Sport13. august 2022

Ingen vil tale om Bjarne: Pakket væk

Danmarks første Tour-vinder blev glemt, da statsministeren og kronprinsen talte om Vingegaards triumf
Bjarne Riis
Officielt er Bjarne Riis, 58, stadig vinder af Tour de France 1996, selv om han i 2007 indrømmede, at der var epo indblandet.
 Foto: Kasper Wenstrup
Bjarne Riis
Euforien var også stor i 1996, da tusindvis af danskere gik på gaden for at hylde Tour de France-vinderen.
 Foto: Aller Media DK

Scenerne fra 2022 er ren genudsendelse fra 1996, hvor Bjarne Riis – som den første dansker nogensinde – vandt Tour de France og skabte en eufori, som ingen, der oplevede det dengang, burde kunne glemme.

Alligevel er minderne forsvundet for kronprins Frederik, der i sommeren 96 var 28 år og havde travlt med at skifte kæreste fra Katja Storkholm til Maria Montell.

For da han mindedes store danske sportspræstationer under sit besøg i Paris, hvor Jonas Vingegaard blev hyldet for sin Tour de France-sejr, var Bjarne Riis ikke at finde i hukommelsen.

Kronprins Frederik
Frederik, 54, elsker cykelsport, og den halvt franske kronprins følger tydeligvis også med i Touren. Men Bjarne Riis’ præstation i 1996 har han ikke høje tanker om.
 Foto: Mikael Rieck

– I de sidste 30 år – fordi for 30 år siden skete den vildeste hændelse ved EM 92 – der er det her den vildeste præstation af en enkelt mand, selvfølgelig hjulpet til at et hold. Det er ekstraordinært, sagde kronprinsen, da TV 2 bad den sportsgale prins om at rangere de største danske sejre.

Ærgerligt fravær

Der har da heller ikke været så god mulighed for at blive mindet om Riis’ historiske sejr.

Selv om det franske cykelløb, som for alvor fik danskernes opmærksomhed med Bjarne i den gule trøje oppe hvor bjergene var høje for mange år siden, i år startede med tre etaper i Danmark, var herningenseren ikke inviteret til at være en del af den officielle fest – selv om han på det tidspunkt var den eneste danske vinder af løbet.

Mette Frederiksen og kronprins Frederik
Kronprinsen sludrede med statsministeren i Paris, og efterfølgende nævnte Mette Frederiksen, 44, heller ikke Bjarne Riis med et ord, da hun i et interview kaldte Vingegaards sejr historisk.
 Foto: Ritzau Scanpix

Jeg er selvfølgelig ærgerlig over ikke at være med. Det havde jeg håbet på. Sådan skulle det desværre ikke være, sagde Ørnen om arrangørernes beslutning.

Heller ikke ved løbets afslutning fik midtjyden mulighed for at komme i nærheden af det officielle Tour-program og hilse på thyboen, der er nyeste mand i vinderklubben.

Ikke inviteret

Heller ikke da Riis-fejringen blev kopieret med en hyldest til Vingegaard i Københavns gader og i Tivoli i onsdags, var Ørnen velkommen til at flyve forbi.

– Jeg er ikke inviteret, og jeg er heller ikke i Danmark, skrev han i en sms til B.T.

Bjarne Riis
Bjarne vandt i 1996 foran Jan Ullrich og Richard Virenque, der begge siden har indrømmet dopingbrug.
 Foto: Ritzau Scanpix

Bjarne Riis indrømmede i 2007 at have taget doping, da han vandt Tour de France.

Hverken Tour-arrangørerne eller Københavns Kommune, der arrangerede fejringen i hovedstaden, har nævnt doping i begrundelserne for at holde Bjarne væk fra festlighederne.

Sponsoreret indhold