Nyheder22. marts 2018

Retsmedicinere i vidneskranken: Det sker der i dag i ubåds-sagen

I dag er tredje retsdag i drabssagen mod ubådsentusiast og raket-bygger Peter Madsen, der er tiltalt for at have dræbt og parteret den 30-årige freelancejournalist Kim Wall ombord på sin ubåd Nautilus. I dag kommer retsmedicinere i vidneskranken for at fortælle om de skader, Kim Wall fik påført
https://imgix.seoghoer.dk/peter-madsen_1.jpg
 (Foto: Deadlinepress.dk)

Retssagen mod Peter Madsen fortsætter i dag i Københavns Byret – og i dag bliver et af de helt centrale omdrejningspunkter den obduktionsrapport, som blev foretaget i forbindelse med Kim Walls død og partering tilbage i august sidste år.

Under tredje retsdag vil en retsmediciner tage plads i vidneskranken for at redegøre for hovedpointerne i den obduktionsrapport, der blev foretaget, efter at først torso og derfor resten af Kim Walls parterede lig blev fundet sidste år.

Dele af obduktionsrapportens indhold er allerede blevet fremlagt.

Det er blandt andet kommet frem, at Kim Wall var blevet påført 14 stik omkring dødstidspunktet. De 10 stik var påført på ydersiden af hendes kønsdele, hvorefter de resterende fire var påført inde i vagina.

Det er anklagerens opfattelse, at de 14 stik er blevet påført enten med kniv eller skruetrækker.

I dag i retten vil retsmedicineren formentlig komme nærmere ind på, hvordan skaderne er blevet påført. Det har nemlig relevans for sagen, om de 14 stik er blevet påført før eller efter Kim Walls død.

I går udspurgte forsvarer Betina Hald Engmark blandt andet sin klient om hans rumprojekt ude på Refshaleøen, ligesom hun også udspurgte Peter Madsen om forholdet til hans hustru, og hvordan de i sin tid mødte hinanden:

- Hun opsøgte mig i 2010, hvor vi snakkede kort. Senere møder jeg hende til en fødselsdagsfest, som en af mine veninder har inviteret mig til, og efter et års tid er vi gift. Det var første gang, jeg var gift, og det var eneste gang jeg er gift, fortalte Peter Madsen i går i retten.

- Vi ønskede at blive gift, fordi vi ønskede en fast ramme omkring at få et barn, men samtidig aftalte vi, at vi kunne have andre partnere. Vi fik ikke et barn, men til gengæld fik vi tre katte. To killinger og en gammel kat, der hed Fessor.

- Vores forhold betød, at det var lovligt for hende at danse med ham her sømanden, og jeg kunne også have erotiske forhold med andre. Men der var den betingelse fra hendes side, at det ikke måtte være veninder eller nogen, der havde deres gang i rumlaboratoriet, fortalte han videre.

Flere gange talte Peter Madsen både energisk og ganske detaljeret på spørgsmål – blandt andet da han blev spurgt ind til sine medarbejdere i hangaren på Refshaleøen.

- Peter, vi er nok nødt til at begrænse os lidt - ellers bliver vi aldrig færdige, lød det herefter fra Betina Hald Engmark under onsdagens retsmøde.

Der er indkaldt ikke færre end 37 vidner, herunder en retsmediciner og andre eksperter. Deres forklaringer ventes at strække sig over seks retsdage.

SE og HØR er til stede i retten i dag. Følg sagen live på vores hjemmeside fra omkring klokken 09.30.

Kim Wall forsvandt 10. august sidste år på dén journalistopgave, der skulle have været hendes sidste inden en planlagt tur til Kina. Planen var, at Kim Wall skulle skrive om det danske rumprogram og Peter Madsen, der selv har stået i spidsen for at bygge en raket foruden sin ubåd Nautilus.

Da den svenske journalist ikke kom hjem som planlagt torsdag aften, blev hendes kæreste urolig, og han kontaktede poltiiet om natten.

