Lundin dræbte og parterede Martins familie: - Han skal ikke ud. Han er farlig

Foto: Discovery Networks / Biecam

I sommeren 2000 mistede Martin sine to halvbrødre Dennis og Brian og deres mor Marianne. De blev dræbt og parteret af Peter Lundin. Drabssagen er senere gået hen og blevet en af Danmarkshistoriens mest berygtede og gruopvækkende drab.

Nu står Martin for første gang frem i sæson 2 af Kanal 5-dokumentar ’Profil af en morder: Special’, der har premiere onsdag 30. januar. Det gør han i forsøget på at forhindre, at Peter Lundin nogensinde bliver en fri mand.

- Hvis jeg kan være med til at sørge for, at Peter ikke kommer ud, så vil jeg gerne det. Det er faktisk den eneste grund til, at jeg vil være med i det her program. Han skal ikke ud, den mand. Han er farlig, siger Martin i programmet.

I tv-programmet, som har premiere på onsdag, dykker tidligere efterforskere og kriminalteknikere ned i den gruopvækkende drabssag, der sendte bølger af chok gennem hele Danmark.

Knækkede halsen

I retten forklarede Peter Lundin dengang, at det var et skænderi mellem kæresten Marianne og ham, der resulterede i, at han knækkede halsen på først hende og senere hendes to små drenge.

- Dennis havde fat i mit hår. Brian skreg som en gal. De var helt ude af den. Jeg kunne ikke tænke. Det var ikke noget, jeg havde planlagt. Det skete bare, sagde Peter Lundin tilbage i 2002 under retssagen. 

Dengang nægtede han drab, og ville kun erkendte vold med døden til følge. I retten sad familiemedlemmerne til de dræbte og overværede retssagen. 

Martin så sidste gang Marianne og hans brødre til et afslutningsarrangement på drengenes skole. Siden hørte han intet fra familien.

2. juli 2000 kørte Martin ud til huset i Rødovre. Huset var rodet og dækket til med plastik, som om nogen skulle til at male. Martin var med det samme sikker på, at noget var galt, og han kontaktede derfor politiet.

Dagen efter tog han ud til huset med to kvindelige betjente.

- Er det her normalt?, spurgte den ene af betjentene som det første, da de trådte ind af døren.

- Vi havde sådan et brunt trægulv i gangen i entreen. Og der lå sådan nogle røde pletter her og der, men for mig lignede det bestemt ikke blod. Det kunne for mig lige så godt være saftevand. Det lignede ikke blod, siger Martin i programmet.

To dage efter blev Peter Lundin anholdt af politiet. I dokumentaren kommer det frem, hvordan kriminalteknikere havde fundet blod og væv rundt omkring i hele huset. 

Det var ikke første gang, at Lundin havde menneskelig på samvittighed. 

I 1993 kom han ind og sidde i et amerikansk fængsel for drabet på sin mor. I april 1991 kvalte han hende, og med hjælp fra sin far pakkede han liget ned i en plasticsæk og kørte det 700 kilometer væk fra hjemmet i USA. Otte måneder senere blev liget af moren fundet. Peter blev idømt 15 års fængsel for drabet, mens faren fik to år for at hjælpe sønnen med at skjule morens lig. 

Syv år efter i 1999 kom han ud af fængslet og blev udvist til Danmark. Det var fra fængslet i USA, at den berømte dokumentar, hvor Lundin maler sig sort i halvdelen af ansigtet, er optaget.

Parterede med vinkelsliber

Efterforskerne i sagen mistænkte hurtigt, at Peter Lundin havde parteret de to børn og Marianne i carporten med en vinkelsliber. Der var blod og vævsrester flere steder. Peter Lundin har også selv senere forklaret, hvordan han parterede familien og fordelte deres kropsdele i skraldesække, som han smed ud i en skraldespand.

Den nyhed var speciel svær for halvbroren Martin, som havde fået at vide, at familien var ude at rejse.

- Én ting er, at man får at vide, at de ikke er ude at rejse. De er slået ihjel og kommer ikke tilbage. Den tager tid at sluge. En anden ting er, at han har gjort det, han gjorde. Han parterede dem. Jeg bliver helt dårlig ved tanken. Hvad fanden får et menneske til at gøre sådan noget?, siger Martin i ’Profil af en morder: Special’.

Både byretten men senere også landsretten idømte Peter Lundin fængsel på livstid. Han har siden siddet i Herstedvester Fængsel i Albertslund.

Politiet har aldrig fundet ligresterne efter Marianne og hendes to sønner.

I dokumentaren fortæller flere af de personer, som dengang arbejdede på sagen, hvordan de afhørte Lundin, ledte efter ligdelene, men også hvordan de kom på sporet af, at de var blevet parteret.

I 2015 forsøgte Peter Lundin for første gang at blive løsladt fra sin livstidsdom, men retten afviste det. Og i 2017 blev han skilt fra sin 12 år yngre kone, Betinna Brøns, som han havde været gift med i seks år.

Det første afsnit af ’Profil af en morder: Special’ bliver sendt onsdag 30. januar klokken 21.00 på Kanal 5. Men du kan også se programmet allerede nu på Dplay.dk.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close