Nyheder15. september 2016

Nu bliver det alvor for Nikolai: Reservekonge

Fremtidsplanerne er store for den 17-årige prins, som kan blive regent til næste år
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/nikolai-til-fodbold.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Da prins Nikolai i sidste uge måned sin 17-års fødselsdag med vennerne på Herlufsholm Kostskole, var det for sidste gang som ubekymret teenager.

For når prinsen næste år, som den første af den nye generation af prinser og prinsesser, bliver myndig, vil der med ét blive stillet langt større krav til den unge mand. – Når Nikolai fylder 18 år, bliver han reservekonge.

Hvis Margrethe, Frederik og Joachim er i udlandet, er Nikolai rigsforstander. Og det stiller nogle nye krav til Nikolai, fortæller kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

– Han skal i højere grad være opmærksom på, hvordan han opfører sig i offentligheden. Han kan ikke bare skeje ud og gøre hvad som helst, da der skal være en vis værdighed og stil over en rigsforstander, lyder det fra eksperten.

Og det store ansvar er ikke bare en tænkt situation, som aldrig forekommer i virkeligheden. Så sent som under de netop overståede Olympiske Lege i Rio var både Margrethe, Frederik og Joachim bortrejst, og dermed var prinsesse Benedikte regent. Om et år vil det så være den langhårede Nikolai, som pludselig får en række nye opgaver at løfte.

– Så skal han for eksempel tage imod folk i audiens, og der kan være mere eller mindre officielle besøg fra udlandet. Der er måske også love, som skal underskrives, og hvis der uventet kommer et folketingsvalg, er det rigsforstanderen, der skal tage sig af dronningerunden, siger Lars Hovbakke Sørensen og pointerer, at Nikolai må leve et seriøst liv for at blive taget alvorligt i den nye rolle.

Indgangen til voksenlivet betyder også, at unge Nikolai snart skal tage en række vigtige beslutninger. Først og fremmest er der en lang tradition for, at de kongelige gør noget særligt for landets forsvar, og med både Joachim og især Frederiks meritter i de væbnede styrker vil Nikolai formentlig følge trop, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

– Jeg tror sagtens, man kan forestille sig, at han vil få en mere avanceret funktion i forsvaret end bare at aftjene sin værnepligt. Men hvad det præcis bliver, er svært at sige på nuværende tidspunkt. Mens onkel Frederik er uddannet frømand, blev farmand Joachim i 2015 oberst af reserven. Senere trækker Nikolai med stor sandsynlighed i civil, og eftersom dronningen tidligere på året kunne oplyse, at der ikke bliver apanage til andre end prins Christian, må Nikolai snart selv ud at tjene sine penge. Hans mor grevinde Alexandra har tidligere fortalt til BT, at hendes søn ønsker at studere i udlandet efter sin gymnasietid på Herlufsholm, og det passer som fod i hose for en kommende rigsforstander, fortæller Lars Hovbakke. – Det giver noget internationalt perspektiv, og det ville passe godt for en prins forholdsvis højt oppe i rækkerne at studere statskundskab eller økonomi i stedet for et eller andet snævert humanistisk fag som indianske sprog og kulturer. Prins Nikolai er nummer fire i rækken, indtil fætter prins Christian fylder 18 år i 2023.

Sponsoreret indhold