Nyheder 10. oktober 2021

Millioner af lyntests: Så meget har de kostet

De sidste lyntestcentre lukkede i denne weekend efter at have lavet knap 42 millioner tests - og de har ikke været billige
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Med i alt 41.956.371 prøver er der nu sat et punktum for landets lyntestcentre.

Den famøse vatpind i næsen, som har været en del af mange danskernes liv det sidste år, er fortid. Det sker, efter de sidste lyntestet-centrer lørdag skulle pakke sammen.

Og de har ikke været billige. I alt har det kostet regionerne over 5,4 milliarder kroner at teste befolkningen med lyntest.

Det oplyser Region Midtjylland, der på vegne af alle regioner har forhandlet kontrakter med de fire private selskaber, som gennem pandemien har stået for at lynteste borgerne.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sådan fortsætter det

- Region Midtjylland har på vegne af regionerne indgået en standby-aftale med de tre udbydere Falck, Carelink og Copenhagen Medicals.

- Det betyder, at udbyderne skal kunne opjustere eller nedskalere lyntest med kort varsel - indenfor højst 14 dage.

- Kontrakten skal sikre, at regionerne ikke behøver starte helt forfra med at sikre, at der er lyntest, hvis pandemien skulle blusse op, og der bliver behov for at teste igen.

- Den aftale løber på en kontrakt, der gælder fra den 10. oktober til den 31. marts næste år.

- Man vil også fremover i nødstilfælde kunne få foretaget en lyntest hos det offentlige. Det vil ske fra 5 til 10 PCR-testcentre i hver region.

Sponsoreret indhold