Nyheder 9. september 2017

Nyrup overvejede at trække sig som statsminister, da datteren begik selvmord

Det er 24 år siden, at Poul Nyrup Rasmussen mistede sin datter. Tabet fik ham til at overveje at droppe statsministerposten, som han havde vundet et halvt år tidligere
Foto: Claus Poulsen

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen gennemlevede for 24 år siden sit livs værste mareridt.

Hans datter Signe havde begået selvmord, og det kastede politikeren ud i en krise.

Det fortæller han i DR-programmet "Statsministrene", der bliver vist på DR1 i morgen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg overvejede i virkeligheden meget alvorligt at smide, hvad jeg havde i hænderne, og så måtte andre træde til. Ellers skulle jeg gøre det, som jeg valgte, nemlig at stille det enkle spørgsmål: Hvad ville Signe egentlig foretrække, at jeg gjorde nu? Og dernæst: Hvad kunne jeg egentlig gøre meningsfuldt, fortæller Poul Nyrup i programmet.

I sidste ende endte det med, at Poul Nyrup Rasmussen blev i embedet som statsminister. Og her blev han siddende frem til 2001, hvor han blev væltet af pinden af Anders Fogh Rasmussen.

Poul Nyrup har også tidligere fortalt om, hvad datterens selvmord gjorde ved ham.

- Jeg blev kastet ud i et tomrum og kunne ikke finde fodfæste. Jeg kunne ikke finde retning. Jeg befandt mig i en blanding af stor fysisk smerte, stor sjælesorg, og jeg kunne ikke komme over på den anden side, for jeg kunne ikke se en vej derover og komme videre. Det hele frøs fast i et rum, som jeg ikke ville ønske, noget andet menneske befandt sig i, fortalte Poul Nyrup Rasmussen til Ekstra Bladet sidste år.

Efter hans politiske karriere sluttede i 2009 er Poul Nyrup Rasmussen blevet protektor for Det Sociale Netværk.

Her er han med til at hjælpe unge med psykiske problemer med at komme tilbage på sporet.

- Gevinsten ved at have været statsminister er, at man har en del større muligheder for at påvirke ting end andre. Du har en efterklang, som du kan bruge fornuftigt. Og det har en uendelig værdi, hver eneste gang, vi får en ung på sporet igen, fortæller Poul Nyrup Rasmussen i "Statsministrene".

Poul Nyrup havde svært ved at erkende datterens sygdom

Poul Nyrup Rasmussen har tidligere fortalt om, hvor svært han havde ved at erkende datterens psykiske problemer.

- Signes mor ser det først, og siger det til mig. Men jeg skyder det fra mig, min datter er ikke syg. Hun er den dygtigste og klogeste og kønneste i verden, fortalte han i 2008 i et interview med "Aftenshowet".

Det var da datteren Signe, var omkring 17 år, at han ikke længere kunne benægte, at noget var helt galt.

- Jeg blev frygtelig ked af det og stillede mig selv tusinde spørgsmål. Hvad har du gjort forkert som far? Hvorfor gjorde du ikke sådan og sådan? Hvorfor var du der ikke noget mere? Og som det næste hvad kan du gøre for at hjælpe hende, fortalte han også i interviewet.

Sponsoreret indhold