Kendte15. juli 2017

Virkelighedens Rejsehold: Stjal cykel – og myrdede herefter hel familie

DR1 genudsender lige nu alletiders hitserie Rejseholdet. Serien er inspirereret af virkelige kriminalsager – én af de mest bestialske sager er sagen fra 1988, hvor en ung mand på koldblodig vis skød og dræbte en far og hans 15-årige søn, efter at de havde taget ham i at stjæle en cykel. Kort efter myrdede den unge mand også den 15-åriges mor ved at prygle hende til døde med geværkolben. SE og HØR genfortæller her den makabre mordsag
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ritzau_331985_1.jpg
 (Foto: Polfoto)

En varm juliaften i 1988 opdagede en 15-årig dreng, at familien havde fået ubudne gæster.

En ung mand havde sneget sig ind på familiens grund i den lille svenske by Åmsele og hugget en af familiens cykler.

Den 15-årige dreng Fredrick satte efter tyven sammen med sin far. De ville fange tyven og give ham en velfortjent lærestreg.

Men de nåede aldrig så langt. For inden aftenen var omme – og inden at de havde fået deres stjålne cykel tilbage – var de skudt og dræbt af den selvsamme cykeltyv. Mejet ned på koldblodig vis på kirkegården.

Og den unge tyv var ikke færdig med sit koldblodige togt. Kort efter tog han livet af Fredricks mor ved at prygle hende til døde med geværkolben.

Sagen sendte chokbølger gennem hele Skandinavien, og først efter en ugelang menneskejagt blev morderen fanget. Han havde forsøgt at skjule sig i Danmark sammen med sin kæreste.

Men parret havde efterladt sig tydelige spor under flugten i form af kærestens to angora-kaniner. Kaninernes ekskrementer var et sikkert spor i de mange stjålne biler, som parret havde brugt under flugten.

SE og HØR genfortæller her historien om den unge cykeltyv, der på én aften blev tredobbelt morder – én makaber sag, som et afsnit af DR1-serien Rejseholdet blandt andet er inspireret af.

En varm juliaften i 1988 ankom den 22-årige vaneforbryder Juha Valjakkala og hans kæreste Marita Routalammi til den lille søvnige by Åmsele i det centrale Sverige.

Parret turede rundt omkring i byen, drak likør og spiste chips. Klokken omkring ti over tre om natten gik de tilbage mod kirkens parkeringsplads, hvor de havde parkeret deres stjålne bil.

Her fik Juha øje på noget, der blev startskuddet til en tredobbelt tragedie.

Den 22-årige fyr havde spottet en cykel i et cykelstativ og tog det.

Men cykeltyven blev opdaget af cykelejeren.

I det blå hus ved cykelstativet så 15-årige Fredrick Nilsson, hvordan den ubudne gæst hapsede hans cykel. Den unge fyr alarmerede sin far, Sten Nilsson, en 49-årig løjtnant i det svenske flyvevåben.

Sammen satte far og søn efter cykeltyven – og de halede ind på ham på kirkegården i Åmsele. Her var planen, at far og søn ville give tyven en velfortjent lærestreg og tage cyklen tilbage.

Men Juha havde andre – og mere bestialske – planer. Han beordrede far og søn ned på knæ. Og med sit oversavet jagtgevær skød og dræbte han først 49-årige Sten Nilsson – og derefter 15-årige Fredrick – med skud i hovedet.

Ulykkeligvis havde 42-årige Ewa Nilsson hørt skuddene, og hun køb mod gerningsstedet for at finde ud af, hvad der var sket med hendes mand og søn.

Da tragedien gik op for hende, forsøgte hun at flygte fra Juha og hans oversavede jagtgevær.

Men hun blev indhentet, gennempryglet til døde med geværkolben og efterfølgende skamferet med adskillige knivstik. Liget af Ewa blev fundet dagen efter i en fyrreskov et par hundredmeter fra kirken.

Det tredobbelte mord sendte chokbølger gennem hele Sverige – og det blev startskuddet til den største menneskejagt i Skandinavien nogensinde.

Juha Valjakkala og hans kæreste Marita Routalammi flygtede ned gennem Sverige, og de tvang en mand til at sejle dem til Danmark. Undervejs havde politiet kunne følge de ganske utraditionelle spor, som parret efterlod:

Kæresten havde medbragt sine to angora-kaniner, og kaninernes ekskrementer og foderrester var et sikkert spor i de mange stjålne biler, som parret havde benyttet under deres flugt.

Da en ukendt speedbåd en tidlig fredag morgen ankom til Københavns Havn og landsatte et ungt par, kunne en taxachauffør fortælle, at parret havde medbragt to kaniner i en papkasse.

Menneskejagten sluttede først en uge senere, da en odenseansk togbetjent bed mærke i to passagerer i hans tog.

Han genkendte dem fra politiets efterlysning og alarmerede politiet.

Svært bevæbnede politifolk stormede herefter Odense Banegård, hvor de anholdte Juha Valjakkala og hans kæreste Marita Routalammi. Parret lod sig anholde uden dramatik.

En svensk domstol idømte senere Juha fængsel på livstid. Han fastholdt undervejs sin uskyld og påstod hårdnakket, at det var hans kæreste gennem tre år, der havde begået de bestialske drab.

I december 2007 – efter 19 år i fængsel og syv ægteskaber bag lås og slå – blev Juha Valjakkala benådet. Han fortsatte dog sin kriminelle løbebane, og i sommeren 2012 blev han idømt to års fængsel for overfald og brandstiftelse i Helsinki.

21-årige Marita blev idømt to års fængsel for meddelagtighed i grov vold. Har eftersigende ikke begået nye forbrydelser og lever i dag under et andet navn. Hun er mor til to børn.

Historien om den tredobbelte cykelmorder er ikke den eneste kriminalsag, der har inspireret DR1-serien Rejseholdet. En af de mest kendte er sagen om den ambitiøse og lovende børnelæge, der i august 1995 satte ild til elskerens hus på Bornholm og tog livet af hans kone og to sønner.

Læs den sag her.

Sponsoreret indhold