Giver sit sidste interview: Dødssyg Troels Kløvedal håber på at dø hver aften

Eventyreren Troels Kløvedal blev kendt for sine mange rejser med Nordkaperen.

Eventyreren Troels Kløvedal blev kendt for sine mange rejser med Nordkaperen.

(Foto: All Over Press)

Han har sejlet Jorden ikke bare én gang. Ikke bare to gange. Men hele tre gange.

Han har oplevet den smukkeste natur, oplevet den vildeste natur – og set steder, vi andre kun kan drømme om.

Han har ”elsket de smukkeste, dejligste kvinder”, som han har fået fem skønne børn med.

Men om lidt er eventyret slut for Troels Kløvedal.

Den 75-årige eventyrer er ramt af den frygtede sygdom amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som har efterladt ham med en krop så nedbrudt, at han hverken kan tale eller gå.

Han kan kun trække vejret med hjælp fra en respirator og har brug for hjælp i alle døgnets timer.

I erkendelsen af at hans tid nærmer sig, har Troels Kløvedal valgt at give sit allersidste interview.

Det sker til magasinet Ud & Se, hvor han gennem mailkorrespondance fortæller om sit liv, sin sidste tid – og at han gerne snart vil herfra.

Artiklen fortsætter under billedet...

Eventyreren Troels Kløvedal blev kendt for sine mange rejser med Nordkaperen.

Troels Kløvedal har rejst Jorden rundt hele tre gange. Nu er han snart nået til endestationen. Foto: Aller Media

- Jeg håber faktisk, at jeg får et hjerteslag hver aften, jeg bliver lagt i seng. Jeg synes, alt er sagt og skrevet, og jeg vil gerne være fri for at skulle vælge min egen dødsdag, fortæller Troels Kløvedal i interviewet.

Selv om livet ikke længere er let for Troels Kløvedal, er han stadig taknemmelig hver dag. 

- Det, der gør mit liv værd at leve i dag, er, at jeg har den dejligste kontakt med mine børn, mine børnebørn, mine gamle kærester og de piger, jeg har været gift med. 

- Både de gamle grækere og kineserne var enige om, at den eneste måde en mand kunne holde ud at blive gammel på, var, at han havde tre ting: En smuk kone, en dejlig have og et godt bibliotek. Jeg har alle tre ting, fortæller Troels Kløvedal i interviwet med Ud & Se.

Troels Kløvedal, der blev kendt og elsket for sine levende og eventyrlige programmer om skibet Nordkaperen, begyndte at vise symptomer på at være alvorligt syg i begyndelsen af 2015.

Symptomerne tydede på, at den rejselystne kaptajn var ramt af den alvorlige lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene.

Desværre var det ikke den eneste sygdom, der angreb Troels Kløvedals krop. I juli måned 2016 fik han konstateret sklerose-sygdommen ALS, der er en kynisk sygdom, der langsomt, men sikkert lammer hele kroppen.

Lammelserne har også været det, som Troels Kløvedal frygtede mest. Han håber stadig, at hans død bliver stille, og at han ikke skal lide for meget. Hvis døden ikke kommer snart, ønsker Troels Kløvedal at få stoppet sin respiratorbehandling.

I det nye - og altså også sidste - interview med Ud & Se fortæller Troels Kløvedal, at han gerne vil have hjælp til at afslutte livet, hvis han ikke snart død. 

I så fald vil han af lægerne modtage sovemedicin, smertestillende samt beroligende, hvorefter respiratoren vil blive frakoblet. Herefter vil globetrotteren stille rejse herfra.

I dag er Troels Kløvedal så mærket af sygdommen, at han ikke længere kan bruge sin synkefunktion. Derfor får han sondemad, 'flydende og uden smag', som det formuleres i interviewet med Ud & Se.

Hænderne svigter, og Troels Kløvedal er ved at lære at skrive med sine øjne. I interviewet fortæller han, at føler sig klar til at rejse herfra.

- Det er jo noget helt naturligt, at vi dør, og jeg har altid holdt af det naturlige. Som jeg skriver i slutningen af min sidste bog: "Et træ falder i skoven, og der bliver en lysning, og nye skud gror mod solen og lyset".

 

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close