Seer-success: Så mange så ’1864’

DRs 1864 kom godt fra start med flotte seertal søndag aften

DRs 1864 kom godt fra start med flotte seertal søndag aften

Foto: Per Arnesen/Miso FilmTrods kritik fra både historikere og politikere, kom DRs million-satsning -serien '1864' - umådeligt godt fra start, da den søndag aften kl. 20:00 havde premiere.

Hele 1.690.000 fulgte således første afsnit i Ole Bornedals serie om begivenhederne, der ledte op til 1864 og selve krigen.

TV2s flagskib - Vild med dans - havde til sammenligning 'kun' omkring 1.000.000 seere.

Serien, der med en pris på 173 millioner er den dyreste nogensinde herhjemme - har ellers høstet en del kritik forud for premieren søndag aften. Både historikere og politiker har raset mod serien, der har fået bevilget imponerende 100 millioner kroner af Folketinget.

LÆS OGSÅ: Inden søndagens premiere: Så vild er kritikken mod 1864

LÆS OGSÅ: Anmelderne er delte: Er 1864 en fuldtræffer eller fiasko?

Den er utroværdig og giver ikke et sandfærdigt billede af begivenhederne, der ledte op til 1864 og krigen, har kritikken blandt andet lydt fra en række historikere og politikere.
Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard udtrykte i sidste uge i et interview med Berlingske, at hun er skuffet over serien - eller rettere: Hun er dybt rystet.

- Jeg har nu set de to første afsnit, og selvfølgelig kan serien blive bedre i de næste afsnit, men foreløbig må jeg sige, at jeg er dybt rystet. Det er synd og skam, for da vi gav alle pengene fra Folketinget, håbede jeg, at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama. Jeg har læst Tom Buk-Swientys bøger om 1864 og er begejstret for dem, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at han som konsulent har lagt navn til dette - ja makværk, sagde Pia Kjærsgaard til Berlingske og uddybede, hvad hun mener, nogle af problemerne med serien er:

- Den er tendentiøs, og den politiserer uden skam. Nutidens politik synes at ligge Ole Bornedal mere på sinde end fortiden, og det er gået helt galt. Det er demagogi, og det er helt urimeligt over for os, der håbede på en seriøs, historisk serie, men også over for den forudsætningsløse ungdom, der får en skrupforkert historieversion, sagde DF-politikeren til Berlingske.
Serien kører over otte søndage.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close