Nyheder10. oktober 2014

Pia Kjærsgaard om rekorddyr DR-serie: Jeg er rystet!

Dansk Folkeparti-politikeren er ikke fan af 1864, der har premiere søndag
Af af
Pia Kjærsgaard er ikke imponeret over DRs million-satsning '1864'
Pia Kjærsgaard er ikke imponeret over DRs million-satsning '1864'
 Foto: Claus PoulsenSøndag aften kl. 20.00 har DRs nye kæmpesatsning, '1864', premiere - og der er høje forventninger til Ole Bornedals serie, som blandt andet har fået bevilget imponerende 100 millioner kroner af Folketinget.

Men allerede nu har '1864' fået masser af kritik fra både historikere og politikere, der ikke mener, at serien giver et sandfærdigt indblik i begivenhederne, der ledte op til 1864 og selve krigen.

Specielt Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard er skuffet over serien - eller rettere: Hun er dybt rystet.

Det fortæller hun i et interview med Berlingske:

- Jeg har nu set de to første afsnit, og selvfølgelig kan serien blive bedre i de næste afsnit, men foreløbig må jeg sige, at jeg er dybt rystet. Det er synd og skam, for da vi gav alle pengene fra Folketinget, håbede jeg, at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama. Jeg har læst Tom Buk-Swientys bøger om 1864 og er begejstret for dem, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at han som konsulent har lagt navn til dette - ja makværk, siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og uddyber, hvad hun mener, nogle af problemerne med serien er:

LÆS OGSÅ: Pinligt! Se kæmpebrøler i DRs nye million-satsning

- Den er tendentiøs, og den politiserer uden skam. Nutidens politik synes at ligge Ole Bornedal mere på sinde end fortiden, og det er gået helt galt. Det er demagogi, og det er helt urimeligt over for os, der håbede på en seriøs, historisk serie, men også over for den forudsætningsløse ungdom, der får en skrupforkert historieversion, siger DF-politikeren til Berlingske.

DRs dramaserie '1864' er instrueret af Ole Bornedal og bliver med en pris på 173 mio. kr. den dyreste danske tv-produktion nogensinde.

I serien medvirker en perlerække af landets mest folkekære skuespillere, blandt andre Sidse Babett Knudsen, Jens Jørn Spottag, Henning Jensen, Rasmus Botoft, Pilou Asbæk, Zlatko Buric, Peter Gilfort og Nicolas Bro.

Handlingen er baseret på det historiske nederlag, Danmark led til Preussen og Østrig i 1864.

Det er dog ikke kun handlingen, der har fået kritik. Knap var traileren til DRs million-satsning blevet offentliggjort, før flere gjorde opmærksom på, at der havde sneget sig en pinlig fejl ind i serien.

Traileren, som DR lagde på YouTube i begyndelsen af september, begyndte ellers lovende med højt musik og smukke landskaber, men 15 sekunder inde i traileren dukkede en genstand op, som nok ikke helt hører til i den tidsalder, som serien foregår på:

Nemlig et elektrisk hegn.

Se selv i traileren herunder:

Serien har premiere på søndag.


Sponsoreret indhold