Nyheder 12. januar 2019

Brutalt dræbt i Marokko: Nu siger familien farvel til Louisa

I disse timer sendes Louisa Vesterager Jespersen afsted på sin sidste rejse. Den unge, eventyrlystne pige blev på bestiask vis sammen med sin norske veninde dræbt i Atlasbjergene i Marokko 17. december sidste år
Foto: Ritzau Scanpix

I dag bliver Louisa bisat ved en mindehøjtidelighed fra Fonnesbæk kirke i Ikast. 

- Jeg længes efter at se dig. Jeg længes efter at høre din stemme. Døden tog dig fra mig, og tomrum er alt, der er tilbage. Hvil i fred, vores søde engel, du vil altid være i vores hjerter, stod der i dødsannoncen trygt i Ugeavisen Grindsted.

Artiklen fortsætter efter billedet...

foto avis

(Foto: Dødsannonce fra Ugeavisen Grindsted)

Artiklen fortsætter under billedet...

Den rejselystne dansker nød de flotte omgivelser, når hun tog ud i den store natur rundt omkring i verden, som hun elskede så højt. (Foto: Privat)

24-årige Louisa og hendes 28-årige veninde Maren Ueland havde overnattet alene i et telt i bjergområdet tæt på Marrakech. Kvinderne studerede sammen på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø og var begge store friluftsmennesker.

Hvad der skulle have været endnu en eventyrlig rejse for de to veninder blev ændret til et sandt mareridt. Da familien i Danmark havde fået den frygtelige nyhed, skrev Louisas mor, Helle Jespersen, på Facebook:

- ’Rejs aldrig Til Marocco. De har slagtet min datter Louisa Vesterager Jespersen og hendes veninde der med skrabbe genskande. Så julen står på sorgens tegn’.

Turen til Marokko blev Louisas sidste eventyr. Om morgenen den dag i december blev et fransk kærestepar nemlig mødt af et skæbnesvangert syn. De fandt de blodige lig af de to skandinaviske kvinder.

På en mindeside for danske Louisa skriver hendes far:

- Med sin store rejselyst fik Louisa mødt mange mennesker, hvoraf venskaber opstod. Louisa fandt sit rette element i naturen. Fra det storslåede til selv den mindste blomst kunne hun begejstres og finde forundring.

Artiklen fortsætter under billedet...

privatfoto

Intet bjerg var stejlt nok for den frygtløse og eventyrlystige Louisa (Foto: Privat). 

- En ringe trøst for os tilbage er, at Louisa døde i færd med det, som hun holdt allermest af. På vej mod nye eventyr. Æret være Louisas minde. Dit smil og din styrke vil altid være i vores hjerte og sjæl, skriver faren på mindesiden.

Marokkansk politi har i forbindelse med efterforskningen af sagen forsøgt at kortlægge hændelsesforløbet ned til mindste detalje. Det skriver det marokkanske magasin TelQuel og en lang række britiske medier om. 

SE & HØR gengiver her forløbet som efterforskningslederen Abdelhak Khiam har beskrevet det i det marokkanske medie TelQuel.

Gennemtænkt terrorhandling

Fire dage inden Louisa og Marens liv på kynisk vis sluttede mødtes et ekstremistisk netværk. Fire medlemmer begyndte her at spekulere i en terrorhandling, og den blodtørstige bande blev angiveligt enige om at gå på jagt efter turister fra Vesten. Det skriver TV2.dk.

I en video, som senere er blevet offentliggjort, svor de fire mænd deres troskab til terrororganisationen Islamisk Stat. Foran et sort ISIS-banner læser de i videoen hver især en troskabstest højt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her ses de fire mænd foran det sorte banner i gang med at læse deres troskabstest højt. (Foto: Screenshot fra videoen). 

Ifølge den marokkanske efterforskningsleder gjorde de fire mænd sig klar til drabene allerede tre dage inden, de unge piger blev dræbt. Mændene barberede deres skæg og tog en taxa fra Marrakech til den lille bjerglandsby Imlil i Atlasbjergene og fortsatte til fods til byen Sidi Chamharouch. De fire indledte deres jagt på vestlige turister, som de kunne gøre for offer for deres bestialske planer.

To dage efter skred de til handling. Ved 19-tiden fik terroristerne øje på de to skandinaviske kvinder, der efter alt at dømme var taget ud alene ud for at sove i Atlasbjergene.

150 meter fra Louisa og Maren slog de tre mænd deres telt op. Ved midnat vågnede de af deres alarm parate til at slå de to kvinder ihjel. For at vække de to intetanende kvinder, begyndte mændene at larme uden foran teltet. Idet de to kvinder trådte ud af teltet, slog mændene til dræbte koldblodigt dem begge.

Artiklen fortsætter under billedet..

De lokale myndigheder gik hurtigt i gang med at undersøge gerningsstedet. (Foto: Ritzau Scanpix)

En video, hvor den ene af de to kvinder bliver dræbt, har senere floreret på de sociale medier. Både den marokkanske og danske efterretningstjeneste har bekræftet, at videoen er ægte.

Mændene forlod stedet, men i farten glemte den ene nogle identifikationspapirer. Det blev et vigtigt spor i politiets opklaringsarbejde.

Anholdt dagen efter

Planen for de tre mænd var at flyve til Algeriet, for bagefter at tage videre til Libyen for at tilslutte sig en afdeling af Islamisk Stat.

De nøje udtænkte flugtplaner satte det marokkanske politi en stopper for. Den ene af de fire mænd blev anholdt i byen dagen efter drabet, og de tre andre blev anholdt på vej ud af landet i en bus.

- De mistænkte blev anholdt og betjentene fandt våbnene fra dobbeltdrabet og spor af blod på mændenes tøj, siger Adbelkak Khiam ifølge TelQuel.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: politi

Under de tre mænds sæder i bussen, hvor de blev anholdt, fandt politiet adskillige våben (foto: Marrokansk politi). 

Drabene på Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland er blevet betegnet som terror. I alt er hele 22 personer anholdt i sagen, og retssagen mod flere af personerne foregår allerede. 

Sponsoreret indhold