Nyheder2. september 2016

Forskere: Guld-Pernille fik hjælp til medaljen

Fysiske forhold i det olympiske bassin var medvirkende årsag til, at Pernille Blume svømmede hurtigere end sine konkurrenter, mener forskere
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20160814-wen-bulme-2.jpg
 Foto: Kaspar Wenstrup)

For omkring en måned siden vandt den danske svømmer Pernille Blume OL-guld i 50 meter fri. Strømme i det olympiske bassin kan have været en medvirkende årsag til den danske guldmedalje, ifølge amerikanske forskere. Det skriver Washington Post.

Forskerne har lavet matematiske modeller, der viser at svømmerne i bane 4-8 i 50 meter fri var op til en procent hurtigere end konkurrenterne i de andre baner på grund gunstige strømforhold ved netop de baner. Pernille Blume svømmede i bane 4, da hun vandt guld i tiden 24,07 sekunder.

Op til en procent lyder måske ikke af meget, men i en sport der bliver afgjort i få hundrededele af et sekund kan det, teoretisk set i hvert fald, have indflydelse på svømmernes slutplaceringer

Forskerne bemærker dog, at fordelene ved bane 4 var betydeligt mindre end de yderste baner.

Den internationale svømmeunion, Fina, afviser forskernes modeller fordi de:

- Blev lavet på basis af matematiske modeller uden at tage højde for faktiske videnskabelige beviser fra nøjagtig den pool, der blev brugt under OL, som Fina skriver i en mail til avisen.

Lou Bloomfield, professor i fysik fra University of Virginia, forklarer i videoen herunder fysikken I 50 meter fri

.

Sponsoreret indhold