Kongelige20. februar 2018

Hans sidste ønske: Prins Henrik overraskede Margrethe i kirken

Prins Henrik blev i dag bisat fra Christiansborg Slotskirke – og som et af sine sidste ønsker overraskede han sin elskede hustru en sidste gang: Derfor var de smukke kranse og blomster i kirken arrangeret som en "blomstrende have" – ligesom i det smukke digt, han i sin tid læste højt under sin bryllup med Margrethe
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/margrethe_til_bisaettelsen.jpg
 Foto: All Over Press

Prins Henrik blev i dag sendt ud på sin allersidste rejse.

Klokken 11 tog Margrethe og resten af den nærmeste familie samt venner afsked med den 83-årige prinsgemal, der sov ind for en uge siden på Fredensborg Slot.

Prins Henrik havde selv planlagt sin sidste rejse – og til sin sidste rejse havde han også forberedt en ganske særlig og rørende sidste hilsen til sin elskede hustru, dronning Margrethe.

De mange smukke kranse og blomster i Christiansborg Slotskirke - hvorfra bisættelsen i dag fandt sted - var således sirligt lagt for at hylde Margrethe.

- Det var Prins Henriks ønske at overraske Dronningen en sidste gang. Derfor var kranse og blomster arrangeret som en "blomstrende have", skriver Kongehuset på Facebook, hvor man har delt flere billeder af den smukke blomsteropsætning, der var at finde i den gamle slotskirke tidligere i dag.

Dronning Margrethes egen buket - der bestod af en enkelt stor krans af hvide blomster - bar blot navnet "Daisy". Det var det navn, som prinsgemalen brugte om sin elskede hustru.

Der var en ganske særlig og rørende årsag til, at blomsterne skulle arrangeres som en ”blomstrende have”.

Netop blomsterhave var noget, som prins Henrik brugte i sin rørende tale til dronning Margrethe under parrets bryllup tilbage i juni 1967.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.25783667.jpg
 (Foto: All Over Press)

Konfessionarius Erik Norman Svendsen stod for at sende prins Henrik ud på sin sidste rejse. Foto: All Over Press

Bryllupstalen og prins Henriks altoverskyggende kærlighed til Margrethe var også noget, som konfessionarius Erik Norman Svendsen kom ind på under tirsdagens bisættelse i slotskirken.

- Vi husker måske især Prins Henriks smukke og bevægende tale til sin brud ved middagen på Fredensborg Slot, Med et elegant lån fra et digt af Christian Winther, lød det på smukt dansk: ”Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have: Syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt.” Den dag tog Danmark den flotte og elegante prins til hjertet, fortalte Erik Norman Svendsen blandt andet i sin tale.

Bryllupstalen, som prins Henrik holdt på Fredensborg Slot under brylluppet i juni 1967, foregik på dansk, og prins Henrik fortalte efterfølgende, at det var en overraskelse til Margrethe, at talen skulle foregå på dansk og ikke fransk.

I bryllupstalen sagde han også: "Som din mand og din støtte i arbejdet vil jeg altid finde lykken i mit liv".

Dagen efter jublede Ekstra Bladet og skrev i avisen "Den mand har sprogøre, om nogen har".

https://imgix.seoghoer.dk/bryllupstale.jpg

10. juni 1967 sagde den 27-årige prinsesse Margrethe ”ja” til sin franske grev Henri i Holmens Kirke i København. Her holder en 32-årig Henrik sin tale til sin kone. Foto: All Over Press

Hele ugen op til prins Henriks bisættelse har dronning Margrethe været tapper og endda formået at finde et smil frem midt i sorgen.

Men under den sidste salme "Du, som har tændt millioner af stjerner" begyndte tårerne at trille ned af dronning Margrethes kind, ligesom flere af de allernærmeste blev tydeligt berørte over stemningen og sangen, der er skrevet af Johannes Johansen.

Prins Henrik aske skal nu placeres to steder. Halvdelen skal spredes i danske farvande, mens den anden halvdel vil blive placeret i en urne i Fredensborgs Slotshave. Det er også prinsens eget ønske, at han stedes til hvile på den måde.

Du kan se billeder fra bisættelsen i galleriet herunder:

Prins Henriks bisættelse tirsdag den 20. februar 2018

Sponsoreret indhold