Trine Gadeberg: Frygter for kræft

Trine Gadeberg.

Trine Gadeberg.

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Som de fleste andre børn af 70’erne og 80’erne kunne Trine Gadeberg ikke undgå en solskoldning om sommeren.

Forskellen på Trine og de andre børn var dog, at hendes hud altid har været mere sart.

– Da jeg var barn, blev vi smurt med Nivea-creme i stedet for solcreme, og jeg lå på sølvpapir i haven for at blive brun som de andre. Det blev jeg bare ikke, fortæller Trine Gadeberg til SE og HØR.

Og den solrige barndom resulterede i, at Trine som voksen blev syg af de utallige solskoldninger.

– Jeg gik til lægen med et modermærke for fem år siden. Så sagde han, at der intet var galt med modermærket, men til gengæld havde jeg fået aktinisk keratose, lyder det fra revydarlingen. 

Aktinisk keratose er et forstadie til kræft, som opstår, når huden bliver forbrændt, men det giver sig først til kende cirka 30 år senere.

Sygdommen viser sig som tørre pletter på huden, der skal fjernes med jævne mellemrum.

Og bliver de ikke det, kan det udvikle sig til hudkræft.

– Jeg har så fået at vide, at fra nu af er jeg bare ikke ude i solen, medmindre jeg har faktor 50 på. De første to år var jeg ekstremt hysterisk, fordi jeg jo var bange, da jeg hørte ordet kræft. 

Lige siden Trine fik diagnosen, har hun været yderst opmærksom på sin adfærd, når solen er i nærheden.

– Jeg gør ikke noget ude i solen. Jeg sidder aldrig ude i solen. Hvis jeg er på ferie, sidder jeg under en parasol. Det er svært, fordi det er meget socialt at ligge på stranden og slikke sol.

Trine har for længst accepteret, at hun ikke kan sidde ude i solen en hel dag som de fleste andre. Men ønsket om en mørkere lød fulgte hende i mange år.

– Jeg er altid blevet drillet meget med min hud som barn. Jeg er jo så hvid, at andre altid skal måle sig med mig, så de selv ser brunere ud. Det var meget ømtåleligt for mig, da jeg var ung, fortæller hun.

Efter at have kæmpet for kuløren og ligget i solen som ung, selv om hun ikke kunne tåle det, har Trine fundet andre ting, hun sætter pris på ved sommeren.

– Det er lidt en hæmsko for mig, fordi jeg hele tiden skal være bekymret for min hud, men jeg elsker jo også duften af grill og børnene, der leger i haverne. 

Så der er mange gode ting om sommeren, men også nogle, som jeg virkelig går glip af. Og jeg kommer hurtigt til at virke asocial, og det har jeg bare ikke lyst til, lyder det fra Trine.

Det er ikke den eneste gang, Trine har haft celleforandringer, og det påvirker den 48-årige mor, at hun skal være så påpasselig.

– For to år siden fik jeg så også celleforandringer i livmoderhalsen. Det er selvfølgelig ikke kræft endnu, men man bliver nervøs, og man begynder at tænke over, at man skal passe på sig selv.

– Jeg er nok blevet ret forskrækket over det hele, men på den anden side er det også blevet opdaget, så jeg har undgået, at det har udviklet sig, siger Trine Gadeberg og opfordrer andre til at passe på med intens solbadning.

I øjeblikket er Trine aktuel med Kerteminderevyen, som hun optræder i om sommeren. Bl.a. med Kim Hammelsvang.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close