Nyheder30. januar 2016

Frygter stadig morderen: Jeg står på hans dødsliste

Dennis Andersen overlevede morderens kugler, mens hans to venner med koldt blod blev henrettet med nakkeskud. Nu vil den 66-årige morder Naum Conevski – der blev dømt sindssyg – løslades
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/polfoto_101135.jpg
 (Foto: Polfoto)

Søndag den 20. maj 1984 er en dato, der for evigt står mejslet ind i 47-årige Dennis Andersens hukommelse og huskes med rædsel som hans livs mareridt.

Det var den dag, hans to bedste venner – den 16-årige bagerlærling Brian John Petersen og den 20-årige tidligere konstabel Enrico Per Nielsen – brutalt og nådesløst blev henrettet med nakkeskud af den iskolde og kyniske dengang 35-årige makedoner Naum Conevski på Femøren på Amager Strand.

https://imgix.seoghoer.dk/untitled-1.jpg
 (Foto: Polfoto)

Den 20-årige Enrico Per Nielsen (tv.) og den 16-årige Brian John Petersen (th.) blev iskoldt likvideret af Naum Conevski (Foto: Polfoto)

Og det var den dag, han selv var millimeter fra at dø, da det lykkedes ham at flygte med kuglerne piftende om ørerne fra den sindssyge morders pistol – en Colt-revolver kaliber 38.

Nu 31 år efter vil dobbeltmorderen prøveløslades fra sin straf, der lød på livsvarigt fængsel.

– Det er stadig en varm sag for mig. En sag, jeg aldrig på nogen måde glemmer. Så selvfølgelig ønsker jeg ham ikke ud i friheden. Han har siddet indespærret i 31 år – lad ham endelig sidde 31 år mere, siger Dennis Andersen til SE og HØR i telefonen.

Dennis Andersen ønsker ikke at deltage i et interview eller lade sig fotografere netop af frygt for den dag, hvor Naum Conevski atter kommer ud i friheden. For hans navn står på en dødsliste, som blev fundet i Conevskis celle, kort efter at han var idømt livstidsstraffen.

– Det vil være absolut helt forkert at løslade den mand. Hvis han kommer ud, får jeg virkelig et stort problem. Jeg har jo en familie, som jeg skal beskytte. Conevski har været utilregnelig hele sit liv og er det stadig. Jeg er bange for, hvad den mand kan finde på, siger Dennis Andersen med angst i stemmen.

https://imgix.seoghoer.dk/dennis_-_kopi.jpg
 (Foto: Polfoto)

– Jeg er stadig bange for Conevski. Jeg står på hans dødsliste, fordi jeg vidnede mod ham i retten, siger Dennis Andersen til SE og HØR. Billedet er fra 1984. Af frygt for Conevski ønsker han ikke at blive fotograferet i dag (Foto: Polfoto)

Anholdt i lufthavnen
Søndag den 20. maj 1984 havde Dennis og hans to venner slået et telt op på Amager Strand. De var netop ved at lægge sig til at sove, da taxichaufføren Naum Conevski – der et par måneder tidligere var blevet løsladt fra en voldtægtsdom – fløjtende henvendte sig til dem klokken 04.21.

Conevski bad dem tømme lommerne og lægge sig på maven foran teltet. I næste øjeblik likviderede han iskoldt Brian og Enrico på klos hold – men inden han nåede at rette pistolen mod 16-årige Dennis, lykkedes det den unge mand at flygte. Conevski affyrede adskillige skud mod ham, da han løb for livet. Et af skuddene strejfede ham.

https://imgix.seoghoer.dk/polfoto_17675647.jpg
 (Foto: Polfoto)

Det var her på Femøren i Amager Strandpark, at Naum Conevski den 20. maj 1984 koldblodigt henrettede to unge mænd med nakkeskud og forsøgte at myrde den 16-årige Dennis Andersen (Foto: Polfoto)

Naum Conevski blev anholdt af politiet den 23. juli 1984 i Københavns Lufthavn, da han vendte tilbage efter at have gemt sig i sit hjemland. Forinden havde politiet identificeret ham ved bl.a. fingeraftryk og Dennis’ vidneforklaring. De havde også fundet mordvåbenet i en garage, som han havde lejet.

Den 26. juni 1985 blev han ved et nævningeting i Østre Landsret idømt livsvarigt fængsel. En dom, der blev stadfæstet ved Højesteret præcis fem måneder senere.

Conevski blev erklæret sindssyg, efter at han havde afsonet tre år af dommen i Anstalten ved Herstedvester og overført til Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland, hvor de absolut farligste forbrydere bliver anbragt. Her kom han under medicinsk behandling.

I 1998 mente lægerne ikke, at han længere var farlig for sine omgivelser. Året efter blev han overført til fortsat behandling på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans nær Roskilde, hvor han stadig afsoner sin livstidsdom – og stadig er medicineret.

Politiet frygter hævn
Naum Conevski har flere gange søgt om prøveløsladelse. I 2012 mente lægerne på Sct. Hans, at han var rask nok til at kunne sendes hjem til et psykiatrisk hospital i Makedonien, hvor han fortsat skulle være i behandling.

Men hver gang han har søgt om prøveløsladelse, har politiet sat en stopper for det, fordi han til stadighed ikke vil vedkende sig sin frygtelige ugerning – og fordi de mener, at han fortsat ønsker hævn over de syv navngivne personer, som han havde nedskrevet på sin dødsliste. Heriblandt er flere politifolk.

Så sent som sidste sommer fik han afslag, men nu vil hans nye forsvarer Bjørn Elmquist have spørgsmålet om prøveløsladelse prøvet ved retten.

Sponsoreret indhold