Nyheder4. marts 2018

”Liberty”-stjernen Sofie Gråbøl: Gik helt ned psykisk

Lige nu er Sofie Gråbøl på toppen og aktuel i DR’s ”Liberty”, men for få år siden var skuespillerinden i store problemer.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sofie-graaboel0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Karrieren var i 2013 helt oppe at køre for Sofie Gråbøl, der havde afsluttet TV-serien ”Forbrydelsen” og var godt i gang med at blive et kæmpe hit i England.

Men når hun i dag ser tilbage på det skelsættende år, er det ikke med glade tanker.

For netop i 2013 blev den 49-årige skuespillerindes liv vendt op og ned, da hun få dage før årets første dag fik konstateret brystkræft.

– Så hele 2013 var et stort, sort hul. Og det var så uretfærdigt, syntes jeg, når alle de her døre pludselig åbnede sig for mig, og jeg så ikke var i stand til at gå ind ad dem. Én ting var, at jeg var fysisk syg, en anden, at jeg også gik så meget ned på det psykisk, at jeg slet ikke kunne tænke mig at gå ud i verden på det tidspunkt, fortæller Sofie Gråbøl i Femina.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/sofie-graaboel.jpg
 Foto: Thomas Laursen
Sammen med ”verdens bedste eksmand”, Jakob Thuesen, har Gråbøl sønnen Bror på 16 år og 13-årige Gudrun, der gerne tager med sin mor til modearrangementer. (Foto: Thomas Laursen)

Heldigvis kom Gråbøl ud af sin sygdomsperiode og er i dag tilbage på både film, TV og de skrå brædder. De næste mange søndage toner hun frem i en stor rolle i DR’s nye dramasatsning ”Liberty”.

Desuden har hun for nylig afsluttet optagelserne til både Lars von Triers og Paprika Steens nyeste projekter.

Men så langt kunne den hårdtarbejdende 49-årige skuespillerinde ikke se i sin mørke tid.

– I den periode, fra jeg fik diagnosen til tre uger efter, hvor man får svaret på, hvor galt det er, da åbnede afgrunden sig. Fra at se livet som et åbent land til at få en fornemmelse af, at der er en kant, man kan falde ud over ... det gjorde rigtig meget ved mig, fortæller Sofie Gråbøl åbenhjertigt til Femina.

– Jeg fokuserede utroligt meget på alle de mørke tanker, siger hun.

Det er bestemt ikke tilfældigt, at den dobbelte Bodil-vinder fortæller om sin svære sygdomsperiode. Allerede mens hun var i kræftbehandling, indså hun, at andre kunne få noget ud af at høre om hendes tanker i den svære situation.

– Jeg kan huske, da jeg var syg og læste interviews med nogle, der havde været noget tilsvarende igennem, og alle sagde: ”Gud, hvor har det været en gave, hvor er de glade for, at de har været det igennem!” – som om de fuldstændig havde glemt, hvor mørkt der er herinde, hvor jeg sidder nu. Jeg skrev det sågar ned i mine noter: ”Husk at fortælle, hvor mørkt der er herinde, hvis du nogensinde kommer ud ...”.

Heldigvis kom Sofie Gråbøl ud af mørket og kan ses i ”Liberty” på DR1 de kommende søndage.

Læs mere om "Liberty"-skuespillerne i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold