Se listen: Disse kendte har også været ramt af borrelia

Jes Dorph, Christian Stadil, Avril Lavigne og Mikkel Kessler er nogle af de kendte, der har været ramt af borrelia.

Jes Dorph, Christian Stadil, Avril Lavigne og Mikkel Kessler er nogle af de kendte, der har været ramt af borrelia.

Foto: Aller Media og MEGA

Hvert år bliver vi mindet om at passe på, når vi færdes i naturen. For selv om det lille dyr Ixodes ricinus – med det noget mere mundrette navn skovflåt – ikke ser farlig ud, kan dyret ende med at gøre os alvorligt syge.

Hver år bliver flere danskere således ramt af den frygtede infektionssygdom borrelia, som netop kan opstå som følge af et flåtbid.

Også kendte fra ind- og udland bliver hvert år ramt af sygdommen, der kan give talrige alvorlige bivirkninger og følgevirkninger.

Artiklen fortsætter under billedet...

Christian Stadil blev gift den 18. august 2018.

Christian Stadil blev gift 18. august - her var han allerede ramt af sygdommen. Foto: Dan Mariegaard

Senest er Hummel-bossen Christian Stadil, 46, blevet nedlagt af sygdommen. På sin Instagram-profil fortæller han i dag, at han i noget tid havde bemærket, hvordan hans helbred var begyndt at skrante.

- Nakkestivhed, store røde pletter fordelt over en halv meter på kroppen, en sovende fornemmelse i venstre side de sidste par måneder, rygsmerter og et rødt og blåt bidemærke i knæhasen, beskriver "Løvens Hule"-investoren sine symptomer.

- Har haft det på fornmmelsen noget tid, men fik det i dag, efter at have fået tappet spinalvæske, bekræftet, at jeg har neuroborreliose/borrelia i fremskreden grad. Syntes også, at jeg var ekstraordinært stiv i nakken, da jeg kørte hjem fra Aarhus sammen med min kammerat og oplægsholder til THORNICO ERFRA dag Peter Stenbæk i går, uddyber han.

- Får nu noget kraftig medicin, så alt er godt. Er tilbage på pinden efter at have været på Riget det meste af dagen, forklarer Stadil yderligere.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mikkel Kessler.

Mikkel Kessler måtte sidste år udskyde et planlagt comeback, efter han blev ramt af sygdommen. Foto: Aller Media

Sidste efterår måtte bokseren Mikkel Kessler udskyde et planlagt comeback, efter at han blev ramt af sygdommen. Han fortalte efterfølgende, at han havde følt sig sløj i en måneds tid, før han fik diagnosen.

- Jeg begyndte at føle mig syg omkring for omkring fire uger siden. Jeg var træt, mine muskler var ømme, og jeg kunne ikke træne. På det tidspunkt havde jeg ingen idé om, hvad der var årsagen. Jeg fik taget blodprøver, som ikke viste noget, og det var ikke før, at jeg fik foretaget en lumbalpunktur (en rygmarvsprøve, red.), at lægerne kunne identificere problemet, fortalte Mikkel Kessler sidste efterår.

Han tilføjede, at han ikke anede, at han var blevet bidt af skovflåten, og han havde heller ikke bemærket eventuelle røde mærker omkring biddet, som ellers er et typisk symptom på et skovflåtbid.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jes Dorph-Petersen har levet med tinnitus i 25 år.

Jes Dorph-Petersen har stadig gener i dag efter sit flåtbid for mange år siden. Foto: Aller Media

TV-vært Jes Dorph-Petersen blev i 2003 ramt af en slem Borrelia-infektion i kroppen, men der gik lang tid, før han og lægerne opdagede, at han var ramt. Han tror selv, at der gik mellem et halvt og et helt år, fra han blev bidt, til han fik diagnosen.

I de første uger, da symptomerne for alvor slog igennem, troede TV-værten nemlig, at han var blevet ramt af en diskusprolaps. Og det viste undersøgelserne på hospitalet også. Men der var også noget andet galt – og det blev synligt for alle en aften, da han sad og spiste.

- Efter tre ugers behandling fortalte min familie mig, at jeg sad og savlede ved bordet. Det var så fordi, at jeg blev ramt af lammelse i ansigtet. Og så kunne selv lægevidenskaben se, at der ikke var tale om en diskusprolaps. Jeg fik en rygmarvsbiopsi, hvorefter de så konstaterede, at jeg var voldsomt inficeret af borrelia, har Jes Dorph tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Selv om betændelsen i dag er væk, døjer Jes Dorph stadig med følgevirkninger fra sygdommen. Især hans nerver er påvirket. Han har således lettere ved at komme til at stamme.

