Sport29. oktober 2022

Kræften ændrede Brian Holm: Jeg var helt uretfærdig

Cykelrytterens liv ændrede sig drastisk i 2004
Brian Holm
– Ens fornemste opgave, hvis man overlever kræft, det er at tale om det. For de, der er syge, føler sig helt alene i verden, siger Brian Holm.
 Foto: Mikael Rieck

Kæmpe indsamling i aften

Fra klokken 19.45 i aften lørdag 29. oktober 2022 holdes det årlige Knæk Cancer-show, hvor der vanen tro indsamles millioner af kroner til at støtte kampen mod kræft.

Du kan følge med live på TV 2 og her på sh.dk.

Læs mere om den gode sag her.

I dag ser han tilbage på den tid, som var definerende for det liv, han siden har levet.

– Hvis jeg har problemer – det har vi jo alle sammen nogle gange – skal jeg tænke i to sekunder på 2004, hvor jeg vågner om morgenen uden at vide, om jeg overlever eller ej. Så ved jeg, at jeg aldrig har rigtige problemer mere, siger Brian Holm.

– Hvis jeg har været ude at få nogle øl på Guldfasanen eller Bobs Hytte og har fået tømmermænd, kan jeg vende det til noget positivt og tænke: “Jeg kan mærke, at jeg lever”, fortæller kræftoverleveren.

Brian Holm
Brian fyldte 60 år for et par uger siden, og har været kræftfri i snart 20 år.
 Foto: Martin Høien

Presset til frieri

Helt så sjovt at være i live var det ikke dengang i 2004. Heller ikke for kæresten Christine, der lige havde født parrets første barn, Albert.

– Folk kom og besøgte mig og viste mig omsorg, mens hun sad der med en lille knægt på otte måneder. De blev glemt i alt det der. Og i de perioder, hvor jeg var hjemme … var jeg i godt humør? Nej!

– Jeg var en tordensky. Og det gik ud over Christine. Hvis hun var i godt humør, sagde jeg: “Det er mig, der skal dø, er der noget at fejre?”.

– Og var hun ked af det, sagde jeg: “Du skal satme ikke sidde og tude. Der er dårlig nok stemning i forvejen.” Jeg var helt uretfærdig, husker Brian om den barske tid.

Brian Holm og Christine Holm
Så ubekymrede så parret ud i 2003 – året før, at Brians læge kom med beskeden “tarmkræft”.
 Foto: Aller Media DK

Alligevel holdt Christine og Brian sammen i modgangen.

Og da han havde fortalt om sin kræftperiode i radioprogrammet “Café Hack”, konfronterede en kvinde fra publikum ham med hans opførsel.

– En ældre frue kom op til mig, og hun sagde: “Så gift dig dog med hende, dit skvat”. Det sagde hun til mig!

Behøver ingen ting

I 2010 stod brylluppet, og samtidig fik parret aftalt, at Christine kan gå fra ægteskabet med alle deres ting, hvis de en dag skal skilles.

– Vi skrev hele lortet i hendes navn, for hvis vi bliver skilt, er det nok alligevel min skyld, siger Brian, der efter sin kræftsygdom indså, at ting ikke er så vigtige for ham.

Christine Holm og Brian Holm
Selv om han ikke var nem at være sammen med under kræftforløbet, har Christine Holm holdt fast i Brian. Sammen har de børnene Albert, 19, og Mynte, 15.
 Foto: Claus Fisker

– Da jeg var syg, sagde journalisten Peter Piil, at jeg skulle skrive notater hver dag. Fem år senere printede jeg notaterne ud, 500 styk med de små ting, der er sket i løbet af dagene.

– På et tidspunkt har jeg skrevet: “Hvad kommer jeg til at savne, når jeg dør?” Det var sådan en top 10-liste, lyder det fra ham.

– Det var onsdagsløbeture med vennerne. Lørdagsmorgenmaden med familien. Førstepladsen var at fodre ænder i Frederiksberg Have med Albert. Det var nummer et, som jeg havde oplevet i hele mit fucking liv.

Brian Holm
Gennem foreningen La Flamme Rouge samler Brian penge ind til at sende kræftpatienter på cykeltur. – De skal have noget at stå op for om morgenen, siger han.
 Foto: Mikael Rieck

– Da jeg så på de ting fem år efter, tænkte jeg, at alt det, jeg kunne lide, det kostede ingen penge. Og jeg kan love dig for, at hvis du er ved at dø af kræft, så er du ærlig over for dig selv, siger Brian, der har brugt den erkendelse til at nyde livet endnu mere i dag:

– Jeg skal ikke have mere, og jeg kan ikke blive lykkeligere, end jeg er nu.

Sponsoreret indhold