Nyheder3. december 2017

Dødssyg Kløvedal: Håber jeg dør inden jeg bliver helt lam

Eventyreren Troels Kløvedal, der er dødssyg af sygdommen ALS, håber han dør, inden sygdommen gør ham helt lam
https://imgix.seoghoer.dk/media/vipedia/troels_kloevedal.jpg
 (Foto: ALLER MEDIA

På tirsdag udkommer Troels Kløvedals nye bog "Alle Mine Morgener på Jorden – mit autodidakte Liv".

I den anledning har han givet et interview til BT, hvor han fortæller om sin barske sygdom.

Den tidligere eventyrer er afklaret med, at hans liv snart er forbi.

- Jeg håber, at jeg dør, inden jeg bliver helt lam, fortæller han til BT, der har interviewet ham via mail. Sygdommen har blandt andet gjort, at Troels Kløvedal i dag trækker vejret ved hjælp af en respirator og får mad igennem en sonde i maven. Den 74-årige søfarer kan heller ikke tale længere, og derfor foregår al kommunikation via en iPad. Det var sidste efterår, at globetrotteren afslørede, at han led af ALS og bronkiektasi, og at det på sigt ville tage livet fra ham. Hvad der skal ske med Nordkaperen, har Troels Kløvedal også fået styr på i den sidste tid af hans liv. - Jeg har testamenteret skibet til mine fem børn og ti unge styrmænd og -kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige om bord og sejle den. Min ven Knud Foldschack har skruet en fond sammen omkring skibet, skriver Nordkaperen-eventyreren i sin nye bog.

Ven om Kløvedal: Han er tapper

Da det sidste efterår kom frem, at Troels Kløvedal var alvorligt syg, var hans gode ven Ib Michael ude og fortælle, hvordan Troels holdt hovedet højt i den svære tid.

De to har kendt hinanden i mere end fire årtier. De mødte nemlig hinanden, da de var henholdsvis 26 og 29 år.

Ib Michael beskrev også sin ven som tapper.

- Det første, der slår mig, er, hvor utroligt det er, at Troels er så afklaret, og hvor lidt han piver. Min ven er meget tapper. Der er ikke et øjeblik, hvor han føler sig snydt af livet. Tværtimod føler han, at han har levet, han har været her, han er parat, og han er taknemmelig. Det har gjort et enormt indtryk på mig, at han kan se døden i øjnene, fortalte Ib Michael til BT i oktober sidste år.

Du kan se flere billeder af Troels Kløvedal i galleriet herunder

Troels Kløvedal

Sponsoreret indhold