Preben Elkjær: Borgmester i italienske Verona

Det er længe siden, 60-årige Preben Elkjær gik på fodboldpension. Alligevel er han stadig en af fodbold-Danmarks favoritter.

Det er længe siden, 60-årige Preben Elkjær gik på fodboldpension. Alligevel er han stadig en af fodbold-Danmarks favoritter.

(Foto: Thomas Laursen)

Preben Elkjær var kendt som storrygende fodboldspiller – alligevel kunne han løbe fra de fleste.

Hjemmekampen mod Juventus i 1986 var ingen undtagelse.

Den kække københavnerdreng tager en af sine mange ture mod målet, da en Juventus-spiller i forsøget på at hale ind på ham, træder ham i hælen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Preben Elkjær.

Elkjær og Michael Laudrup var en frygtet angriberduo ved VM i 1986. (Foto: All Over Press)

Støvlen går løs, men Preben fortsætter i samme høje tempo.

Med støvlen hængende på tåspidserne af højre fod, trækker Elkjær forbi endnu en Juventus-forsvarer, sparker støvlen helt af og sender bolden i nettet med fodboldstrømpen.

Det år blev Hellas Verona italienske mestre for første og foreløbigt eneste gang, og danskeren har siden haft en helt særlig plads i veronesernes hjerter.

– Hvis jeg tager på stadion, uden nogen ved det, går der maks. ti minutter, før rygtet har spredt sig – og så står alle tilskuerne op og råber ”Elkjær Sindaco” (Borgmester Elkjær, red.), fortalte fodboldhelten til et foredrag i Odense forleden.

Æresborger i Verona

Og selv om Il Sindaco (borgmesteren, red.) bare er et kaldenavn, Elkjær fik efter sin eminente indsats på fodboldbanen i den norditalienske by, får han stadig stemmer her godt 30 år efter, når der er valg i byen.

– De hænger valgplakater op i byen med mit navn og billede på, hvor der står ”Elkjær kan gøre Verona store igen”, fortalte spradebassen med et grin og uddybede, at når italienerne går til stemmeurnerne uden at vide, hvor de skal sætte krydset, skriver de Preben Elkjær og sætter krydset ud for hans navn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

For 39 år siden blev Preben Elkjær og belgiske Nicole Marchand gift efter at have mødt hinanden i Belgien, hvor Preben også scorede på banen for Lokeren.

Elkjær mødte sin kone Nicole Marchand, to dage efter han var skiftet til den belgiske klub Lokeren. (Foto: All Over Press)

Senest blev hans særstatus cementeret, da byen gjorde ham til æresborger.

– Det er en kæmpe ære, og jeg er enormt stolt over, at jeg har betydet så meget for byen.

– Den har jo også betydet en masse for mig. Min søn er født dernede, sagde han til Ekstra Bladet efter at have fået tildelt den fornemme titel.

Vi går videre

Når Danmark nu er i Rusland for at forsvare landets fodboldære, spår den tidligere VM-helt de danske drenge gode chancer.

– Jeg er ret sikker på, at vi kommer videre fra gruppen, men derefter ved vi jo ikke, hvem vi møder, siger Preben til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: All Over Press)

Elkjær var selv med på holdet, da Danmark kvalificerede sig til VM for første gang i 1986.

– Fodboldfeberen rasede både herhjemme og i Mexico, og opbakningen fra de danske fans var stor.

– Jeg glemmer aldrig, at der var så mange danske tilskuere, der var rejst helt til Mexico – jeg tror, det var 7.000.

– Det er altså langt væk, og folk brugte deres penge og ferie og alt muligt på at tage derned.

– Det var helt fantastisk!

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close