Kendte26. maj 2022

Husker du det? For 15 år siden indrømmede Bjarne Riis doping

I dag er det 15 år siden, at Bjarne Riis stod frem med den store indrømmelse
- Jeg har taget doping. Jeg har taget epo. Det var ordene fra Bjarne Riis for 15 år siden.
- Jeg har taget doping. Jeg har taget epo. Det var ordene fra Bjarne Riis for 15 år siden.
 Foto: Kristian Juul Pedersen/Ritzau Scanpix

I dag er det præcist 15 år siden, at en af Danmarks allerstørste cykelstjerner gennem tiden Bjarne Riis indrømmede, at han havde taget doping.

Her indrømmede "Ørnen fra Herning", at han havde brugt præstationsfremmende midler, da han vandt verdens største cykelløb, Tour de France, i 1996.

- Jeg har taget doping. Jeg har taget epo. Det tager jeg det fulde ansvar for. Jeg har selv købt og indtaget det. Ligesom alle andre har jeg gjort fejl i mit liv. Jeg har gjort ting, som jeg ikke burde, men det har været mine valg og mine fejl, sagde en følelsesladdet Bjarne Riis på pressemøddet tilbage 25. maj i 2007.

Også i årerne før og efter det, der stadig betegnes som en af Danmarks historiens største sportsbedrifter, tog Riis doping. Fra 1993 til 1998.

- Jeg vil gerne sige undskyld, men håber alligevel, at folk har fået en god oplevelse, fortsatte Riis i monologen, hvor han efterfølgende gav den massivt fremmødte presse god til til at stille spørgsmål.

Kom og hent min trøje

- Jeg er stolt af mine resultater, som jeg har kæmpet hårdt for. Om jeg var en værdig vinder? Det var jeg nok ikke. Min (gule, red.) trøje ligger i en papkasse hjemme i garagen, og I er velkommen til at hente den. Den betyder ingenting for mig, sagde Bjarne Riis.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bjarne Riis bliver hædret som vinder af Tour de France i Paris i 1996. Den gule trøje, fortalte han, lå i en papkasse og havde ingen værdig.
Bjarne Riis bliver hædret som vinder af Tour de France i Paris i 1996. Den gule trøje, fortalte han, lå i en papkasse og havde ingen værdig.
 Foto: Pascal Pavani/AFP/Ritzau Scanpix

Resultaterne var dog ikke kommet, hvis han ikke havde været god til at køre på cykel.

- Jeg gjorde det for at køre stærkere på cykel. Min holdning er dog, at man kan dope sig ligeså meget, man har lyst til, men hvis man ikke er en god sportsmand, så hjælper det ikke, sagde Bjarne Riis.

Han tvivler samtidig på, at han havde vundet Tour de France, hvis han ikke havde dopet sig.

Den tidligere Tour de France-vinder undskyldte, men fra den dag vil der altid hænge en dopingsky over Bjarne Riis.

Havde sit eget cykelhold

Fra 1999 og helt frem til 2016 stod Bjarne Riis i spidsen for sit eget cykelhold som mange nok kender bedst som Team CSC, der senere hen skiftede sponsor og blandt andet kom til at hedde Team Saxo Bank, Tinkoff-Saxo og til sidst Tinkoff.

Tilbage i 2007 fortalte Bjarne Riis, at han aldrig havde et behov for at fortælle sandheden, men han gjorde det for holdets, Team CSC's, skyld.

Indrømmelsen havde dog ikke de store konsekvenser for Bjarne Riis, der fortsatte som ejer af det danske cyklhold, der på det tidspunkt blev anset som et af verdens bedste.

I 2016 overtog russiske Oleg Tinkoff holdet og smed Bjarne Riis på porten, men den tidligere cykelrytter har ikke ligget på den lade sige.

Han har siden hen ageret ekspert under TV 2's dækning af Tour de France, mens han også har forsøgt sig at starte et nyt cykelhold på både kvinde og herrer siden.

Sponsoreret indhold