Nyheder 21. februar 2018

Politiet afviser samarbejde med "Børnelokkerne": Vi har ikke givet tilladelse

Ifølge politiet har de hverken et samarbejde med TV3 eller givet tilladelse til civile anholdelser
Foto: TV3

Hver tirsdag på TV3 mødes Henrik Qvortrup og holdet bag programmet "Børnelokkerne" med voksne mænd, som har kontaktet mindreårige piger på internettet.

Mændene, som vi ser i programmet, aftaler at mødes med de unge piger, men bliver noget overrasket, når de møder Qvortrup og et kamerahold.

Flere af mændene bliver civilt anholdt og holdt tilbage, inden politiet i flere tilfælde kommer og anholder dem. 

I programmets indledning står der, at programmet civil anholder mændene med politiets tilladelse, men det er ikke politiets opfattelse. Det afslører BT.

I første afsnit af "Børnelokkerne" er redaktionen i Herning, hvor de skal mødes med en mand. Forud for mødet har holdet bag "Børnelokkerne" ringet til Midt- og Vestjyllands Politi med en række spørgsmål.

- Forud for optagelserne ved den første sag i vores kreds rettede produktionsholdet henvendelse til vores vagtcentral med spørgsmål om, hvorvidt de måtte foretage en civil anholdelse af gerningsmanden. Vores vagtcentral oplyste dengang, at produktionsholdet ikke måtte foretage civil anholdelse, men skulle afvente tilkaldelse af en politipatrulje, fortæller politiinspektør Ole Henriksen til BT.

Har ikke et samarbejde
Ifølge BT har TV3 skrevet i programbeskrivelsen på deres hjemmeside:

"Holdet bag "Børnelokkerne" (...) vil stoppe de her voksne mænd, de vil i fuldt samarbejde med politiet anholde dem civilt."

- Vi har ikke et tættere samarbejde med programmet, end vi har med enhver anden anmelder, der har oplysninger om et potentielt kriminelt forhold. Politiet har ikke medvirket i tilrettelæggelsen af programmet, fortæller politiinspektøren. 

Og politiet fortæller ligeledes, at de ikke vil anbefale, at produktionen selv foretager en anholdelse af mændene. 

- Grundlæggende mener vi, at man skal overlade politiarbejde til politiet. Det gælder også i de konkrete tilfælde i TV3's program, hvor vi vurderer, at anholdelsen bør foretages af politiet, siger Ole Henriksen til BT.

Det er samme melding, der kommer fra Fyns Politi, som heller ikke mindes at have et samarbejde med "Børnelokkerne", ligesom de heller har givet tilladelse til civil anholdelse.

- Vi har ikke noget samarbejde med det omtalte program, som rækker længere end det samarbejde, vi har med andre borgere.

- Med hensyn til tilladelse til civile anholdelser, så er det ikke noget, vi kan give tilladelse til, fortæller kommunikationsafdelingen hos Fyns Politi til BT.

I tæt dialog
Men Henrik Qvortrup mener, at "samarbejde" i det her tilfælde betyder, at holdet bag programmet har kontaktet politiet, som så er klar til at rykke ud, når mændene skal anholdes.

- Vi har måske lige gået en cru eller to op i dramatik, fortæller Henrik Qvortrup til BT.

TV3 erkender, at der ikke er tale om et decideret samarbejde, men programdirektør, Kenneth Kristensen, fortæller, at de har været i "tæt dialog" med politiet inden hvert program.

Ifølge Kenneth Kristensen handler samarbejdet udelukkende om, at politiet får det materiale, som programmet samler ind, og at holdet bag "Børnelokkerne" er i dialog med politiet.

Selv om politiet afviser, at de har givet tilladelse til civile anholdelser, så holder TV3 fast i, at de har fået lov til det.

Sponsoreret indhold