AI-ekspert: Tre ting vi skal frygte, og tre ting vi skal glæde os over

Den fremadstormende teknologi AI har på kort tid gjort sig bemærket verden rundt.
Nu er det muligt at få en robot til at skrive historier, stile og artikler, uden man nærmest behøver at løfte en finger.
Det kan godt gøre den skrivende journalist en smule nervøs for sit job. Derfor har SE og HØR spurgt Peter Svarre, ekspert inden for kunstig intelligens, om hvad vi skal frygte ved AI, og hvad vi skal glæde os over.
Den kunstige intelligens kan nemlig både bruges til at genskabe levende eller afdøde personers stemmer, hvilket man blandt andet så med Sidney Lee i en dokumentar om den afdøde realitystjerne.
Tre ting vi skal frygte
De kan snyde os til at tro, at de er mennesker:
– AI's evne til at efterligne menneskelig adfærd og sprog kan føre til, at vi tror, vi interagerer med et menneske, når vi faktisk interagerer med en AI. Det kan for eksempel bruges til at lave falske profiler på sociale medier, der spreder misinformation eller forsøger at påvirke offentlig mening.
De tager vores jobs:
– En af de største bekymringer omkring AI er, at den vil erstatte mange menneskelige job, især dem der involverer rutineprægede eller manuelle opgaver. Dette kan føre til øget arbejdsløshed og ulighed, samt kræve en omstrukturering af arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet for at sikre, at arbejdstagere er rustet til at arbejde i en AI-drevet verden. Teknologisk arbejdsløshed er jo et fænomen, vi har kendt til lige siden den industrielle revolution, men spørgsmålet er om AI øger hastigheden og ender med at skabe katastrofal massearbejdsløshed.
De kan ikke forklare sig selv:
– AI-systemer kan ofte være "black boxes", hvilket betyder, at deres beslutningsprocesser er svære eller umulige at forstå for mennesker. Dette kan gøre det vanskeligt at fastslå, hvorfor AI træffer bestemte beslutninger eller laver fejl. Manglen på forklaringskraft kan føre til mistillid til AI-systemer og gøre det svært at holde dem ansvarlige, når de træffer skæve eller diskriminerende beslutninger.
Men kritiske røster er begyndt at give deres mening tilkende om AI.
Tre ting vi skal glæde os over
De giver os superkræfter:
– Kunstig intelligens kan hjælpe os med at forbedre vores evner og opnå resultater, der ville være umulige uden teknologien. For eksempel kan AI-systemer hjælpe os med at analysere store mængder data, forudsige mønstre og tendenser og træffe hurtigere og mere præcise beslutninger. Dette kan være gavnligt inden for områder som medicinsk forskning, vejrudsigter og finansiel analyse.
De tager de kedelige jobs:
– AI kan automatisere mange rutinemæssige og repetitive opgaver, hvilket kan frigøre mennesker fra kedelige og udfordrende arbejdsopgaver. Dette kan føre til et mere tilfredsstillende arbejdsliv for mange mennesker, hvor de i stedet kan fokusere på mere meningsfulde og kreative opgaver, der kræver menneskelig empati og forståelse.
De kan udfordre og forbedre menneskelig kreativitet og intelligens:
– AI kan hjælpe mennesker med at udvikle og forbedre deres evner inden for forskellige områder, såsom spil, musik og kunst. For eksempel har AI-drevne systemer som AlphaGo og AlphaZero udfordret menneskelige verdensmestre i spil som skak og go, hvilket har ført til nye og innovative strategier og spillestile. Dette kan inspirere og motivere mennesker til at tænke mere kreativt og udvikle deres egne evner.