Nyheder22. juli 2015

Kronprinsesse afbryder ferie: Mindes sin døde stedbror

I dag er det præcis fire år siden, at terroren ramte Norge. I den forbindelse har den norske kronprinsesse afbrudt sin ferie for at hylde de dræbte, der blandt andet talte hendes egen stedbror

Fireårsdag Utøya

I dag - 22. juli - er en dag, Norge helst vil glemme.

For præcis fire år siden blev landet ramt af terroren. Først i form af en bombe, der raserede den norske regeringsbygning og dræbte otte mennesker. Senere i form af en mand, der - iklædt en falsk politiuniform - tog livet af 69 mennesker på sommerlejr på øen Utøya.

Men selvom dagen for mange nordmænd vækker forfærdelige minder, er det ikke en dag, hvor nordmændene lukker øjnene og kigger væk. I stedet samles de - sammen med royale og toppolitikere - for at mindes og ære de mange døde og sårede.

I dag har den norske kronprinsesse således afbrudt sin ferie for at deltage i mindehøjtideligheden for de dræbte – der blandt andet talte hendes egen stedstorebror.

Trond Berntsen blev dræbt som den første, da Anders Behring Breivik gik i land på Utøya og udløste sin massakre.

https://imgix.seoghoer.dk/2.00184069.jpg
 AOP

Mette-Marit var dybt berørt, da hun deltog i en mindehøjtidelighed blot dage efter terrorangrebet. Se flere billeder øverst i artiklen. Foto: AOP

Oslo Domkirke lægger i dag rammer til en gudstjeneste, hvor temaet er ”Fredstanker, fremtid og håb”. Det norske kongehus, og deriblandt kronprinsesse Mette-Marit, vil være at finde på kirkepladserne. Mindegudstjenesten finder sted kl. 12:00.

Den officielle mindedag bliver indledt ved vandspejlet foran Høyblokka i Oslo – her vil der holdes ét minuts stilhed til ære for de dræbte. Dagen slutter på Utøya, hvor et nyt mindesmærke til ære for de dræbte på øen vil blive indviet.

Du kan se billeder fra 22. juli øverst i denne artikel.

Sponsoreret indhold