"Paradise"-babe overlevede Utøya: Oplevelsen har gjort mig stærk

Foto: All OVer og PR

For syv år siden befandt norske Sofie Nielsen sig på Utøya.

Den 21-årige kvinde, der sidste forår medvirkede i ”Paradise Hotel”, befandt sig således midt i terrorhelvedet, da massemorderen Anders Behring Breivik udløste sin massakre på den norske ø.

Sofie Nielsen har tidligere fortalt i et interview med norsk SE og HØR, at hun gemte sig i skolestuen, da hun fandt ud af, at der var en morder løs på øen:

- Det hele begyndte med, at vi hørte skud og fik at vide, at det var en betjent, der skød. Vi blev bedt om at gå ind i huset, men det ville jeg ikke, for jeg tænkte, at det dummeste, man kunne gøre, var at gå ind i et hus, har Sofie Nielsen tidligere fortalt i interviewet med norsk SE og HØR.

Sofie Nielsen og de andre unge, der havde gemt sig i skolestuen, overlevede. Men det gjorde 69 andre på øen ikke. De blev skudt og dræbt af Anders Behring Breivik.

I interviewet med norsk SE og HØR har Sofie Nielsen fortalt, hvordan hun i mange år led af forfærdelige mareridt, og hvordan hun havde svært ved at fortælle om det helvede, hun oplevede den sommerdag i juli 2011.

"Paradise Hotel"-deltageren Sofie Nielsen befandt sig på Utøya den 22. juli 2011. Foto: PR

I dag har hun dog erkendt, at åbenhed er vejen frem. Og så har hun også erkendt, at den forfærdelige oplevelse har været med til at forme den person, som hun er i dag:

- Oplevelsen har gjort mig stærkere. Utøya førte megen smerte med sig, og jeg ønsker naturligvis, at det aldrig var sket. Men oplevelsen har gjort mig til den, jeg er i dag. Jeg blev tvunget til hurtigt at blive voksen.

Selv om dagen i dag for mange nordmænd vækker forfærdelige minder, er det ikke en dag, hvor nordmændene lukker øjnene og kigger væk.

I stedet samles de - sammen med royale og toppolitikere - for at mindes og ære de mange døde og sårede.

På årsdagen er der således mindehøjtidelighed i blandt andet regeringsbygningen, som også var ét af de steder, hvor gerningsmanden – norske Anders Behring Breivik – for syv år siden udløste sin massakre.

Her døde otte uskyldige af den bombe, som Anders Behring Breivik havde placeret ved bygningen.

Det norske kongehus vil formentlig også bruge 22. juli på at mindes og se tilbage. Den norske kronprinsesse Mette-Marit mistede således sin egen stedstorebror under terrorangrebet 22. juli 2011.

Trond Berntsen blev dræbt som den første, da Anders Behring Breivik gik i land på Utøya og udløste sin massakre. Mette-Marits stedstorebror kastede sig over sin søn og bragte ham og to piger i sikkerhed, før han forsøgte at tage greb om situationen ved at gå direkte mod den dengang 32-årige terrorist.

Men Anders Behring Breivik tøvede ikke et sekund, da han skød og dræbte den ubevæbnede politibetjent.

Du kan se billeder fra den dag, hvor terroren ramte Norge, i galleriet herunder:

Fireårsdag Utøya

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close