Kongelige24. september 2018

Nikolai flytter ind hos farmor

Den 19-årige prins Nikolai har fået plads på Amalienborg, så han har et sted at nyde friweekenderne væk fra uddannelsen i Varde.
https://imgix.seoghoer.dk/prins_nikolai_1_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Til hverdag står den på sovesal, morgenløb og militære øvelser i Varde og omegn, men når weekenden rammer, er prins Nikolai en fri mand. Og den frihed tager sergenteleven til København.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_nikolai_3_2.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Lige for tiden koncentrerer han sig om den toårige sergentuddannelse i Varde, men i weekenderne har soldater spirerne fri til at gøre lige, hvad de vil. (Foto: Mikael Rieck)

Som så mange andre 19-årige drømmer den nybagte student om at tilbringe tiden i København – men fars eller mors huse lidt nord for byen trækker ikke i den selvstændige unge prins.

Til gengæld har dronning Margrethe fundet nogle ledige kvadratmeter i landets fornemmeste postnummer, 1015 København K. Nærmere bestemt er det i en sidebygning til selveste Amalienborg, at prins Joachim og grevinde Alexandras ældste søn får lidt plads at boltre sig på.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/amalienborg.jpg
 (Foto: Aller Media)

Amalienborg er statens ejendom, men dronningen har råderet over bygningerne. På grund af regentens og kronprinsparrets tilstedeværelse er området særdeles bevogtet af Nikolais kollegaer fra forsvaret. (Foto: Aller Media)

Færre øl og damer

Som søn af prins Joachim og dermed langt nede i arvefølgen har Nikolai ingen krav på at få stillet en bolig til rådighed, men alligevel har dronning Margrethe forbarmet sig.

Det ligner ifølge forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen stor bedstemoderlig kærlighed til det største barnebarn i flokken på otte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_13.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Som så mange andre bedsteforældre nyder dronning Margrethe at have sine børnebørn tæt på. Nu får hun den ældste hjem til Amalienborg i weekenderne. (Foto: Peter Grosen)

Men hun kan også have en bagtanke om at holde den fornuftige unge mand på dydens rene sti i de hårde ungdomsår.

– Nu får Nikolai nogle andre kammerater, soldaterkammerater. Det er mænd, der skal i byen en gang imellem, og det er ikke så godt at komme for snalret forbi livvagten på Amalienborg, når man er i forsvaret. Så der ligger også en opdragelseseffekt eller en beskyttelse af ham.

– Det dur ikke med for mange øl og damer, når man skal hjem til Amalienborg, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kongehuset_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Med en velvoksen flok på otte børnebørn er det ikke sikkert, at der kan blive plads til, at alle dronningens små øjesten kan få boliger i sidegemakkerne til Amalienborg, når de flytter hjemmefra. Kun 12-årige prins Christian kan være sikker på at blive bosat standsmæssigt. (Foto: Thomas Laursen)

Farmors kærlige omsorg

Det er en lille overraskelse, at dronning Margrethe overhovedet afsætter plads på slottet til sit ældste barnebarn. Hverken Nikolai eller hans tre søskende har udsigt til apanage eller kongelige opgaver med deres plads i hierarkiet under kronprins Frederik og hans fire børn.

– Det er ikke meningen, at hun skal omdanne slottet til studieboliger for prinser, der ikke har nogen officiel betydning – for det får de ikke, som arvefølgen nu er, siger Søren Jakobsen, der udmærket forstår den 78-årige dronnings lyst til at hjælpe sønnesønnen på vej:

– Jeg tror, der er tale om, at hun gerne vil støtte Nikolai i den voksenproces, han er i gang med. Han skal have lov at have et helle væk fra både Joachim og Alexandra, hvor han kan få lov at blive voksen på den rigtige måde. Det er kærlig omsorg.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold