Nyheder2. april 2018

Syg Kløvedal fylder 75 år: Er endt i respirator, men kan stadig skrive

Troels Kløvedal afslørede tilbage i efteråret 2016, at han var ramt af den frygtede sygdom ALS og en kronisk lungesygdom. I dag kan han fejre sin 75 års fødselsdag omgivet af sine kære, og han fortæller, at han stadig er ved godt mod, selv om sygdommen langsomt, men sikkert svækker ham. I dag er han således afhængig af en respirator til at trække vejret
https://imgix.seoghoer.dk/troels-kloevedal-1.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Han har sejlet Jorden ikke bare én gang. Ikke bare to gange. Men hele tre gange. Han har oplevet den smukkeste natur, oplevet den vildeste natur – og set steder, vi andre kun kan drømme om.

Men for få år siden tog Troels Kløvedals eventyrlige liv en alvorlig og livsomvæltende drejning. Her blev globetrotteren nemlig ramt af to alvorlige sygdomme: Han blev diagnosticeret med den frygtede sygdom ALS, der nedbryder kroppens muskler, samt lungesygdommen bronkiektasi, der ødelægger luftvejene.

Trods de alvorlige sygdomme har Troels Kløvedal holdt hovedet højt, og i dag kan han således fejre sin 75 års fødselsdag omgivet af sin elskede familie. Men særligt ALS-sygdommen er begyndt at svække ham.

Det fortæller han til BT:

- Jeg bliver selvfølgelig svagere og svagere, mens jeg kan stadig skrive - om end det er med besvær, fortæller Troels Kløvedal til BT.

I dag bruger han respirator og er afhængig af iltflaske.

Han får desuden mad igennem en sonde i maven, og den 75-årige søfarer kan heller ikke tale længere, og derfor foregår al kommunikation via en iPad.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sh-00129.jpg
 (Foto: All Over)

Troels Kløvedal blev allemandseje med sine programmer med Nordkaperen. Foto: All Over Press

Troels Kløvedal, der blev kendt og elsket for sine levende og eventyrlige programmer om skibet Nordkaperen, begyndte at vise symptomer på at være alvorligt syg i begyndelsen af 2015. Symptomerne tydede på, at den rejselystne kaptajn var ramt af den alvorlige lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene.

Desværre var det ikke den eneste sygdom, der angreb Troels Kløvedals krop. I juli måned 2016 fik han konstateret sygdommen ALS, der er en kynisk sygdom, der langsomt, men sikkert lammer hele kroppen.

Netop lammelserne er dét, som Troels Kløvedal frygter allermest.

- Jeg kan godt finde ud af det at dø. Det har min livserfaring hjulpet mig med, men at skulle blive lam først, det kan jeg ikke acceptere, og derfor har jeg også skiftet holdning til aktiv dødshjælp. Før syntes jeg, at lovgivningen var ok, men i dag synes jeg, at man skal have ret til at dø, når vil, fortalte Troels Kløvedal i bogen ”Modne Mænd”, der udkom i oktober 2016.

I december sidste år udkom en anden bog, "Alle Mine Morgener på Jorden – mit autodidakte Liv", hvor en ærlig Troels Kløvedal fortæller, hvor svækket han er af sygdom.

- Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt, fortæller eventyreren i sin bog.

- Jeg kan ikke synke mad mere og får ernæring gennem en sonde i maven, kan ikke trække vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag, beskriver Kløvedal i sin erindringsbog.

I sin bog fortæller han også, at han også har sikret fremtiden for sit legendariske sejlskib Nordkaperen - det gør han gennem en fond.

Troels Kløvedal - billeder af hans liv

- Jeg har testamenteret skibet til mine fem børn og ti unge styrmænd og -kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige om bord og sejle den. Min ven Knud Foldschack har skruet en fond sammen omkring skibet, skriver Nordkaperen-eventyreren i sin bog.

Christiania-advokaten Knud Foldschack har i mange årtier været venner med Troels Kløvedal, og han skal sammen med Troels Kløvedals efterladte sikre, at Nordkaperen lever videre, når han selv er død.

- Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I rev-passagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagune-vand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund, beskriver Kløvedal malende om, hvordan hans sidste stund på jorden burde være, hvis han selv kunne bestemme.

- Og så dør jeg, og alt er, som det skal være. Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele. Sådan er livet, lyder det fra eventyreren, der virker afklaret med sin skæbne.

Sponsoreret indhold