Nyheder18. januar 2017

Kroniske syge Ibi Makienok: Jeg kæmper hver dag

Ibi Makienok fik i 2015 dobbeltsidet nyresvigt. I dag er tilværelsen stadig langt fra den, hun var vant til.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-96138.jpg
 Foto: Kaspar Wenstrup

Da året 2015 stadig var nyt, havde tv-værten Ibi Makienok alt kørende for sig. Hun var lige blevet gift, havde en ny lejlighed, hvor hun boede med sin mand og søn, og havde en karriere, hun havde kæmpet for og holdt af.

Men pludselig blev der vendt brat op og ned på tilværelsen, som hun kendte den. Det fortæller hun i et meget personligt indlæg på hjemmesiden Organdonation-ja-tak.dk.

Den tidligere Paradise-vært blev nemlig voldsomt syg. Hun blev indlagt den 29. januar 2015 på Bispebjerg Hospital og senere Rigshospitalet i København. Hun havde dobbeltsidet nyresvigt.

I det ærlige indlæg fortæller hun, hvordan de næste mange måneder stadig står slørede for hende.

- Dit liv, som du kender det, foregår nu i et fire gange fire meter hvidt, sterilt rum med biplyde og syge mennesker og et barn, der krammer dig oppe i sengen og grådkvalt spørger, hvornår du kommer hjem, for morfar er sød, men han synger ikke godnatsange eller læser eventyr med de samme sjove stemmer, erindrer hun.

Tiden på hospitalet var plaget af en masse usikkerhed.

- De vidste ikke helt, hvordan det ville gå med mig deroppe på Riget. De vidste ikke engang, hvordan jeg var blevet så syg. De undersøgte mig for madforgiftning, fordi Palermo er langt væk og har andre bakterier, for hepatitis, tuberkulose, kræft, fortæller tv-værtinden.

Ibi Støving: Vild forvandling

- Én læge sagde til mig, at jeg skulle forberede mig på at skulle have fjernet mine æggestokke, da de måske gerne ville give mig kemo i nyrerne, en sygeplejerske hintede, at det nok var en god idé at skrive et brev til min søn. Altså underforstået et testamente, skriver Ibi Makienok i indlægget.

I dag er hun kronisk syg. Nogle dage har hun slet ikke har energi til at komme ud af sengen.

- Jeg lever hver dag med håbet om, at jeg får en okay dag. Nogle er bedre end andre - så kan jeg smile og cykle lidt, gå ture og endda hygge med vin og selskab - andre dage har jeg ikke sovet om natten - og har ingen energi.

- Det eneste, som jeg formår, er, at glo op i loftet og følge den lille bitte revne, der går fra midten og ud til bogreolen, som vi skal have fikset, men som er langt nede på listen. Ligesom tusind andre ting, fortæller hun.

Som det ser ud nu, er en nyretransplantation ikke på tale - hun skal i stedet stadig passe på de to, hun har. Men en dag kan hun pludselig stå og mangle et organ. Derfor opfordrer hun folk til at tage stilling til organdonation.

- Tag snakken med dig selv og måske din familie eller ven - og mærk efter, om ikke også du kunne hjælpe andre, hvis uheldet var ude, skriver hun.

Se et billedet af sygdomsramte Ibi Makienok fra hendes Instagram:

Læs hele hendes ærlige indlæg her.

/ritzau/FOKUS

Sponsoreret indhold