Kongelige14. marts 2018

Prins Henriks franske slot: Her er arvingen

Midt i sorgen over sin mands død skal dronningen tage stilling til fremtiden for vinslottet Château de Cayx og prinsens medarbejdere.
https://imgix.seoghoer.dk/dronning-margrethe-og-prins-henrik.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Selv om Margrethe er omgivet af en sværm af oppassere og tjenestefolk, er der masser af ting, som hun efter prins Henriks død personligt skal tage stilling til.

Først og fremmest står hun nu alene med ansvaret for Château de Cayx. Tidligere har det franske vinslot, som regentparret købte sammen i 70’erne, hovedsagelig været prinsens projekt. Han elskede stedet, naturen og de lokale markeder, som bugnede med friske madvarer.

Det var Henriks ønske, at kronprins Frederik skulle overtage vinslottet, der i de senere år har haft en aftale med et professionelt firma om at varetage dyrkning og salg af vinen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik_5.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

På sine ældre dage satte prinsen stor pris på biler, som var nemme at stige ind og ud af. Denne Mercedes, som er på franske plader, bliver formentlig på slottet. (Foto: Dan Mariegaard)

Som papa ville det

Henriks ønske om, at det franske slot skulle overdrages til ældstesønnen, blev godt nok fremsat, mens prins Joachim var ejer af Schackenborg og dermed allerede havde ét slot at tage vare på.

Tanken om, at Henrik ønskede, at Frederik skulle ligestilles med sin bror – i forhold til at blive slotsejer – lå derfor ligefor.

Og efter at Joachim demonstrerede, at han trods skattefrihed og momsrefusion ikke evnede at skabe en fornuftig forretning på Schackenborg Slot, og efter sin senere flytning til Klampenborg har han diskvalificeret sig selv i kampen om at blive fremtidig ejer af Château de Cayx.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik-1_1.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Vinslottet ved Lot-floden i Frankrig stammer fra det 15. århundrede. (Foto: Dan Mariegaard)

Slotsbestyrer støtter majestæten

Det bliver, som papa ønskede det: Frederik overtager Château de Cayx.

Men overtagelsen må vente lidt endnu. Så længe dronningen lever, står hun som ejer og dermed ansvarlig for vinslottet.

Heldigvis får majestæten god hjælp af sin dansk-franske bestyrer, som i en årrække trofast har passet Cayx og den tilhørende vinbutik.

Det har været hans fortjeneste, at alle slottets rum har fremstået pæne og indbydende, når det danske regentpar – eller prins Henrik med sine kammertjenere – har boet der.

Bestyreren fortsætter sit arbejde – det er utænkeligt, at slottet efterlades uden bevogtning, i de lange perioder hvor dronningen ikke benytter det.

Mercedes-kassevognen på franske plader, som den dårligt gående Henrik satte stor pris på, fordi den var nem at komme ind og ud af – vil formentlig fortsat blive benyttet som slottets ”firmabil” i Frankrig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins-henrik-2.jpg
 Foto: Claus Poulsen

Prins Henrik og dronning Margrethe har gennem årene nydt meget vin fra markerne omkring Château de Cayx. Nu er hun eneejer af slottet. (Foto: Claus Poulsen)

Beholder Henriks pension

Prins Henriks hof ophørte i praksis med at eksistere, da prinsen døde. Hofchefen Michael Bjørn Nellemann sagde selv op i midten af december, og Henriks kammertjener i mere end 25 år, Jesper G. Jensen, har over for SE og HØR ikke lyst til at afsløre, hvordan hans fremtid ser ud. Men på kongehusets hjemmeside står der: ”Prins Henriks Sekretariat afvikler i forlængelse af Prins Henriks bisættelse en række funktioner og opgaver”.

Den snørklede vending kan opfattes, som om der venter medarbejdere, kammertjenere og sekretær ved prins Henriks hof en fyreseddel – hvis de da ikke allerede har fået den.

Beskæringen af medarbejdere ved prinsens hof betyder, at dronningen får langt flere penge at jonglere med.

For selv om ti procent af regentens apanage på godt 81 millioner kr. om året – altså 8,1 millioner kr. – var øremærket til prins Henrik, så får hans død ingen betydning.

– Regeringen har ingen planer om ændringer i kongehusets økonomi, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen efter prinsens død for tre uger siden.

Læs mere om prins Henrik og resten af det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold