Nyheder 8. juli 2016

Karina Frimodt: Det gør stadig ondt

Mod alle odds har danseren Karina Frimodt nået sit mål. Hun er tilbage på scenen efter, hun fik konstateret forstadier til cancer
(Foto: Thomas Laursen)

Hun står forsigtigt midt på stuegulvet og svajer til musikken. Benene bevæger sig lidt, men armene er i ro.

Egentlig må hun ikke rigtig danse. Hun er i genoptræning, og kroppen skal have hvile. Men Karina Frimodt, der hele sit ungdoms- og voksenliv har brugt sin krop som arbejdsredskab, kan ikke lade være.

Dansen har altid været hendes udtryksform, hendes indtægtskilde og hendes store lykke.Men under Vild med dans i efteråret fandt den 37-årige danserinde en knude i brystet. Det var midt i "Knæk Cancer"-ugen.

- Jeg kunne slet ikke overskue det, så jeg blev enig med mig selv om, at jeg ville få den undersøgt, når vi røg ud af Vild med dans. Men så blev vi bare ved og ved at gå videre. Så det blev december før, jeg kom til lægen, fortæller Karina Frimodt.

Det blev startskuddet til et langt forløb, der endte med, at danserinden måtte tage en beslutning, der - hvis der ikke blev gjort noget ved det - potentielt kunne betyde liv eller død.

Da knuden blev fjernet, fandt lægerne nemlig flere små knuder. Derfor skulle hun opereres igen, og nu skulle hun afgøre, om hun ville have fjernet sit højre bryst for at formindske risikoen for at blive ramt af flere forstadier til cancer i brystet. Hun valgte at takke ja til indgrebet.

- Det har været en kamp at komme igennem det her. Helt ærligt, det har det. Først er der chokket, når man får at vide, at ens krop ikke er, som man havde regnet med. Og så går alle spekulationerne i gang. Kommer jeg til at danse igen? Det er jo meget af min identitet, så det har fyldt meget, siger hun.

- Jeg var meget ked af det, da jeg lå der hjemme inden, jeg skulle opereres. Man tænker jo på, at når man vågner bagefter, ser kroppen ikke ud som før. Det er måske kosmetisk, men det betyder alligevel noget, også for ens kvindelighed. I Vild med dans står vi jo der i flotte kjoler, siger Karina Frimodt, der i sidste sæson opnåede en tredjeplads i konkurrencen med John Faxe Jensen.

For lidt mere end en måned siden kunne danserinden begynde at træne igen. Men det har været en lang, sej kamp at nå dertil.

- Jeg har haft en virkelig god fysioterapeut, som jeg er så taknemmelig for. Jeg havde ikke nået mit mål uden hende. Det hjalp mig, at hun troede på, at jeg godt kunne klare det. Senere har hun så fortalt mig, at det gjorde hun slet ikke, siger Karina Frimodt og smiler.

- Men jeg har jo noget fightervilje. Jeg ville så gerne tilbage og være så meget mig selv som muligt, siger hun.

Fredag er der repremiere på musicalen Dirty Dancing, hvor hun spiller danselæreren Penny, i Operaen i København. Noget, Karina Frimodt har knoklet for at blive klar til.

- Det har hjulpet mig rigtig meget, at jeg havde dansen, og at jeg havde noget at se frem imod. Det har hele tiden været mit mål, at jeg skulle blive klar til det her. Jeg ville stå på den scene, siger danserinden, der tydeligt kan mærke, hvad hendes krop har været igennem.

- Det gør stadig ondt, når jeg danser. Jeg er træt, og jeg bliver hurtigt forpustet. Men når jeg så kommer ud fra scenen, så er jeg jo bare taknemmelig for, at jeg overhovedet kan danse. Jeg bliver glad, når jeg kan mærke det mindste fremskridt og den mindste smule styrke, siger Karina Frimodt, der er mor til to.

- Jeg har stadig nogle dage, hvor jeg er ked af det. Men jeg tænker også på, at det kunne have været meget værre. Jeg er jo egentlig sluppet ret billigt i forhold til, hvordan det kunne have været endt, siger hun.

Dirty Dancing spiller i Operaen til og med den 14. august.

Sponsoreret indhold