Nyheder 5. april 2018

Det vidste du ikke:: Kirsten Olesens oprør mod far

Hvis hun ikke kom ind på teatret, ville hun på seminariet. For at være lærer var et ”godt pigefag”. Heldigvis tog ”Matador”s Agnes Jensen, skuespilleren Kirsten Olesen, den ulige vej.
(Foto: Kaspar Wenstrup)

Horsens var ingen stor kulturby, så det var først, da Kirsten Olesen kom i gymnasiet, at hun stiftede bekendtskab med teatret.

Jo flere rejsende teaterforestillinger hun så i håndværkerforeningen, desto mere begejstret blev hun, og da hun gik i 2. g., fik hun selv sin første hovedrolle i gymnasiets teaterstykke.

Det klarede den unge Kirsten godt.

Hun fik ros, og det var nok årsagen til, at hun året efter gik til optagelsesprøve på Odense Teater.

– Det var aldrig en drøm at blive skuespiller. Det var slet ikke noget, jeg overvejede, fortalte 68-årige Kirsten Olesen sidste år til fyens.dk.

- Min far mente, at vi skulle være lærere eller jurister, min søster og jeg. Det var gode pigefag, for de kunne kombineres med en familie.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: All Over Press)

"Det er da festligt og dejligt at have været med i så vigtig og populær en serie," siger Kirsten Olesen om ”Matador”. (Foto: All Over Press)

Hemmelig optagelse

Så Olesen søgte ind på Silkeborg Seminarium, men midt i sine studentereksaminer i 1968 læste både hun og hendes søster i al hemmelighed til optagelsesprøve og blev optaget på hver sin teaterskole.

– Så brød hele min fars verden sammen.

- Vi forsøgte at skjule det for ham, så godt vi kunne. Men Horsens Folkeblad skrev, at jeg var blevet optaget på elevskolen, og selv om jeg rev siden ud af avisen, måtte jeg fortælle ham det.

- Han mente, at jeg skulle holde op med det pjat, fortæller ”Matador”s og hele Danmarks Agnes til fyens.dk.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Aller Media DK)
Kirsten Olesen var aftenens hædersgæst ved Reumertprisuddelingen i 2008, da hun modtog Bikubens Hæderspris for sit livsværk. (Foto: Aller Media DK)

Talte ikke sammen

Kirsten Olesens far troede, han ville blive til nar i hele byen med to teatertossede tøser, men det blev han nu ikke. 

Hans bekymringer gik på, at de skulle blive arbejdsløse, og han mente, at skuespillerinder var mindre pæne piger, som var løse på tråden og havde mange skilsmisser.

Der gik derfor et helt år, inden faderen igen talte til Kirsten Olesen.

Han ville ikke hjælpe hende økonomisk, så hun tog et statskautioneret lån og arbejdede som piccoline under uddannelsen.

– Det var første gang, jeg gjorde noget, som ikke var forventet af mig som datter. Jeg tog opgøret. For det var på tide, at jeg gjorde noget for mig selv og fandt min egen vej.

Stadig i spil

Kirsten Olesen fik sit store folkelige gennembrud som Agnes Jensen i ”Matador”.

Fra begyndelsen var det slet ikke meningen, at hun skulle få så stor en rolle i serien, hvor hun gik fra at være stuepige hos familien Varnæs til at blive forretningskvinde.

Men ifølge Kirsten selv fandt seriens skabere ud af, at de havde brug for en arbejderfamilie som modstykke til det borgerlige, og det blev så Agnes og ”Røde”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)
I 2014 fik Kirsten Olesen comeback på TV som Veronika Grønnegaard i DR’s ”Arvingerne”, og her begræd mange, at hun døde allerede i allerførste afsnit. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Sideløbende med, at Kirsten Olesen indspillede ”Matador”, fik hun sin første kontrakt på Det Kgl. Teater, og der er hun stadig, 39 år senere.

I april trådte hun ind på scenen som fru Drusse i ”Riget”, da Lars von Triers kultserie sættes op i Skuespilhuset.

Sponsoreret indhold