Nyheder17. juli 2016

Margrethe prøver igen: Kæmper for ægteskabet

Efter mange uger fra hinanden og rygter om en skilsmisse er regentparret atter sammen. Og netop tiden væk fra hinanden kan redde forholdet, vurderer eksperter.

dronning margrethe og prins henrik

"Hjerteskærende”, ”et brud” og en ”de factoskilsmisse” kaldte kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen i sidste måned forholdet mellem dronning Margrethe og prins Henrik.

Men nu ser det ud til, at regentparret igen forsøger at finde den dansk-franske melodi – oven på dronningens solosommertogt og Henriks daseferie på vinslottet i Sydfrankrig.

I første halvdel af 2016 så parret meget lidt til hinanden, men for nylig blev de forenet på en treugers ferie, hvor Margrethe og Henrik blandt andet kunne grine sammen til Zirkus Nemos gakkede underholdning. Og netop deres mange uger adskilt fra hinanden kan have pustet nyt liv i det 49 år gamle ægteskab. Det fortæller parterapeut Martin Østergaard til SE og HØR.

– Det kan være en måde at redde et ægteskab på. Når man har været væk fra hinanden i en periode, har man pludselig oplevet noget nyt, og så kan kærligheden blomstre på ny, siger han. Medmindre man virkelig er vred og skuffet over hinanden, har begge parter fået noget luftforandring og ny energi, lyder det fra kærlighedseksperten.

Slipper Henrik fri Efter at kongehuset meldte ud, at regentparret i juni hverken fejrede Henriks fødselsdag eller deres bryllupsdag sammen, samt at guldbrylluppet næste år heller ikke skal fejres med maner, begyndte alarmklokkerne straks at ringe. Ligesom folk blev fortørnede, da prins Henrik i maj drak vin og dansede med fremmede damer i Tivoli, mens Margrethe knoklede som vært for Europarådets generalsekretær.

Men i virkeligheden gør dronningen og prinsen det eneste rigtige, hvis et presset ægteskab skal holde i længden, mener sexolog og kognitiv terapeut Joan Ørting.

– Henrik har gjort og sagt ting, som Margrethe aldrig ville have sagt. Men kunsten er at sætte hinanden fri. Margrethe har giftet sig med en sjov franskmand. Når man gifter sig med en udenlandsk mand, kommer der indslag, som er anderledes, end det man selv ville have gjort. Det med at sætte fri og rumme, det er noget, Margrethe altid har måttet gøre med Henrik, siger Ørting.

Og den analyse af regentparrets forhold er kollega Martin Østergaard helt enig i.

– Selv om det måske ser ud, som om Henrik bare sprinter alt, hvad han kan i den modsatte retning, så snart der er mulighed for det, så kan det være en god mulighed for at genfinde kærligheden til partneren, siger han.

På et pressemøde i juni blev Margrethe direkte spurgt, om parrets adskillelse skulle ses som en såkaldt de facto-skilsmisse. – Nej, bevar mig vel! svarede dronningen kort og kontant, og efter en periode væk fra hinanden bør regentparret da også have grobund for atter at kunne få hverdagen til at fungere.

– Det er meget almindeligt, at man efter at have fået lov til at leve sit eget liv bedre kan mødes igen og så er kommet lidt ud af de faste vanemønstre, som også ødelægger vores parforhold. I det øjeblik man giver hinanden den frihed og pause, så ser man på en eller anden måde hinanden anderledes bagefter. Så får man mere lyst til hinanden igen, fortæller Joan Ørting.

Sponsoreret indhold