Nyheder 12. oktober 2014

Inden aftenens premiere: Så VILD er kritikken af ’1864’

De hårde ord hagler ned over million-dyr DR-satsning
Af af
Der er hårde ord mod DRs serie '1864', der har premiere i aften. På rollelisten ses blandt andet Pilou Asbæk
Der er hårde ord mod DRs serie '1864', der har premiere i aften. På rollelisten ses blandt andet Pilou Asbæk
Foto: Per Arnesen/Miso FilmFørste afsnit af DRs millionsatsning '1864' er ikke engang rullet over skærmen endnu - men kritikken har allerede fundet vej til Danmarks dyreste TV-serie.

Både historikere og politiker raser mod serien, der har fået bevilget imponerende 100 millioner kroner af Folketinget.

Den er utroværdig og giver ikke et sandfærdigt billede af begivenhederne, der ledte op til 1864 og krigen, lyder kritikken blandt andet fra en række historikere og politikere.

- Når DR har en public service-forpligtelse og har skudt 100 mio. kroner i serien for vore penge, så må vi forvente et rimeligt begavet stykke film, men dette gør os bare dummere på historien og ikke klogere, siger inspektør på Tøjhusmuseet og historiker, Jens Ole Christensen, til Berlingske.

Historikeren kalder serien for 'utroværdig' og kritiserer specielt den indledende skildring af den danske politik forud for krigens udbrud.

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard er skuffet over serien - eller rettere: Hun er dybt rystet.

LÆS OGSÅ: Pia Kjærsgaard om rekorddyr DR-serie: Jeg er rystet!

LÆS OGSÅ: Pinligt! Her er brøleren i DRs milliondyre serie

Det fortæller hun i et interview med Berlingske:

- Jeg har nu set de to første afsnit, og selvfølgelig kan serien blive bedre i de næste afsnit, men foreløbig må jeg sige, at jeg er dybt rystet. Det er synd og skam, for da vi gav alle pengene fra Folketinget, håbede jeg, at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama. Jeg har læst Tom Buk-Swientys bøger om 1864 og er begejstret for dem, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at han som konsulent har lagt navn til dette - ja makværk, siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og uddyber, hvad hun mener, nogle af problemerne med serien er:

- Den er tendentiøs, og den politiserer uden skam. Nutidens politik synes at ligge Ole Bornedal mere på sinde end fortiden, og det er gået helt galt. Det er demagogi, og det er helt urimeligt over for os, der håbede på en seriøs, historisk serie, men også over for den forudsætningsløse ungdom, der får en skrupforkert historieversion, siger DF-politikeren til Berlingske.

Pia Kjærsgaard bliver bakket op af sin partikollega Søren Espersen, som kalder den milliondyre serie for 'ulidelig at se på':

- Det er ulideligt at se på, og ud fra de to første afsnit, jeg har set af '1864', er det værre end nogensinde. Det er den allermest elendige film-serie, DR nogensinde har lavet, siger Søren Espersen (DF) til BT .

Også 'almindelige' danskere har ytret kritik af serien, der har kostet 173 millioner kroner at fremstille og dermed er den dyreste herhjemme nogensinde. I traileren, som blev offentliggjort af DR i begyndelsen af september, fandt flere nemlig en pinlig fejl:

Et elektrisk hegn - noget der næppe fandtes tilbage i 1864.

Serien får premiere i aften kl. 20:00 og kører i otte afsnit.

Sponsoreret indhold