Nyheder 27. marts 2016

Magtkamp med Margrethe

Det er blevet et traume for Henrik at stå i skyggen af majestæten, siger en anerkendt psykolog

Magtkamp med Margrethe

81-årige prins Henrik kastede den franske fløjlshandske i ringen ved årsskiftet, gik på pension og trak sig fra de fleste officielle pligter.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Træt af ydmygelsen ved at spille andenviolin i forholdet med Margrethe lader han nu sin hustru sejle sin egen sø.

Henriks mindreværdskompleks over at være rangeret lavere end dronningen kom allerede til offentligt skue for 20 år siden, da prinsgemalen for første gang ytrede ønske om at få titel som konge af Danmark.

Et ønske, som han siden har gentaget ved flere lejligheder – og så sent som i oktober sidste år.

Men magtkampen mellem Henrik og Margrethe har faktisk ulmet under overfladen gennem hele deres forhold.

Kroppen taler sandt
Det fastslår psykolog Richardt T. Lionheart, der har undervist i kropspsykologi på Københavns Universitet og er ekspert på området.

– Det er Margrethe, der dominerer det forhold. Det ser man tydeligt på den måde, de placerer deres hænder på, fastslår Richardt Lionheart.

Han har i over 30 år ikke set Margrethe og Henrik holde hinanden i hånden på en naturlig måde.

Kropssproget afslører nemlig det royale ægtepars evige strid, der er så tydelig at få øje på, at Lionheart i sin undervisning har brugt regentparret som hovedeksempel til at vise, hvornår der er åbenlys magtkamp mellem to personer.

– Den, hvis underarm er forrest, er mest dominerende. Vedkommende vil også vende sin håndryg mest fremad, fastslår eksperten. 

Og det er tydeligt at se, at Margrethe og Henrik langtfra er enige om, hvem der skal føre an i hånddansen, som man kan se af eksemplerne i galleriet i toppen af artiklen.

Konflikter hver dag
– Når jeg ser på prins Henrik, har der været en konflikt stort set hver eneste dag i hans liv med Margrethe, siger Richardt Lionheart.

Efter 48 års ægteskab med Margrethe vil prinsgemalen ikke længere kæmpe mod sin bedre halvdel, men hans forsøg skal ikke være forgæves.

– Henrik skal trods alt kunne gå i graven og sige, at han reddede næste generation, fordi han gik så meget skidt igennem med Margrethe, vurderer Lionheart.

Med andre ord bliver Henrik en martyr for sine efterfølgere, så de kan undgå lignende ydmygelser i fremtiden.

Se Richardt Lionheart demonstrerer her:

Videoen er egentlig ganske eksklusivt forbeholdt brugere af vores app Mit SE og HØR, der har købt det trykte blad og scannet det, for at kunne se videoen. Men rent undtagelsesvis, så bringer vi en lille forsmag på, hvad man kan få, hvis man gør netop det. Bladet har 90 sider, og der er nyt, unikt indhold på alle siderne, hvis man scanner dem med sin smartphone og vores nye app, der fås både til iPhone og Android.

Dominerer derhjemme
Richardt Lionhearts vurdering bunder i mange års analyse af regentparret.

– Henrik er dominerende over for hende i privaten. Det er ham, der siger, hvor skabet skal stå. Men udadtil er det Margrethe, der bestemmer som dronning i offentligheden, og han ender med at blive en slags efterslæb. Der er en ubevidst magtkamp mellem dem, uddyber Lionheart.

Og han understreger, at forholdet til Margrethe har tæret gevaldigt på Henrik.

– Jeg tror virkelig, at det er et traume for Henrik. Det er et traume for ham af titel at skulle være nummer to, men også hele tiden at skulle optræde som nummer to foran andre, siger kropssprogseksperten.

Se galleriet i toppen af galleriet for nærmere eksempler på magtkampen mellem Henrik og Margrethe via kropssproget.

Sponsoreret indhold