Nyheder 5. september 2016

Nyrups datter begik selvmord: - Jeg blev kastet ud i et tomrum

For 23 år siden blev Danmarks daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, kastet ud i sit livs tragedie, da hans elskede datter Signe tog sit eget liv blot 24 år gammel. Poul Nyrup Rasmussen valgte hurtigt, hvordan han ville forsøge at komme videre midt i sorgen
Foto: Claus Poulsen

Natten til den 20. august 1993 fik Poul Nyrup Rasmussen et opkald, der sendte ham ud i sit livs værste krise.

Den nat fik han nemlig den forfærdelige besked, at hans blot 24-årige datter Signe havde valgt at tage sit eget liv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg blev kastet ud i et tomrum og kunne ikke finde fodfæste. Jeg kunne ikke finde retning. Jeg befandt mig i en blanding af stor fysisk smerte, stor sjælesorg, og jeg kunne ikke komme over på den anden side, for jeg kunne ikke se en vej derover og komme videre. Det hele frøs fast i et rum, som jeg ikke ville ønske, noget andet menneske befandt sig i, fortæller Poul Nyrup Rasmussen i dag til Ekstra Bladet.

Den tragiske nyhed kom kort efter, at Poul Nyrup Rasmussen var blevet Danmarks nye statsminister. Og midt i den ufattelige sorg måtte Poul Nyrup Rasmussen finde ud af, hvordan han bedst håndterede den ubærlige sorg over at have mistet sin egen datter. Skulle han stoppe med at arbejde? Eller skulle han fortsætte?

- Mit svar har været at bruge mit liv på noget, der kommer andre til gode end mig selv. Jeg har virkelig arbejdet meget, meget hårdt. Da jeg mistede Signe, måtte jeg tage nogle fundamentale valg: Skulle jeg droppe ud af samfundet og sige farvel? Eller skulle jeg lytte til, hvad Signe ville have sagt i den situation? Der valgte jeg at arbejde, fortæller 73-årige Poul Nyrup Rasmussen til Ekstra Bladet.

Tabet af datteren Signe har blandt andet været drivkraften i Poul Nyrup Rasmussens arbejde med Det Sociale Netværk og Headspace.

Det er et tiltag, der forsøger at hjælpe psykisk sårbare unge, og Poul Nyrup Rasmussen er ikke i tvivl, at et tiltag som dette ville have hjulpet hans egen datter, der havde fået stillet diagnosen skizofreni.

- Når jeg fanger nogle unge i Headspace's blik, kan jeg genkende nogle træk fra min egen datter. Ikke på den måde, at jeg ser hende i en ny skikkelse, men på den måde at jeg har været inde og røre ved noget helt afgørende i et menneskes liv, og det er en erfaring på godt og ondt, som helst skal komme nogle andre til gode, så de ikke skal ud i en tilsvarende situation, fortæller Poul Nyrup Rasmussen til Ekstra Bladet.

Sponsoreret indhold