Nyheder20. marts 2020

Kjelds store kup: Var modstandsmand under krigen

Inden Poul Bundgaard tonede frem på det store lærred, havde han gjort karriere i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/olsen-banden_1.jpg
 (Foto: Aller Media)

Han var den forsigtige og fløjlsklædte Kjeld i ”Olsen-Banden”, der evig og altid frygtede, at noget ville gå galt, eller at Yvonne ville blive sur.

Men i det virkelige liv var skuespiller Poul Bundgaard ingen bangebuks. Tværtimod.

I stedet var han en af de modige danskere, der under Anden Verdenskrig gik imod tyskerne i modstandsbevægelsen. Poul Bundgaard, der blev født i 1922 i Hellerup, var således i sine unge dage en del af bevægelsen, der satte livet på spil for at gå imod tyskerne.

Ifølge Modstandsdatabasen, der samler data om modstandsbevægelsen, var Poul Bundgaard en del af den såkaldte "1. Bataillon, Sanitetsstationens Lægepersonale, 1. Kompagni".

Sanitetsjobbet bestod ifølge Modstansdatabasen blandt andet i at yde lægehjælp og pleje til medlemmer af modstandsbevægelsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/olsen_banden_udenfor.jpg

Benny, Egon og Kjeld i "Olsen-Banden". Foto: Aller Media

Da krigen sluttede, var det Poul Bundgaards store stemme, der banede vejen for hans karriere.

I 1946 blev han ansat i koret på Nørrebro Teater, og allerede året efter fik han job som operettesanger i rollen som Dr. Falke i ”Flagermusen”. I flere år var han en særdeles flittig og renommeret operettesanger.

De senere år var det dog filmene, der trak. Poul Bundgaard var i stigende grad blevet bange for at glemme sine replikker på teaterscenen og skiftede derfor sin karriere på de skrå brækker ud med en karriere på TV.

På film gjorde han sig også hurtigt bemærket, særligt i rollen som den kejtede Kjeld, der altid var bange for at gøre sin hustru Yvonne sur i "Olsen-Banden"-filmene.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_og_kirsten.jpg
 (Foto: Aller Media)

Poul Bundgaard fik 25 år sammen med sin sidste kone, kongelig solodanserinde Kirsten Bundgaard. Foto: Aller Media

Privat skulle Poul Bundgaard dog aldrig frygte knas i parforholdet i modsætning til sin tøffelhelt på TV. Poul Bundgaard var nemlig lykkelig gift med sin Kirsten, og kærligheden talte han gerne ofte om.

- Gud, hvor er hun sød. Når jeg skal filme klokken tre om natten, står hun op klokken to for at give mig morgenkaffen og sende mig afsted – jeg elsker hende. Baglandet betyder alt for mig. Jeg kunne have nået mere, hvis jeg havde prioriteret karrieren fremfor familien, har Poul Bundgaard tidligere udtalt i et interview med BILLED-BLADET.

- Hvis jeg ikke havde haft Kirsten, lå jeg formentlig på kirkegården. Det er hos hende og vore tre børn, jeg lader op, sagde han i et interview med BILLED-BLADET i oktober 1987.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/gravsten_0.jpg

Poul Bundgaards grav. Foto: Aller Media

Poul og Kirsten Bundgaard nød blandt andet at tage på travbanen, og i 1988 kunne de forlade banen med cirka 150.000 kroner, efter at deres hest She’s A Beauty vandt et løb. Hesten havde parret fået af deres børn i sølvbryllupsgave året forinden.

Poul Bundgaards helbred begyndte at skrante de sidste år af hans liv, og han døde under optagelserne til den sidste ”Olsen-Banden”-film i sommeren 1998. Tommy Kenter overtog hans rolle.

Kim Larsen spillede ”Om lidt” til Poul Bundgaards begravelse samme år.

De to havde lært hinanden at kende under indspilningerne til ”Midt om natten” fra 1984, hvor Poul Bundgaard spillede rollen som borgmesteren Kai Buhmann.

Sponsoreret indhold