Nyheder20. april 2018

Sagen om Amager-manden: Fældet af æggeur

Anklager Anne Birgitte Stürup er stolt af, at det lykkedes at få dømt Marcel Lychau Hansen, der er bedre kendt som Amagermanden, for drabet på den 73-årige enkefrue Edith Louise Andrup.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/amagermanden.jpg

Det tager mindst tre minutter at kvæle et menneske, så en forbryder har alle muligheder for at stoppe undervejs.

Især når vedkommende tydeligt kan se, at offeret først bliver rød og siden blå i hovedet.

Så Marcel Lychau Hansen ville dræbe, da han i 1987 kvalte den 73-årige enkefrue Edith Louise Andrup i Valby og i 1990 den 40-årige skolelærer Lene Buchardt i Fasanskoven på Amager.

Det var anklager Anne Birgitte Stürups påstand under retssagen i 2011. For at vise, hvor lang tid det faktisk tager, havde hun taget sit æggeur med i retten. Hun stillede det til at ringe efter tre minutter, og der var bomstille, mens uret tikkede. Tre minutter kan føles som en evighed.

Er det noget, som du har set andre f.eks. i udlandet gøre?

– Nej, det var noget, som jeg selv fandt på, efter at en mand havde påstået, at han havde taget kvælertag på sin kæreste, og bum, så var hun død. Så hurtigt går det jo ikke, forklarer Anne Birgitte Stürup i sin lejlighed i Hellerup.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/marcel_lychau_hansen.jpg
 (Foto: Privat)

Marcel Lychau Hansen var uadtil en helt almindelig fraskilt familiefar til to sønner og fodboldtræner i sin fritid. Han blev i 2011 idømt livstid for to drab og seks voldtægter. (Foto: Privat)

Intet dna

Sagen mod Amagermanden blev den erfarne anklagers største udfordring. Han var ud over de to drab tiltalt for at have voldtaget syv kvinder, og sagen var så omfangsrig, at der måtte to anklagere til.

Anne Birgitte Stürup er især stolt af, at hun fik ham dømt for drabet på Edith Andrup.

I Lene Buchardts tilfælde havde politiet dna, som knyttede ham til forbrydelsen, men drabet på den ældre enkefrue, der var sket under et hjemmerøveri, var helt anderledes vanskelig at opklare.

– Det var en svær, men meget, meget spændende sag. Vi havde en masse små – og kun små – brikker til at lægge det store pusle- spil, siger Anne Birgitte Stürup.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/anne_birgitte_sturup02.jpg
 (Foto: Peter Grosen)
(Foto: Peter Grosen)

Aftryk fra sportssko

Det helt store spørgsmål var, om retten ville tro på det, som vidnerne fortalte var sket 24 år tidligere.

Allerede i 1987 var Amagermanden hovedmistænkt, efter at der var fundet et aftryk af hans adidas Handball Special-sko i et låg fra en chokoladeæske i fru Andrups lejlighed.

Han påstod, at det var sat tidligere, da han flyttede en skænk for hende.

Det stred mod, hvad en kvinde, der havde besøgt fru Andrup, samme dag som hun blev myrdet, forklarede. Da var der nemlig pænt og ryddeligt i lejligheden.

– Forsvareren spurgte selvfølgelig, hvordan hun kunne huske, hvordan der havde set ud i fru Andrups lejlighed.

Hun svarede, at det var den eneste gang, hun havde drukket kaffe med en person, som blev myrdet to timer senere, fortæller Anne Birgitte Stürup.

Læs mere om Amagermanden i denne uges SE og HØR, som er på gaden nu.

Sponsoreret indhold