Han bliver hurtigere træt, og så kan han få mælkesyreagtig krampe, hvis han ikke træner regelmæssigt.

Artiklen fortsætter under billedet...

60 af parrets nærmeste venner og familiemedlemmer fejrede Mimi og Mogens

Mimi Jakobsen måtte lægge hele sit liv om, efter at hun i slutningen af 1990'erne blev ramt af borrelia. Foto: Aller Media

Politiker Mimi Jakobsen måtte i slutningen af 1990'erne tage hele sit liv op til revision, efter at hun blev ramt af et alvorligt tilfælde af borrelia.

I sommeren 1997 blev den arbejdsomme politiker, der var daværende formand for Centrum-demokraterne,  bidt af en skovflåt, hvilket fik alvorlige følger for hendes arbejde. Hun blev lammet i både ansigt og krop og senere sygemeldt i fem måneder.

Men fremadrettet ændrede infektionen hendes liv radikalt.

- Jeg kunne ikke tale, jeg kunne ikke sige noget, jeg kunne ikke se ordentligt. Jeg kunne ikke smile, og jeg kyssede heller ikke for godt. Og jeg kunne ikke ryge cigarer mere – det kan jeg så stadigvæk ikke, har Mimi Jakobsen tidligere fortalt til TV 2.

De voldsomme lammelserne og medicinen betød, at Mimi Jakobsen blev ramt af en nærmest ubeskrivelig træthed. Derefter fulgte en dyb og angstfuld depression.

I dag kan Mimi Jakobsen stadig ikke smile på samme måde som før på grund af ansigtslammelserne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Avril Lavigne var ved at opgive livet, efter at hun for tre år siden blev ramt af borrelia. Foto: MEGA

Den amerikanske sangerinde Avril Lavigne holdt sig væk fra musikscenen i tre år, efter hun i 2015 blev ramt af borrelia.

Avril Lavigne begyndte at opleve flere uforklarlige symptomer i 2015, da hun var i Las Vegas for at fejre sin 30 års fødselsdag – men lægerne havde ikke held med at finde ud af, hvorfor hun følte sig træt, uoplagt og ude af stand til at klare hverdagsaktiviteter, hun tidligere have klaret med lethed.

Lægerne konkluderede, at hun led af kronisk træthed.

- Jeg kunne næsten ikke spise, og da jeg gik i poolen, måtte jeg efterfølgende ind og hvile i sengen, har hun tidligere fortalt.

- Jeg følte ikke, at jeg kunne trække vejret, jeg kunne ikke snakke og jeg kunne ikke bevæge mig – jeg troede, jeg var ved at dø.

I flere måneder opholdt sig i hjemmet i Ontario i håbet om, at hvile ville hjælpe. Men Avril Lavigne fik det gradvist værre og værre.

Til sidst fandt lægerne dog frem til den rigtige årsag bag hendes bekymrende symptomer: Hun var ramt af fremskreden borrelia, en infektionssygdom der kan opstå som følge af et flåtbid.

Hun kom i behandling med skrappe antibiotikakure. Men sygdommen var alligevel så fremskreden, at hun har brugt tre år på at genvinde kræfterne.

Artiklen fortsætter under billedet...

George W. Bush har også været ramt af borrelia - heldigvis blev sygdommen opdaget tidligt. Foto: MEGA

Den tidligere amerikanske præsident George W. Bush har også været ramt af borrelia, der på engelsk kaldes Lyme disease.

Han blev ifølge Det Hvide Hus bidt af en skovflåt i 2006, men kom hurtigt i behandling. Det Hvide Hus valgte først at fortælle om sygdomsforløbet året efter, og her havde man besluttet ikke at oplyse noget omkring forløbet – til stor forundring flere steder i det amerikanske samfund.

Artiklen fortsætter under billedet...

Richard Gere. Foto: Aller Media

Den amerikanske skuespiller Richard Gere kom hurtigt i behandling, da han i 2000 blev ramt af sygdommen. Han måtte udskyde at filme ”Autumn” i New York det år, fordi han modtog en skrap antibiotikakur, der gjorde, at han havde brug for ro. Han kom sig helt oven på sygdommen, men den efterlod ham alligevel rystet. Han udtalte senere:

- Det er en skræmmende sygdom. Det føltes som om, at alle kræfter i min krop forsvandt. Bare at dreje hovedet for at se, hvad klokken var, var en kæmpe anstrengelse. Det føltes, som om at mit liv gik i slow motion.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close