Herefter blev en større eftersøgning sat i gang i Øresund. Først fredag formiddag, 11. august, klokken 10.34 blev Nautilus fundet. Forsvarets Operationscenter kunne oplyse, at en af Forsvarets udkigsposter på land havde set ubåden sejle ved Køge Bugt. Der blev sendt en helikopter til stedet, som kom i kontakt med Peter Madsen over radioen. Her forklarede opfinderen, at der havde været tekniske problemer om bord på ubåden. Kort efter sank den på dramatisk vis - Peter Madsen blev dog reddet i land, hvor han bekendtgjorde, at han var den eneste ombord.

Ulykke eller mord?

Han forklarede i første omgang, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften - og at han altså derfor ikke havde nogen viden om, hvor hun befandt sig nu. Peter Madsen blev dog anholdt af politiet og sigtet for drabet, efter han blev reddet i land af en privat båd.

Siden ændrede han dog forklaring og erkendte, at 30-årige Kim Wall var død som følge af en ulykke om bord på den 17 meter lange ubåd.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ritzau_9565190.jpg
 (Foto: Polfoto)

Peter Madsen - også kendt som Raket-Madsen - er tiltalt for drabet og parteringen af Kim Wall. Foto: All Over

Han havde tilmed erkendt, at han efterfølgende havde valgt at begrave hende til søs. Han forklarede ved et efterfølgende retsmøde 5. september, at det var en 70 kilo tung luge, der tog livet af Kim Wall, da det røg ned i hovedet på hende.

Den historie ændrede han dog sidenhen. I slutningen af oktober forsøgte Peter Madsen at overbevise politiet om, at Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning i ubåden på et tidspunkt, hvor han selv var på ubådens dæk.

I samme forbindelse indrømmede han dog at have parteret Kim Wall - men han nægtede, og nægter fortsat, at have dræbt hende.

Det er som bekendt kommet frem, at Kim Wall havde flere stiklæsioner på kroppen - i alt 14 - og at flere af disse læsioner er blevet påført, mens Kim Wall stadig var i live. Der var blandt andet 10 stiklæssioner på ydre kønsdele og fire stiklæssioner i vagina.

Imens Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet i Vestre Fængsel, har politi og efterforskere finkæmmet Køge Bugt for spor. Først fandt man torsoen af Kim Wall.

Sidenhen dukkede både sav, ben, hoved og arme op under eftersøgningen. Politiet leder ikke længere efter spor, selv om det ikke er lykkedes at finde hverken Kim Wall eller Peter Madsens mobiltelefon.

Der har tidligere været spekuleret i, om de to har haft kontakt forud for ubådsturen - og her kunne mobiltelefonerne formentlig have givet svar. Det er dog politiets opfattelse, at de to ikke har haft kontakt forud for reportageturen i august sidste år.

16. januar 2018 kunne politiet under pressemødet oplyse, at mentalundersøgelsen var færdig - og at Retslægerådet havde nærlæst mentalundersøgelsen.

- Det er retslægerådets vurdering, at Peter Madsen i tilfælde af domafsigelse er strafegnet og kan idømmes almindelig fængselsstraf i tilfælde af domafsigelse, forklarede politiet på pressemødet.

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller sekundært forvaring. Sidstnævnte kan blive aktuelt, fordi Retslægerådet den 15. januar vurderede, at forvaring kan være påkrævet. Forvaring bliver af mange herhjemme betragtet som den hårdeste straf. Politiet har tidligere udtalt, at man har fundet videoer af drab og tortur på den computer, som Peter Madsen nægtede at lade politiet undersøge. Der er ifølge politiet tale om "ægte drab" - blandt andet foretaget ved halshugning. Det er endnu uvist, hvordan Kim Wall præcist døde. Politiet mener dog, at hun kan være død som følge af halshugning eller kvælning.

Anklagemyndigheden kræver desuden, at Peter Madsens ubåd, Nautilus UC3, bliver konfiskeret for senere at blive destrueret.

Retssagen begyndte 8. marts og vil foregå som en nævningesag. Det forventes, at dommen afsiges 25. april 2018.

Raket-Madsen og Kim Wall (billeder fra sagen)

Sponsoreret indhold