Nyheder11. september 2018

Michéle Bellaiches store sorg: Savner mor

TV-værten Michéle Bellaiches mor Lissy døde af kræft i foråret. Nu taler hun ud om tabet og afslører, at begyndende demens også åndede moderen i nakken
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/michele_bellaiche_0.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Hun var livsglad, altid solbrun og havde ofte champagne i glasset. Men så kom kræften snigende. Lissy Bellaiche blev 77 år, og hun efterlod familien – heriblandt TV2-værten Michéle Bellaiches – i stor sorg.

Michèle Bellaiche kæmper nu for at komme videre og for at få et mere specifikt svar på, hvad der kostede hendes mor livet. Det gør hun i programmet ”Når hjernen svigter”, der blev sendt på TV2 for nylig. Sideløbende med kræften kom demens nemlig også snigende.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lissy_bellaiche.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Lissy Bellaiche blev 77 år. Hun døde i marts 2018. (Foto: Thomas Laursen)

– Det er jo, fordi min mor døde for et halvt år siden. Hun døde af cancer, men hun havde det sidste halve år også tegn på demens. Jeg tænkte slet ikke på, at det kunne være det. I lang tid troede vi, at det var, fordi hun var 77 år. Det, jeg ved, efter at jeg har lavet denne her dokumentar, er, at hun var i gang med at udvikle demens, siger hun.

Derfor gik Michèle i gang med at blive hjernescannet, og læger satte elektroder på hende for at undersøge hendes søvn.

– De måler alt på en nat. Det viser sig nemlig, at folk, der ikke får søvn, ikke får renset hjernen, og det kan være med til at bevirke, at man udvikler demens. Det var helt nyt for mig. Men man kan gøre en hel del selv. Det handler blandt andet om at komme i seng i ordentlig tid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/michele_bellaiche_2.jpg
 (Foto: Privat)

Sådan ser det ud, når Bellaiche på TV2 undersøger, hvordan man kan undgå demems. (Foto: Privat)

Handling

Og man skal starte med at forebygge det, mens man er ung.

– Jeg er ude at undersøge – kan man selv gøre noget? Det viser sig, at en tredjedel af demenstilfælde kan forebygges. Vi ved ikke, hvem der bliver ramt. Derfor er det vigtigt at vide, hvad man selv kan gøre.

– Jeg vidste ikke ret meget om demens, og der går jo lang tid, indtil man når sidste fase. Det er svært at se, hvornår det bare er, at man er forvirret, og hvornår det er sygdommen, forklarer hun.

Lissy Bellaiche døde i marts, og derfor har det været et ualmindelig svært halvt år for Michèle – og som SE og HØR kunne afsløre i sidste uge, er TV-værten også blevet single. Michèle er stadig mærket af savnet – mens hele familien har gjort alt for at hjælpe hendes franske far Roger med at komme videre i livet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/michele_bellaiche_3.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Michèle var naturligvis meget berørt til den smukke begravelse i Solrød Strandkirke. (Foto: Mikael Rieck)

Far i sorg

– Jeg trak stikket i sommerferien, og der har været lukket helt ned. Vi har været i Frankrig hos min far. Vi har ligesom prøvet at slå ring rundt om ham. Vi bor alle lige i nærheden, så vi har også brugt meget af sommeren på at være hos ham. Han har heldigvis nogle fantastiske venner, som også har været søde til at ringe. De kommer også forbi og inviterer ham til arrangementer. Det hjælper ligesom at bo så tæt, at man lige kan komme forbi. Vi har været sammen meget, siger hun.

Roger har ualmindelig svært ved at leve uden Lissy.

– De var sammen i 54 år. Som han siger: ”Nu skal jeg kun lave én kop kaffe, ikke to”. Det er meget hårdt, lyder det fra TV-værten.

Lissy var en meget aktiv kvinde i filmindustrien og arbejdede i årevis for Zentropa – og for at sætte dansk film på verdenskortet. Specielt i Sydfrankrig under filmfestivalen i Cannes.

– Det er sådan, jeg heldigvis stadig væk husker hende. Som det energiske udadvendte og sociale menneske, hun var, siger Michèle til SE og HØR.

Sponsoreret indhold