Nyheder29. maj 2018

To vanvittige kriminalsager: Pyroman og sexmorder

Ingen kunnne forestille sig, at mordbranden på Hotel Hafnia i København og drabet på en 15-årig pige på Fanø havde noget med hinanden at gøre.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/hafnia-branden.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

En pyroman sniger sig om natten den 1. september 1973 ind på det gamle Hotel Hafnia midt i København, og lynhurtigt breder ilden sig.

Mange bliver fanget på de øverste etager, flere kaster sig ud for at undgå at blive brændt levende, men 35 mennesker omkommer i flammerne.

Knap syv år senere, den 20. maj 1980, bliver en 15-årig pige fundet myrdet i klitterne på Fanø.

Først i 1986/87 bliver de to sager opklaret.

Til alles overraskelse viser det sig, at gerningsmanden bag de to forbrydelser er den samme.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frederik_strand.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

43-årige Frederik Strand er leder af Politimuseet i København og aktuel med bogen ”Jagten på morderne stopper aldrig”. Hafnia-branden er en af de genåbnede sager, som han beskriver i bogen. (Foto: Mikael Rieck)

Forsøger voldtægt

Den 24-årige mentalt handicappede Erik Solbakke Hansen strejfer om i København, da han på den første efterårsnat i 1973 passerer Hotel Hafnia i Vester Voldgade.

Han sniger sig ind og sætter ild til en affaldssæk i et tekøkken/depot-rum på 2. sal.

Han er 32 år og på ferie på Fanø med en institution, da han får øje på den 15-årige Anette Møller Thomsen, som ligger og soler sig ved stranden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/erik_solbakke_hansen.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Erik Solbakke Hansen (t.h.) på vej til afhøring. (Foto: Ritzau Scanpix)

Han forsøger at voldtage hende, men da hun skriger og forsøger at komme væk, slår han hende flere gange i hovedet med en mursten.

Hendes familie savner hende til aftensmaden kl. 18, og det er hendes far, som finder hendes nøgne lig i en gryde i klitterne.

I begge sagerne er der andre anholdte, men beviserne holder ikke i retten, så sagerne er uopklarede i mange år.

Først da Erik Solbakke Hansen den 1. december 1985 forsøger at sætte ild til en S-togsvogn på Hillerød Station og bliver pågrebet, bliver de efter en langvarig efterforskning opklaret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/nicolas_bro_som_otto.jpg
 (Foto: DR)

DR-serien ”Rejseholdet” tog udgangspunkt i sagen, og skuespilleren Nicolas Bro spillede Otto, der knyttede sig til Fischer (Mads Mikkelsen). (Foto: DR)

Tilstår 30 brande

Erik Solbakke Hansen ender med at tilstå 30 brande i Helsingør, Hillerød og København.

De har kostet yderligere to personer livet og forvoldt skader for det, der i dag svarer til 300 millioner kr. Han har 38 menneskers liv på samvittigheden og er Danmarks værste serieforbryder.

Der ligger et seksuelt motiv bag ildspåsættelserne. Hver gang Erik Solbakke Hansen har sat ild til et eller andet, bliver han på stedet et kort øjeblik, står og kigger på – og onanerer.

Han bliver idømt en forvaringsdom og dør den 2. april 1997 i en alder af 49 år af en leversygdom på sygehuset i Nykøbing Falster.

Sponsoreret indhold