Nyheder5. maj 2018

Matador blev Helle Virkners ståsted i sorgen

Den populære TV-serie "Matador" blev den smukke skuespiller Helle Virkners faste holdepunkt, da hun mistede sine børns far, tidligere statsminister Jens Otto Krag.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/helle_virkner.jpg
 (Foto: All Over Press)

Da de første seks afsnit af ”Matador” var optaget i foråret 1978, oplevede Helle Virkner den store sorg, at hendes eksmand, tidligere statsminister Jens Otto Krag, døde pludseligt, 63 år gammel.

Han blev fundet livløs i sit sommerhus Lille Skiveren i Nordjylland af parrets 15-årige datter, Astrid Helene kaldet Søsser, den 22. juni og døde i ambulancen på vej til hospitalet.

Det skete, dagen efter at hele familien havde fejret sønnen Jens Christians 18-års fødselsdag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_noergaard_og_helle_virkner.jpg
 (Foto: All Over Press)

Lise Nørgaard, som er 100 år, og Helle Virkners livslange venskab blev grundlagt, da Lise var i Sydfrankrig for at dække Helle og Jens Otto Krags bryllup for Politiken. (Foto: All Over Press)

Bange og bekymret

Selv om Helle Virkner havde været alene med børnene siden skilsmissen i 1973, havde Jens Otto Krag altid været der, når de havde haft brug for ham.

Det var han ikke mere, og det gjorde hende både bange og bekymret for fremtiden, fortalte hun i sine erindringer ”Hils fra mig og kongen”.

– Midt i min fortvivlelse var det trygt at vide, at jeg de næste par år havde ét fast ståsted: ”Matador”, fortæller hun i bogen.

– Mine medspillere var nærmest min familie, og der lå også en økonomisk tryghed i at vide, at jeg i hvert fald havde de næste seks afsnit af serien som fast underlag.

– Jeg var efterhånden blevet 53 år, og min tid som den unge smukke pige i dansk film var for længst overstået, lyder det endvidere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_langberg_og_helle_virkner.jpg
 (Foto: DR)

Endelig får Kristen Skjern (Jesper Langberg) og Elisabeth Friis hinanden. Hvorfor der skulle gå så lang tid, er det spørgsmål, som ”Matador”-mor Lise Nørgaard oftest er blevet stillet om serien. (Foto: DR)

Så Helle Virkner så lidt lysere på det hele, da optagelserne til nye afsnit begyndte i 1979.

Mens hun fra 1970 til 1977 havde spillet fru flyttemand Olsen i den populære TV-serie ”Huset på Christianshavn”, havde hun været vant til, at der blev indspillet 12 afsnit om året, men det gjorde der heldigvis ikke af ”Matador”:

– Jeg tror ikke, jeg kunne have klaret at indspille yderligere seks afsnit i løbet af sommeren efter Jens’ død, skriver hun.

Var som Elisabeth

Netop rollen som skyggetanten Elisabeth Friis i ”Matador” blev ifølge Helle Virkner den mest betydningsfulde rolle i hendes liv.

– Der vil altid være en del af hende i mig, siger hun i erindringsbogen.

– Søsser sagde engang til mig, at det måtte være en nem rolle for mig, fordi jeg privat var som Elisabeth.

– Og det kan hun godt have ret i. Elisabeth er præget af sund fornuft, et mildt sind og en mangel på respekt for autoriteter, har hun sagt til Billed-Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/soesser_krag_og_helle_virkner.jpg
 (Foto: All Over Press)

Søsser Krag døde fem år efter sin mor i en alder af 51 år. Hun sad i mange år i kørestol pga. sklerose, men det var brystkræft, som kostede hende livet. (Foto: All Over Press)

Jens Christian, der er autist, Søsser og Helle Virkner hjalp hinanden gennem sorgen og blev ved med at have et meget tæt forhold.

– Jeg lever for mine børn, for resten af min familie og mine nærmeste venner, sagde hun på sine ældre dage.

[node:advert-in-body_4]

Boede med datteren

Den i dag 57-årige søn flyttede hjemmefra samme år, som hans far var død, til botilbuddet Højtoft i Bagsværd.

Han kom hjem for at bo hver weekend, var med på ferier, deltog i alle familiesammenkomster og elskede også at komme med sin mor til receptioner og premierer.

I sine sidste år boede Helle Virkner sammen med Søsser, der led af sklerose, i en beskyttet bolig i Charlottenlund, hvor datteren kunne få den nødvendige pleje.

Her døde Helle af kræft, 83 år gammel, i 2009.

Sponsoreret indhold