Nyheder27. september 2021

Van(d)vittig viden: Sådan overlever du et hajangreb

Skulle du nogensinde være så uheldig at opleve en haj tage fat i et af dine lemmer – eller du kommer ud for anden slem ulykke – så kan den her viden potentielt redde dit liv
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det vrimler ikke ligefrem med farlige hajer i de danske farvande, og heldigvis for det da.

Alligevel er det altså ganske nyttig viden, som eksperten dr. Nicolas Taylor kommer med her.

For skulle du en dag opleve det frygtelige, at en haj tager fat i en af dine lemmer – eller du oplever en anden blive bidt – så ville de fleste muligvis vælge at lægge pres på det åbne sår bagefter.

Det ses både på tv og i film, at det er den foretrukne måde at behandle et akut opstået sår på. Uanset om det kommer fra en haj, eller en anden form for ulykke.

Men det er altså den metode, som eksperten ifølge The Sun nu tager afstand fra. Det sker, efter han har foretaget et større studie på området.

Ifølge lægen, der bruger et bid i låret som eksempel, så handler det i stedet om at danne en knytnæve og slå hårdt på lårarterien (den store blodåre i låret, red.). Et hårdt nok slag kan nærmest med det samme stoppe blødningen.

Dog kræver det, at energien er til både at komme oven vande, væk fra hajen og ind på land.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/dr._nicolas_taylor.jpg
 Foto: 7 News

Dr. Nicolas Taylor. Foto: 7 News

Sådan gør du

Ideen til studiet kom sig, efter han på en ferie i Australien med familien oplevede umenneskeligt mange hajangreb, og tanken strejfede ham, at der kunne reddes flere liv, hvis der blev reageret hurtigere.

- Hvis nogen bliver bidt i benet, så skal du forsøge at finde punktet mellem hoften og genitalierne, lav en knytnæve og slå så hårdt du kan, lyder forklaringen fra lægen.

- Jeg er overbevist om, at det her kunne være livsreddende, hvis nogen bløder kraftigt fra deres ben som følge af et hajbid.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/megaehcdarnaec151_308920.jpg
 Foto: MEGA

I Australien er antallet af hajangreb stødt stigende. Foto: MEGA

I studiet har dr. Nicolas Taylor snakket med tonsvis af surfere og livreddere, hvilket ledte ham til den viden, at de fleste instinktivt ville lægge direkte pres på såret, hvis en person efter et bid, skulle klare sig op af vandet igen.

Men at lægge pres på såret, eller binde noget stramt om benet lige over såret, det er ikke nær så livsreddende, som det ellers tidligere er prædiket.

I stedet er rådet altså nu helt at stoppe blodet i at løbe.

Noget du kan gøre, hvis kræfterne er til det, ved selv at slå, eller få en anden person til at presse sin kropsvægt ned på området.

- Den her metode vil spare tid og fungerer meget bedre, end hvis du binder noget om benet, eller ligefrem skal lede efter noget, du kan binde om benet, forklarer han videre.

I studiet stoppede denne metode blodomløbet 100% i 75% af deltagernes tilfælde. Det gør altså metoden langt mere effektiv end den tidligere, beskriver dr. Nicolas Taylor.

Sponsoreret indhold