 • 2009 Er dommer i tv-programmet Talent 2009
   
 • 2009 Udgiver sit tredje solo-album Den Tørstige Digter
   
 • 2009: Slår op med Chili Talulahs mor, Kamilla Bryndum
   
 • 2010 Er dommer i tv-programmet Talent 2010 2010 Udgiver sammen med Grafisk Musik jazz/spoken word-albummet Grafisk Musik
   
 • 2011 Lægger stemme til karakteren Ulf i animationsfilmen Jensen og Jensen
   
 • 2011 Udgiver sammen med Grafisk Musik jazz/Spokenword albummetAngstmarineret
   
 • 2011: Bliver kæreste med modellen Louise Pedersen
   
 • 2011: Medvirker i tv-programmet ”Toppen Af Poppen”, hvor han slutter fred med Szhirley over sangen ”Kvinde din… Møgluder”.
   
 • 2011: Sniffer kokain af en piges bryst på en bytur
   
 • 2012 Udgiver digt og essay-samlingen Det Er Bare Ord
 •  
 • 2012 Udgiver Sengen Er Giftig (novellesamling)
   
 • 2012: Vært for programmet ”Farezonen” på Kanal 5
   
 • 2013 Grafisk Musik – Balladen I Uglemosen (Jazz/Spoken Word-album)
   
 • 2013: Flytter sammen med kæresten Louise Pedersen
   
 • 2013: Vært for programmet ”Farezonen” på Kanal 5
   
 • 2014 Dansker (album)
   
 • 2014: Får konfiskeret sin BMW, da han i retten bliver dømt for at køre rundt uden kørekort.
   
 • 2014: Slår op med Louise Pedersen, flytter ud
 • 2017: Deltager i TV2's populære danseprogram "Vild med dans"
Jesper Dahl
Jokeren, Joker Jay, Den Dræbende Joke, Gigolo Jesus
18. juni 1973
48 år
Chili Talulah (datter, f. 2008)
Kamilla Bryndum, Szhirley, Louise Pedersen
Rapper, musiker, TV

Find din favorit kendis her:

Close