Sport19. juli 2022

Bjarne Riis’ store Tour-skuffelse: Fjernet fra festen

Danmarks eneste vinder af etapeløbet blev gemt væk under de historiske etaper herhjemme
Bjarne Riis
Det var en ærgerlig Bjarne Riis, 58, som måtte indse, at Tour de France-arrangørerne ikke havde lyst til at anerkende, at der engang har været en dansk vinder af løbet.
 Foto: Kasper Wenstrup

En idrætspræstation, der får alle til at stå op, alle til at klappe.

Selv baskerne overgiver sig! Og vi gør også. Kys til Bjarne, kys til Danmark! Det her, det er noget, der vil noget”.

Så ekstatisk lød det fra kommentator Jørn Mader, da han sendte fra Bjarne Riis’ triumf på Hautacam, hvor Tour-sejren blev cementeret.

Men 26 år senere var der absolut ingen kys til Bjarne, da Tour de France-feltet for første gang nogensinde besøgte “Ørnens” lille land mod nord.

Intet sted var Bjarne Riis inviteret til at være en del af den officielle fest i Danmark.

Kronprins Frederik
Der var ingen Bjarne på podiet, da der igen var en gul trøje i den danske hovedstad. Her spredte kronprins Frederik til gengæld glans over arrangementet.
 Foto: Mikael Rieck

Han var ikke at finde på scenerne i København, Nyborg eller Sønderborg, hvor etapevindere og trøjebærere blev hyldet, og hvor Touren har tradition for at bruge sine gamle helte til at sprede glamour.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over ikke at være med. Det havde jeg håbet på. Sådan skulle det desværre ikke være. That’s life. Mere har jeg ikke at sige til det, har Riis sagt til TV 2.

Trøjen betyder intet

I de 26 år, der er gået, har Bjarne Riis indrømmet, at der var doping involveret i hans gode form i sommeren 1996, men det er bestemt ikke derfor, at han ikke måtte komme på podiet og dele en gul trøje ud, lyder det fra Tour-ledelsen.

Bjarne Riis
Selv om han har indrømmet dopingbrug, står Bjarne stadig i historiebøgerne som vinder af Tour de France 1996 foran tyske Jan Ullrich og franske Richard Virenque. De to andre fra podiet har også indrømmet, at de tog forbudte stoffer dengang.
 Foto: Ritzau Scanpix

- Fordi vi arbejder med politikerne og ikke med tidligere ryttere, lød direktør Christian Prudhommes forklaring til fravalget af Riis.

Danskeren gjorde sig næppe heller særligt populær i Frankrig, da han i 2007 blev opfordret til at aflevere sin gule trøje tilbage efter epo-indrømmelserne.

- Min trøje ligger i en papkasse hjemme i garagen, og I er velkommen til at hente den. Den betyder ingenting for mig, lød det dengang.

Bjarne Riis
Bjarne i den gule trøje – oppe hvor bjergene er høje. - Den betyder ingenting for mig, sagde han i 2007 om tøjdelen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det hele sejlede

Alligevel er det langt fra første gang, at Hernings stolte søn har følt sig nedslået over det efterspil, der er kommet efter Tour-sejren, der i flere år druknede i beskyldninger, indtil han i 2007 indrømmede, at der havde været snyd involveret.

I 2014 stod Riis frem i en DR-dokumentar og fortalte, at han havde været ramt af depression og angst, og derfor havde holdt sig for sig selv i en periode.

- Jeg har prioriteret mig selv. Det har der været behov for – at jeg tog mig lidt af mig selv.

Bjarne Riis og Mette
Rådhuspladsen i København var fyldt i sommeren ‘96, da Bjarne og hans daværende kone, Mette, kørte i åben vogn til Tivoli for at blive hyldet efter triumfen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Så kom der en periode, hvor man ikke kunne tage nogen beslutninger, og det hele sejler bare, og man kan ikke koncentrere sig. Man kan ikke ret meget egentlig, lød det fra Riis, som havde flere gode grunde til at blive ramt af en krise.

- Jeg tror, at jeg har mange ting i bagagen fra min barndom, som jeg aldrig har fået bearbejdet. Mange ting, som er kommet de seneste år.

Da jeg stod frem i 2007 – den proces, jeg var igennem. Da min far døde. Den proces. Min mor døde for nyligt, hvad der ikke er nogen, der ved.

Bjarne Riis, Udo Bols, Christian Henn og Rolf Aldag
Som holdkaptajn var Bjarne en hård hund. - Vi hadede ham så meget. Jeg græd næsten på cyklen. Vi havde det alle sammen sådan her: “Hvad tænkte det fjols dog på? Hvorfor dræbte han os?”, husker den tidligere hjælperytter, tyske Rolf Aldag, i en bog, der udkom tidligere i år.
 Foto: Ritzau Scanpix

Og så har der været hele Tyler (Hamilton, tidligere rytter på Riis’ hold, red.)-historien med det pres, der har været fra pressen, sagde Bjarne Riis for otte år siden.

Heldigvis fløj “Ørnen” fra Herning lidt omkring Tour-starten i Danmark i sidste ende.

Han blev nemlig inviteret af trælastkæden Bygma, der deltog som sponsorer under etapeløbet i Danmark.

Sponsoreret indhold